dissabte, 19 d’abril del 2008

cuina dels menuts (2)

cap de vedella amb botifarra negra i cigrons


Seguim amb la cuina dels menuts o "casquería", el menjar ideal per als amants de les textures gelatinoses i de gustos potents i contrastats. En aquest cas es tracta del cap de vedella, un dels dos ingredients del tradicional capipota, un "guisat fet amb les parts cartilaginoses i greixoses del cap i els peus de bou, vedella o porc", segons la definició del diccionari.
Jo faig servir només el cap de vedella, perquè combina una part absolutament gelatinosa amb una altra part més carnosa. Generalment el compro ja cuit en llocs de confiança, perquè aquestes coses és millor no comprar-les a qualsevol, tot i que a vegades n'he menjat d'envasats industrials que no eren pas dolents, però...
L'estri no podia ser un altre: la cassola de fang, i el principi, el sofregit de pebrot verd i vermell, ceba, all i tomàquet, aquest cop amb l'afegit d'un tros de xistorra navarresa tallada a trossos petits. Primer les verdures i el xoriç, que suïn, després el tomàquet, sal i sucre per contrarestar l'acidesa d'aquesta hortalissa, i quan el sofregit comenci a agafar consistència, el cap tallat a trossos no gaire grossos. Una estoneta donant voltes i mig cobrim amb aigua o, si hem bullit els caps a casa, amb el suc de la cocció. Rectifiquem de sal i deixem bullir una estona, tampoc gaire, només el temps necessari perquè s'harmonitzin sabors. I com sempre, a gust del client, un o dos pebrotets de caiena per donar-li alegria (recordeu-vos de retirar-los abans de servir).
Mentre va bullint, hi afegim cigrons ja cuits, que trobo que en aquest plat, com amb els "callos", hi van molt bé, i al final jo hi poso uns talls de botifarra negra o d'arròs i ceba, altrament dita "morcilla", només uns minuts perquè no es desfaci.
La botifarra coronarà aquest plat que també necessita, és clar, unes bones llesques de pa i un vi amb cos i no gaire car, que s'adigui amb la humilitat del plat, com un Castaño monastrell, de la DO Yecla. Per llepar-se els dits i començar estupendament el cap de setmana.

2 comentaris:

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte