dimecres, 26 de març del 2008

salmó a la papillota

Una de les maneres com ens agrada més el peix a casa és a la papillota, sí, a la papillota, és la forma catalana de dir el "papillote" francés, un derivat de la paraula "papillon", papallona.
Perdoneu la digressió filològica i tornem al plat, que és el que fa al cas. El peix sempre l'acompanyo amb una barreja de verduretes tallades en juliana, que prèviament saltejo al wok: pastanaga, pebrot verd i vermell, ceba tendra, porro, espàrrecs verds, carbassó, bolets... la majoria de verdures hi van bé.
Agafo un bon tros de paper de plata i, al centre de la meitat inferior, hi faig un llit de verdures, que només estan a mig fer, i a vegades hi poso a sota unes patates tallades molt i molt fines. A sobre, les verdures, el peix, tot amb la seva sal corresponent, i ho rego amb un raig de vi blanc i un raig d'oli. Després s'ha de tancar el paper passant la meitat superior per sobre el peix i segellar els dos costats i el frontal amb un parell de plecs ben pressionats.
Ja podem posar els paquetets al forn uns quinze minuts; de fet, quan veieu que l'alumini està ben inflat, és que el peix ja està fet. Es poden obrir els paquets a la cuina i servir el peix i les verdures emplatats, però jo prefereixo portar el plat a taula amb l'alumini sense obrir, perquè cadascú esquinci el seu i rebi a la cara el vapor que té a dins i que barreja el millor del peix, de les verdures, del vi...

És un plat que no costa de fer, i per tant es pot servir els dies de cada dia, però que també queda molt bé si teniu convidats; també es pot fer amb altres peixos: lluç, bacallà fresc, turbot, llobarro...Amb pollastre també diuen que queda bé, però confesso que no ho he provat mai.
Bon profit!

4 comentaris:

  1. Manel!!
    Jo el faig molt similar al teu, però... al microones.
    Un tall de salmò molt maco i apetitòs.
    Tu continua que yo el visitaré!!!
    Petons

    ResponElimina
  2. Jo de vegades poso formatge blau amb les verdures. Es desfà i es barreja amb el suquet que deixen anar les verdures i és boníssim!

    ResponElimina
  3. núria, gràcies per la visita i pel consell, em sembla una bona idea i ho provaré. a la meva dona segur que no li agrada, perquè no suporta el formatge blau, però a mi els formatges m'agraden molt tots.
    fins aviat!

    ResponElimina
  4. I ara, Manel, gràcies a tu! He arribat al teu bloc per casualitat, però ja me l'he puntat a les adreces preferides, perquè em sembla que en trauré molt bones idees! Gràcies!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte