dissabte, 17 de gener del 2009

sant antoni s'ha aparegut a castellterçol

Avui, a Castellterçol hem estat testimonis d'un petit miracle: se'ns ha aparegut Sant Antoni de carn i os levitant dalt d'un núvol en forma de bala de palla per presidir la festa dels Tres Tombs. Aquesta presència santificada ha estat un dels aspectes més destacats d'aquesta festa que, en caure enguany en dissabte, ha permès la presència de molta gent que altres anys no hi pot ser perquè és a treballar.
Com sempre, els Tres Tombs o abanderats escollits pel Gremi de Traginers han estat acompanyats d'una bona colla de genets a cavall, carros guarnits amb bestiar o amb representacions d'oficis antics, i una bona colla de tractors.
Tampoc ha faltat el sentit de l'humor i ha cridat força l'atenció la presència d'un anomenat "AgroGym", en el qual el popular 'spinning" que es fa ara a tots els gimnasos ha estat substituït per una pràctica molt més d'acord amb les nostres tradicions, el 'burring', que es veu que en lloc del típic culot ciclista, es practica amb samarra i barretina.
Ah!, i tampoc no ha faltat, és clar, el típic tortell de Sant Antoni, de brioix i farcit de massapà.

12 comentaris:

  1. Manel,

    Si per alguna cosa ens caracteritzem els catalans es pel sentit de l'humor envers nosaltres mateixos, l'Agrogym n'es un exemple, el Polònia (que va fracasar a les Espanyes) n'es un altra.

    ResponElimina
  2. josep, tens tota la raó, i sort n'hi ha!

    ResponElimina
  3. Doncs, mira, per Sant Antoni, t'ha tocat el tortell...Passa per la menta a recollir-lo...

    ResponElimina
  4. Manel, quin humor i quina festassa que feu a Castellterçol! Totes aquestes festes tradicionals són de les coses que més trobo a faltar. A partir d'ara, ja sé quina indumentària haig de portar per anar al gimnàs. ;)

    ResponElimina
  5. Je je je, trobo genial l'AgroGym. T'hi has apuntat tu?

    ResponElimina
  6. Manel quin riure amb Agrogym! només se'ns podia ocòrrer a nosaltres! i que dir del tortell!
    Petons.

    ResponElimina
  7. maria, acabo de veure el tortell de sant antoni que m'has guardat: moltíssimes gràcies pel detall i pel teu sentit de l'humor, espero poder agrair-t'ho personalment ben aviat.
    un petó.

    mercè, jo crec que a irvine et faries un nom de seguida si anessis al gimnàs vestida així a fer burring! ;))

    gemma, aquest matí ja m'he acomiadat de la bicicleta i demà començo el burring, perquè el bicing ja és història!

    parella vermella, quan la txell es recuperi també us podeu apuntar al burring, que per a la rehabilitació li anirà molt bé :)

    ResponElimina
  8. ostres, no us esteu de res a Castellterçol...sants que leviten i pràctiques poc conegudes com el burring!

    petons!

    ResponElimina
  9. Que còmode el burring eh? jo quina enveja les festetes i segur que després un bon menjaret vinet i quina pinta el tortell
    Hem de fer una escapadeta ja, però es que tenim un peque de mesos i s´ha de bellugar molta infrastructura per unes horetes ,quines ganes de que faci bon temps per poder quedar.nos el cap de setmana estem saturats
    Que bé aver-te conegut doncs així veig el país
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. anna, ja veus que la tradició dels tres tombs s'ha d'anar renovant...

    pussetes, les festes sempre acaben amb un bon dinar, això no falla mai.
    anima't, que encara que faci mandra marxar amb nens petits, els va bé sortir de la ciutat i canviar d'aires.

    ResponElimina
  11. Hola Manel!
    Gairebé tan exòtic com l'AgroGym em sona això del tortell de Sant Antoni!!! ;-) És com el de Reis, no? Li havia llegit al Jaume Fàbrega que era tradicional menjar-ne per aquesta diada, però em va sonar molt estrany...
    És habitual per Osona, Bages, Vallès Oriental?

    Salut!

    ResponElimina
  12. massitet, el tortell de sant antoni s'assembla al de reis, és de pasta de brioix, amb l'afegit de ratlladura de pell de llimonai canyella, i va farcit de massapà, però no porta fruites confitades a sobre ni sorpresa a dins (almenys, al meu poble). en alguns llocs hi posen una figureta d'animal amagada a l'interior (sant antoni és el patró de les bèsties), però aquí no ho fan. em sembla que es fa per tot arreu, però suposo que on és més tradicional és als pobles que celebren la diada de sant antoni amb les cavalcades dels tres tombs.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte