dimecres, 6 de gener del 2010

trobada blocaire a castellterçol (i 5)

conserves coll

Per organitzar la trobada de blocaires gastronòmics a Castellterçol dissabte vinent he comptat amb la col·laboració inestimable de dos bons amics, el Manel Coll i la seva dona Montse, que al matí ens introduiran en els secrets d'un tresor del bosc que per sort es troben al nostre poble, els bolets i, entre ells, els més cars i misteriosos que podem trobar ara: la tòfona negra (tuber melanosporum).
El Manel i el seu germà Jordi porten ara el pes de Conserves Coll, una empresa familiar creada amb aquest nom el 1968 pel seu pare Joan, tot i que ja feia anys que l'avi es dedicava al món dels bolets i les tòfones.
La tòfona és un fong collit i apreciat sobretot a França, Itàlia i Espanya, que segons la zona i l'època de l'any es presenta en diverses varietats i que està envoltat d'una aura de misteri i de llegenda. Tot plegat provocat, probablement, pel fet que és un producte mític de la cuina francesa, car (ara la tòfona negra va a uns 500 euros el quilo), que costa de trobar, que requereix un gran coneixement de l'entorn i del bosc, i també de les tècniques del buscador, que es transmeten de pares a fills amb el mateix secret que la ubicació dels tofoners.

Els tofonaires venen els seus productes directament als distribuïdors i envasadors, com la família Coll, i malgrat que hi ha un mercat que regula mínimament el sector, situat a Vic, les transaccions se segueixen fent com abans, conversant cara a cara, i es tanquen amb una encaixada de mans fruit de molts anys de relació entre recol·lectors i compradors.

El món de la tòfona és tan misteriós que a Castellterçol sempre se n'ha fet, i de bona, però a Moià, per exemple, a només vuit quilòmetres, mai no n'han tingut. La tòfona negra, la més preuada, només es pot recollir del 15 de novembre al 15 de març, o sigui que estem en plena temporada, i tindrem ocasió de veure els fruits al natural, acabats d'arrancar de la terra, i ensumar el seu particular aroma, que molts identifiquen amb el gas i a vegades pot ser fins i tot desagradable, però que un cop arriba al plat, es converteix en una delícia per a l'olfacte i per al paladar.
Els Coll comercialitzen tant tòfona fresca, bàsicament a restaurants, com tòfona envasada, i un tresor menys conegut, el suc de tòfona, que és el líquid que queda quan s'escalden les tòfones abans d'envasar-les, i que és com un concentrat de totes les seves propietats.
Però no ens parlaran només de tòfones, perquè una part molt important del negoci de Conserves Coll són els bolets de tota mena, que també comercialitzen en fresc quan n'és temporada, envasat amb diverses tècnics, assecats i congelats.
Qualsevol dubte que tingueu sobre els bolets, la seva manipulació i els diversos tipus de conservació, dissabte serà el moment de resoldre'l amb gent que coneix aquest món com ningú. I si voleu adquirir alguna tòfona, encara que no es dediquin a la venda al detall, segur que us en podreu endur i preparar uns canelons trufats, els millors ous ferrats que haureu menjat mai o preparar un deliciós conyac per aromatitzar els rostits i donar-los un toc com mai. Si voleu, us ho explicaré dissabte.

11 comentaris:

  1. Apreciat Manel,
    Em sap greu però en Carles i jo no podrem venir a la trobada del proper dissabte a Catellterçol. Tinc una nova inquilina a casa, una gosseta beagle de 3 mesos, que no pot quedar-se sola gaire estona, així que ho deixarem per una altra ocasió.
    Espero que tot vagi molt bé. La Xaro ja m'ho explicarà suposo i llegiré les vostres cròniques.
    Fins aviat i molt bon any 2010.

    ResponElimina
  2. Bon dia de Reis!
    Espero que hagin siguin ben esplèndids i generosos amb tu.
    Ens veiem el dissabte, i moltíssimes gràcies per tota l'organització i treball ben fet d'aquesta trobada, serà un gustàs conèixer a tanta gent que només ens coneixem en aquesta realitat virtual i la munió de coses que aprendrem plegats.
    Petons!

    ResponElimina
  3. Manel; Feliç día de Reis i també feliç any nou.
    Quànt he començat a llegir aquesta crónica de les tófones i amb l'afició i ganes que hi poses Manel, m'he trobat que ja estava acabada, l'he trovada curta, curta... espero que amb la trovada poguem tots plegats gaudir d'una forma més real tots aquets i també d'altres productes que de segur disfrutarem tots plegats.
    Manel, moltes gràcies per aquesta organització tant i tant ben feta, tinc el meu e-mail en el bloc, per si necesites qualsevol cosa, no ho dubtis¡¡. Josepb.

    ResponElimina
  4. Manel,
    Bona diada de Reis i, amb aquestes cróniques cada dia ens fas tenir més ganes de que arribi dissabte.
    Fins aleshores,

    ResponElimina
  5. Jo no hi podré anar, però ja m'agradaria, ja.
    Espero que no plogui i que pugueu fer un munt d'activitats.
    M'ha fet gràcia llegir les excel·lències de les conserves Coll, perquè els rovellons que compro fora de temporada són precisament d'aquesta casa. Només compro els rovellons del botó i, encara que els trobo força cars és un pot petit, de vidre), no em dolen els diners, perquè mai he trobat "visites" al pot, cosa que no es pot dir d'altres marques.
    Que vagi molt bé la trobada.

    ResponElimina
  6. Estic impacient...segur que serà una jornada estupenda.

    Núria

    Gracies per tot..

    ResponElimina
  7. Ostres... al post anterior he comentat que pels canelons de Nadal, vaig utilitzar suc de tofona, sense haver llegit aquest post on expliques que els Coll en venen... Jo fins el treia del Corte Ingles .. :-(.
    Caldrà passar pel caixer abans de venir dissabte a la trobada.. ;-).

    ResponElimina
  8. Teniu un gran tresor a Castellterçol!
    Quin luxe tot el que arribarem a aprendre aquest dissabte! Quines ganes!!!!
    Que bé si podem comprar alguna trufa també!

    Petons i fins dissabte!

    ResponElimina
  9. Tenim moltes ganes de que arribi el dissabte i poder gaudir d`aquesta trobada tan ben organitzada
    Moltes gracies per fer-nos partícips i petons

    ResponElimina
  10. Caram, quina sort de viure tant a prop d'on hi ha ingredients tan bons com la tòfona!!! Vos desitge que tingueu una estada fantàstica en la trobada blogaire. Salutacions i ja ens contareu

    ResponElimina
  11. Abans de res bon any!! Si el día 30 et van xiular les orelles va ser pq no vam deixar de parlat de tu i el magnífic treball en organitzar la trobada,jaja. Fa temps que coneixía el teu blog, però mai havía deixat un comentari, ja ho pots dir,una mica rara si soc,jaja, un dels motius, el meu oblidat català, perdona'm les faltes, ara et puc dir que tens unes receptes genials, el meu marit está plorant desprès de veure la broqueta de les tres botifarres amb l salseta, un bé de Déu,jaja. Desitjo que tingue un temps fantàstic per dissabte i disfruteu al màxim de totes les activitats!!!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte