dimecres, 15 de gener del 2014

'madejas' de xai, budells gurmet


L'esmorzar de forquilla que va oferir diumenge passat el xef Xesco Bueno (Gastromimix) al restaurant Ca l'Esteve va tenir, com passa sovint en aquestes cites mensuals, una sorpresa inesperada i, com també sol ser habitual, deliciosa: les madejas de xai.
Es tracta d'un plat de menuts, cal dir-ho primer de tot, però uns menuts molt especials, tant, que no vaig sentir ningú que no li agradessin, al contrari, la majoria d'assistents les van elogiar. No podia ser d'una altra manera: el seu sabor intens a xai, que en algun moment recorda els ronyons, la seva textura cruixent... una autèntica delícia!
Una delícia, però, difícil d'aconseguir: el xef les porta del poble de la seva família, Munébrega, a l'Aragó, a prop de Calatayud: sempre que hi va en compra totes les que pot i les guarda per ocasions especials. Com diumenge passat. O les regala als amics.
Què són les madejas? Són això mateix, cabdells, però en lloc de fil de llana, el que s'enrotlla són budells de xai amb greix del mateix animal, es bullen i queden amb la forma que veieu a les fotografies. A l'hora de menjar-ne, les vam com el Xesco: simplement tallades a rodanxes fines, fregides en una paella amb una mica d'oli (n'hi vam posar poc perquè així es couen amb el gust del seu propi greix), a foc fort perquè quedin ben rosses, i salades. Per la mateixa paella s'hi passen uns alls picats amb julivert i el conjunt es tira per sobre les madejas abans de servir-les.
Ens van encantar, i som capaços d'arribar-nos un cap de setmana a Munébrega per comprar-ne... i per fer una mica de turisme, és clar, que sembla un poble ben bonic i on es poden fer excursions a peu o amb bici, a més de visitar el proper Monasterio de Piedra, una visita que fa anys que vull fer i tinc pendent.
Per tot, gràcies, Xesco!

7 comentaris:

  1. Aquesta excursió que dius "llama", i molt. A por ellas! (les madejas)

    ResponElimina
  2. Mai les he tastat, de fet no sabia ni que existien.

    PTNTS
    D

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un producte molt local, com veus, però val la pena si alguna vegada et cau a les mans!

      Elimina
  3. Són exquisites!!! Jo les havia tastat a Caspe!!!
    Em feu una enveja amb aquestes trobades mensuals......
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  4. Així, tan ben fregidetes, ha de ser una menja excepcional! Tinc ganes de tastar-les! Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Vamos a ver cómo cuadramos agendas, a ver si nos ponemos de acuerdo y nos paseamos por Munébrega, eso sería un placer para nosostros.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte