dijous, 14 d’octubre del 2010

crema de verdures i bolets amb 'quenelle' de mascarpone i salmó amb espècies


Un dia fa una calor de por i l'altre plou a bots i barrals; amb aquest temps no hi ha res millor que començar a fer cremes i plats calents... però mantenint una reserva de gaspatxo a la nevera, per si de cas!
La crema de verdures m'encanta perquè mai no és igual, la pots fer amb el que tinguis en aquell moment a la nevera i sempre surt bona; però encara ho és més si hi posem algun complement, com aquesta. Va ser part del meu dinar de dilluns, però no era pas la primera vegada que ho preparava, si bé amb altres ingredients; ara us ho explico.
La crema: a la nevera tenia carbassa, carbassó, porro i pastanagues; al cistell, patates i cebes; i encara vaig recórrer a uns pèsols congelats; em sembla que no em deixo res. I com que som a la tardor i n'és època, hi vaig posar també un quants bolets variats. Quan no n'he tingut de frescos, també he fet servir xampinyons o bolets congelats, i li donen un toc igualment bo. Les quantitats? Al vostre gust, en aquest cas hi vaig posar més carbassó, carbassa i patata que pèsols, pastanaga i ceba, i de bolets, tampoc massa. 
Ho podem posar tot a bullir però a mi m'agrada més posar primer una mica d'oli a l'olla i sofregir-hi, amb el foc alt, les verdures tallades petites, perquè es potencia el seu gust, i després ho cobreixo amb aigua, si vull una crema espessa, o deixo que l'aigua pugi més que les verdures, si la vull més clareta.  Finalment, per aconseguir un gust realment potent per a la crema, hi vaig posar una bona cullerada de suc de rostir pollastre, que procuro tenir-ne sempre a la nevera o al congelador, per exemple, en una safata per fer glaçons, de manera que a cada compartiment tenim una 'pastilla' de concentrat que ajuda a enriquir, i molt, qualsevol plat.
Abans de servir la crema, vaig preparar una 'quenelle' de mascarpone barrejat amb salmó fumat picat i anet i la vaig posar al mig del plat. Vaig servir la crema pels voltants i per sobre hi vaig posar uns dauets de salmó i una barreja d'herbes i espècies feta amb anet, julivert picat i pebre vermell dolç.
Altres vegades he fet el mateix canviant el mascarpone per formatge fresc o formatge d'untar, tipus Philadelphia, i pernil salat en lloc de salmó; en aquest cas, l'anet, molt adequat per al salmó, el substitueixo per unes fulles d'orenga. 

14 comentaris:

  1. Tant la quiche com aquesta cremeta de verdures tenen una pinta tremenda... La crema m'ha agradat especialment perquè m'has donat una idea més per disfressar les verdures (l'Aleix fa mala cara si se les ha de menjar bullides o a la planxa). El toc dels bolets, el mascarpone i el salmó... Mmmmm! Aquesta segur que te la copio!!!
    Fins aviat!

    ResponElimina
  2. Epa! aquest sí que és un plat de luxe que ara mateix li donava unes bones cullerades. Em sembla genial el toc de mascarpone i salmó.
    Petons!

    ResponElimina
  3. Diví! M'encanta la crema de verdures, sobretot si porta carabassa, però el teu "tunning" és al·lucinant!

    Molt inspirador, ho provaré.

    Per cert! Jo al congelador no només tinc glaçons de suc de rostir... has provat mai de congelar olla barrejada o un bon caldet en motlles de muffins de silicona? Ho fas al dente, i ho congeles. Pots preparar un plat de sopa genial en mig minut. Ja veus que el congelador i els estudiants som grans amics!

    Salut!

    ResponElimina
  4. M'ha agradat tant, que em poso ara mateix a fer una crema per a la carmanyola del dinar!!

    :)

    ResponElimina
  5. La mateixa crema et pot servir tan si fa fred com si fa calor: només cal que la serveixs freda o calenta! ;)
    Des que la Mireia Carbó ens va fer una crema de carbassa amb una quenelle de mascarpone que jo també en poso molt sovint, sobretot quan la crema és per un dia que tinc convidats. Converteix un plat senzill en un plat de festa, oi?

    ResponElimina
  6. Una crema sensacional, original i amb una pinta deliciosa. Felicitats!
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Una crema ben bona amb tanta varietat d'ingredients, i amb una presentació immillorable.

    Últimament fas unes fotos que són una meravella, Manel. Acabo de veure la quiche d'albergínia, i he quedat gratament sorpresa. Sembla tan real!!!!

    ResponElimina
  8. Aquets acompanyaments fan que una senzilla crema esdevingui una crema de luxe, ara mateix hi posaria cullerada
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Mestre, saps que citen els nostres blocs al darrer número del CUINA? En el reportatge sobre la cuina dels menuts!

    M'h fet gràcia que ens citen per parlar del "retorn" de la cuina tradicional a Barcelona i de com alguns (nosaltres) ho critiquem... ;-)

    Per cert, trobo que aquest retorn "utilitari" del bloc t'està sentant molt bé: quines receptes, nano!

    ResponElimina
  10. quina bona pinta...i tens tota la raó ja venen de gust la sopetes i les cremetes

    bon cap de setmana

    ResponElimina
  11. Comparteixo amb tu el tema de les cremes són buenisimas sobretot quan comença la tardor... no habia escoltat parlar de la crema "Quenelle" és una barreja molt interessant. Salutacions

    ResponElimina
  12. anna, veig que el teu aleix és com el meu (una mica més gran jejeje), que se li ha donar la verdura 'disfressada'.

    clídice, moltes gràcies, ets molt amable.

    maragda, el luxe a vegades és a l'abast de tots amb una mica d'esforç.

    inexperta, prenc bona nota del teu truc, i moltes gràcies per la visita.

    òscar, espero que la gaudisis força!

    gemma, aquesta de la mireia no la coneixia, ja la buscaré. la veritat és que el formatge o la llet a les cremes crec que tots li posem fa temps, només es tractava de posar-li d'una altra manera.

    josep, a itàlia tindràs ocasió de menjar-ne sovint, de mascarpone. bones vacances!

    margarida, no tinc càmera reflex però tinc una cannon compacta que permet un ús manual i va molt bé, el que passa és que a vegades no tinc temps de preparar gaire la foto i la faig amb el mòbil, i no sempre queden igual.

    sion, amb el fred que ha començat a fer, segur que ja has començat a fer també cremetes ben bones.

    massitet, a veure si trobo la revista i ho llegeixo, pel que dius no sé si ens van interpretar prou bé.

    lídia, quan ho vaig escriure tot just refrescava, aquest cap de setmana per aquí a dalt ja ha començat a fer fred de debò.

    montse, fer servir la paraula 'quenelle' reconec que és una mica pedant per part meva, però no trobava cap manera millor de definir una presentació en forma ovalada que aquest terme francès, perquè dir que hi posem una pilota o una bola de mascarpone no queda gaire bé, oi?

    su, un placer recibir tu visita, como siempre. un besazo!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte