dimarts, 18 de març del 2008

sopa de peix ràpida

Bé, ràpida, ràpida, només ho és si som previsors i tenim fumet congelat o ens n'ha quedat quan hem fet paella de marisc o una fideuà.
Dissabte passat tocava paella, perquè, a mi, gaires dies sense arròs em costen de passar. Arròs amb sípia, gambes, musclos, cloïsses... però, sobretot, un bon brou fet amb morralla i uns crancs.
Jo el faig sofregint primer en una olla ampla amb una mica d’oli una ceba, una pastanaga, un porro, un tomàquet partit i un gra d’all, i el peix, ja sigui de roca, morralla o un cap de rap; a vegades hi tiro les tres coses, i uns crancs o unes galeres, o uns caps de gamba... Ho sofregeixo tot per potenciar el sabor i perquè enrosseixi i doni una mica de color al brou i hi tiro l’aigua, més o menys quantitat segons el peix que tingui. Deixo bullir amb una fulla de llorer durant mitja hora i ja tenim el fumet per l’arròs o els fideus.
Però sempre em passa que faig més brou del necessari, aleshores el congelo o l’aprofito per fer una sopeta ràpida. Només hi afegeixo una mica de salsa de tomàquet i un xic d’arròs, i sípia o musclos si el dia abans vaig tenir la precaució de no tirar-los tots a la paella, o les galtes del rap esmicolades si l’he fet amb un cap.
No és una bullabesa com la fan els clàssics francesos, però si la fem amb bon peix, tindrà un gust excel·lent, i l’arròs l’absorbirà totalment, de manera que amb poca estona tenim una sopeta calenta que passa bé. I, si voleu, no cal posar-hi ni peix ni arròs; a la meva dona li agrada el brou sol ben calentet.

2 comentaris:

  1. Hola Manel, sóc el Francesc, de Beneixama, a l'Alcoià, al sud del País Valencià. He descobert el teu bloc a partir del teu comentari al de la Gemma (quina crac dels dolços eh!). La veritat és que tens un bloc senzill i agradable, amb receptes que fins i tot jo, que no tinc massa traça per a la cuina, gosaria fer. Encara no m'he atrevit a fer un bloc de cuina. El meu té una mica de tot. Segons el dia. M'ha fet gràcia el teu comentari sobre la "fideuà". He viscut quasi tota la vida a Tavernes de la Valldigna, quasi al costat de El Grau de Gandia, bressol real de la "fideuà" (i no Gandia, com se sol pensar). Per la foto, trobe que devia estar boníssima. Segur que a la Safor, on el tema de la "fideuà" és molt de "llepafils", tindries èxit. Salutacions des d'aquest poble que també és casa teua.

    ResponElimina
  2. gràcies, francesc!
    no saps què representa per a mi que una persona originària del bressol de la fideuà em digui que li agrada la mena.
    avui mateix visitaré el teu bloc, i sobre les receptes, m'alegro que t'hagin agradat, tot just fa una setmana que tinc el bloc i he volgut començar poc a poc amb coses senzilles.
    segur que això que dius de la teva poca traça a la cuina és falsa modèstia, en qualsevol cas si llegir-me et motiva a cuinar, em sentiré més que ben pagat.
    no cal dir que castellterçol, el meu poble, a 50 quilòmetres de barcelona, també es casa teva.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte