tag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post6590515089459770392..comments2024-03-28T08:36:45.572+01:00Comments on cuina generosa: paraules boniques de cuina que no hauríem de perdreCuinagenerosahttp://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-12619795164598672472012-04-28T01:17:38.117+02:002012-04-28T01:17:38.117+02:00benvinguda, gata sueca!
efectivament, tastaolletes...benvinguda, gata sueca!<br />efectivament, tastaolletes em sembla una paraula ben bonica, tan a la cuina com a la vida, que n'hi ha molts que ho són! <br />relleus no seria una paraula que pot caure en el desús, al contrari, em sembla una aportació teva que defineix molt bé tot això que expliques: la veritat és que a vegades sí que ens passem el temps en una mena de cursa de relleus, i potser valdria la pena que ens ho agaféssim amb més calma.<br />fins aviat!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-83013891902074961662012-04-28T01:14:38.370+02:002012-04-28T01:14:38.370+02:00moltes gràcies, maite! :-)))moltes gràcies, maite! :-)))Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-90235455428342978452012-04-27T17:37:29.731+02:002012-04-27T17:37:29.731+02:00eTS GENIAL! segueix aixi!eTS GENIAL! segueix aixi!etiametiam.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/07145047320265400630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-63128122688546930372012-04-26T10:35:37.070+02:002012-04-26T10:35:37.070+02:00Doncs una de ben maca que m'han xiuxiuejat i n...Doncs una de ben maca que m'han xiuxiuejat i no només fa referència a les coses de la cuina és la de "tastaolletes" que en ser dita ve al cap la imatge d'un pardalet cuiner voleiant i picotejant a munt i avall, ben encuriosit, sense acabar de menjar res. Llàstima que un mot així de tendre descrigui una virtut tan poc afavoridora, que com en totes les coses, l'excés d'inquietud pot donar peu a la lleugeresa d'esperit.<br />I una més, un terme que porta connotacions esportives, perquè tot i desconèixer l'etimologia d'aquest mot aplicat al menjar sobrer, a què poden fer referència els "relleus" si no és a la cursa diària que tenim dins la nevera a veure què és el que s'acaba primer i el que queda al darrera ignorat i ressec; i com hem de còrrer a omplir-la de nou per donar contingut a tots aquests mots evocadors, vells i nous, amb la cuina de cada dia.<br />Au doncs... salut i paraules!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-46198749351005000302012-04-26T10:16:56.838+02:002012-04-26T10:16:56.838+02:00Fet! ens contactem per correu!Fet! ens contactem per correu!Txell i Kikehttp://www.lacuinavermella.catnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-28061451162726136582012-04-26T09:24:26.317+02:002012-04-26T09:24:26.317+02:00A casa feia referència a qualsevol vi dolç de post...A casa feia referència a qualsevol vi dolç de postres, el vi generós ;-)Rubenhttps://www.blogger.com/profile/11910207641849212756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-9397127193223130992012-04-25T23:11:13.876+02:002012-04-25T23:11:13.876+02:00vivim molt a prop, és veritat. de fet vaig treball...vivim molt a prop, és veritat. de fet vaig treballar molts anys a el 9 nou i allà vaig aprendre a dir-ne nyoca de les postres de músic, grana de capellà també en deien aquí, però s'ha perdut.<br />i tens raó, cal reivindicar la paraula engrunes, i el verb engrunar, ben diferent, com dius, de la molla del pa, tota una altra cosa!<br />ah! i el vi bo, que no he sabut mai si era moscatell, mistela o què dimonis era, però amb vi bo ens enteníem tots!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-26763121167435502632012-04-25T23:09:22.236+02:002012-04-25T23:09:22.236+02:00xalar, quina gran paraula, també, aplicada a la cu...xalar, quina gran paraula, també, aplicada a la cuina... encara que no siguem de la mateixa comarca, m'agrada veure que compartim coses com aquestes. gràcies per la visita!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-79751352214489628562012-04-25T23:06:40.605+02:002012-04-25T23:06:40.605+02:00tens raó, sefa, es van perdent, i se'n creen d...tens raó, sefa, es van perdent, i se'n creen de noves, però em sembla que en guanyem menys de les que desapareixen.... gràcier per la teva aportació!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-55901073294168205882012-04-25T23:05:51.608+02:002012-04-25T23:05:51.608+02:00sion, celebro que siguis dels meus :-)
i no pateix...sion, celebro que siguis dels meus :-)<br />i no pateixis, que allò que s'ha dit sempre és correcte, encara que a vegades no surti al diccionari.Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-89933679172568602012-04-25T23:04:49.345+02:002012-04-25T23:04:49.345+02:00hola, vermells!
celebro que recordeu la data, perq...hola, vermells!<br />celebro que recordeu la data, perquè jo tinc ben viva l'anècdota que explico i la tendresa que us va despertar el tema. <br />respecte al meu bocí d'aquest regal 1.0, per què no me'l porteu personalment en persona i celebrem a quatre com en va de bé cuinar plegats per ajuntar els cors?Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-29521831434490608882012-04-25T23:01:44.856+02:002012-04-25T23:01:44.856+02:00això del petador sí que em va deixar distret quan ...això del petador sí que em va deixar distret quan ho vaig sentir, sembla que en lloc del fuet de menjar parleu del fuet de fustigar. i les xurruques m'agraden més que no pas els kikos, que semblen vinguts de fora, oi?<br />gràcies a tu per la teva aportació, marina!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-58949162355722868012012-04-25T22:59:21.729+02:002012-04-25T22:59:21.729+02:00s'imposa, s'imposa, a veure si ens hi pose...s'imposa, s'imposa, a veure si ens hi posem!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-29128397129245171672012-04-25T22:52:09.351+02:002012-04-25T22:52:09.351+02:00Hehehe, es nota que vivim en zones properes, jo ta...Hehehe, es nota que vivim en zones properes, jo també faig servir totes aquestes paraules, no m'han sonat gens estranyes.<br />La meva dona el primer dia que em va sentir a parlar de péixer (i de les seves formes conjugades complicadas, com ara "has pescut la criatura"), es pensava que m'inventava alguna paraula. Ella en deia "donar el menjar".<br />Altres coses que a mi em costa de fer entendre és que el que cau del pa no són les molles, sinó les engrunes...<br />A mi sempre m'ha fet molta gràcia anomenar els fruits secs acompanyats amb moscatell (o més concretament, amb "vi bo"), el que tothom diu postres de músic, nyoca o bé grana de capellà. Quan ho demanes en un restaurant, solen quedar força distrets XDRubenhttps://www.blogger.com/profile/11910207641849212756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-12347509335531358032012-04-25T17:29:32.282+02:002012-04-25T17:29:32.282+02:00Ostres, he "xalat" amb aquest bloc,quine...Ostres, he "xalat" amb aquest bloc,quines paraules tant boniques tenim! la majoria de les que nomenes les fem servir a casa meva...som de la Garrotxa, com el Pep Nogué, que ve a ser més o menys de la meva "quinta"!;P<br /><br />Boníssima la idea de la recopil·lació<br /><br />SusannaMinniehttps://www.blogger.com/profile/01773461485663304586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-86219841895702225542012-04-25T11:32:39.882+02:002012-04-25T11:32:39.882+02:00Això de deixatar m'ha tornat a la infantesa, h...Això de deixatar m'ha tornat a la infantesa, ho deia la meva àvia.<br />I pensant en l'avia m'ha vingut una altra paraula que utilitzava sovint a la cuina: xicra (tassa petita).<br />Quantes paraules que es van perdent ...Sefahttps://www.blogger.com/profile/00901620961207451353noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-88691336213765748762012-04-24T17:32:19.709+02:002012-04-24T17:32:19.709+02:00A casa sempre he deixatat els ous, he romancejat p...A casa sempre he deixatat els ous, he romancejat per tota la casa, he fet plats amb les rampoines de la nevera, he amorosit el tall, lis he peixat el menjar als nens, que quan anaven a comprar el pa és menjàvem el crostó, però mai havíem trempat l’amanida, paraula que junt amb grenyal he après a les classes de cuina d’en Pep Noguè, molt bona pensada el fer un petit recull de paraules no gaire habituals.<br />Encara que he de reconèixer que algun cop no les he escrit per por a que no fossin del tot correctesFem un moshttps://www.blogger.com/profile/01008796398927705561noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-33072728483171869952012-04-24T13:20:32.956+02:002012-04-24T13:20:32.956+02:00Doncs a mi m'agraden molt les "escopinyes...Doncs a mi m'agraden molt les "escopinyes" i al Vallès no mengem fuet sinó "petador", ni mengem quicos sinó "xurruqes". Quantes paraules per descobrir i quina descoberta d'entrada. Gràcies, generós!Tapa't de tapeshttps://www.blogger.com/profile/10806731718828615730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-61130978003402681632012-04-24T10:04:00.446+02:002012-04-24T10:04:00.446+02:00Bon dia Manel!
Aquí els vermells, moltes gràcies ...Bon dia Manel!<br /><br />Aquí els vermells, moltes gràcies per la referència. <br /><br />Recordem perfectament aquest dia que estava registrat al quadern de camp de La cuina vermella amb data 20 de març de 2011. També que els verbs que van fer servir les cuineres de Sils ens van fer compartir, a cau d'orella, que potser tants mots amorosos ens havien empès a cuinar plegats. Nogensmenys: Valen més arengades amb amor que pollastre amb dolor...<br /><br />PS. Moltes gràcies per participar en el #kike50... aviat rebràs resposta del teu bocí d'aquest regal 1.0Txell i Kikehttp://www.lacuinavermella.catnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-12786523286974345742012-04-24T07:01:51.623+02:002012-04-24T07:01:51.623+02:00Quina gran idea, s'imposa una recopil.lació co...Quina gran idea, s'imposa una recopil.lació com suggereix en Xesco!!starbasehttps://www.blogger.com/profile/13944549718540047060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-9521829035897068362012-04-24T00:39:29.808+02:002012-04-24T00:39:29.808+02:00acabo de llegir en un bloc l'expressió 'll...acabo de llegir en un bloc l'expressió 'llescar pa', que per a mi encara és ben viva, tot i que intueixo que està en decadència en favor de la molt menys explícita i rica 'tallar pa'.Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-17444878892795715292012-04-23T23:52:51.188+02:002012-04-23T23:52:51.188+02:00hehehehe... tens tots els permisos que calgui, ann...hehehehe... tens tots els permisos que calgui, anna, els teus alumnes ajudaran a mantenir algunes d'aquestes paraules i quan siguin grans recordaran què és l'aiguanaf.<br />cuida't que no agafis una galipàndria, amb aquest temps boig que fa ;-)Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-19505232052983075102012-04-23T23:50:24.237+02:002012-04-23T23:50:24.237+02:00ostres, xesco, n'hi ha algunes que he de recon...ostres, xesco, n'hi ha algunes que he de reconèixer que no les havia sentit mai. i estic d'acord amb tu que grenyal és una paraula fantàstica que hem de reivindicat en lloc de l'italianisme 'al dente', que sempre fem igual i passem les coses de fora per davant de les nostres!<br />realment, hauríem de mirar si existeix un diccionari com aquest que proposes, que diria que no, i potser sí que ens ho hauríem de plantejar!Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-36312746096699614352012-04-23T23:46:57.181+02:002012-04-23T23:46:57.181+02:00quin nom més maco, oi? llàstima que es perdi, per...quin nom més maco, oi? llàstima que es perdi, perquè si a tot arreu mengem entrepans... és una mica pobre. gràcies per l'aportació, rosa.Cuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5360563568055899137.post-16867603831626906922012-04-23T23:45:56.923+02:002012-04-23T23:45:56.923+02:00i jo estic content que m'ho diguis i que ho se...i jo estic content que m'ho diguis i que ho seguiu dient! una abraçadaCuinagenerosahttps://www.blogger.com/profile/06120948538164327659noreply@blogger.com