dissabte, 17 de setembre del 2011

escabetx suau de costella de porc amb verdures i mongetes del ganxet


la recepta a 3/4 de 15

'La recepta del 15' és una iniciativa dels blocs 'Els fogons de la Bordeta' i 'Xocolata desfeta' que proposen un tema cada mes perquè tots els blocs de cuina que hi vulguin participar en publiquin una recepta el dia 15. Només hi he participat una vegada, perquè ja haureu vist que funciono una mica a impulsos, com la darrera recepta, que va batre algun rècord: en dues hores la vaig escriure, la vaig cuinar, la vaig fotografiar, me la vaig menjar i la vaig publicar. Per tant, que em diguin el que he de fer en principi no em convenç massa, i posar-me a fer una cosa sense haver sentit abans la necessitat o l'impuls de fer-ho, tampoc em sol donar bons resultats. 
Però amb aquesta convocatòria és diferent. La iniciativa la trobo simpàtica, potser perquè els convocants em cauen bé, els temes donen força de si, i les receptes que fa la gent generalment tenen un bon nivell. Per exemple, el tema per al dia 15 d'aquest mes eren els escabetxos, vaig veure una pila de receptes bones que podreu trobar aquí, i la veritat és que em van venir ganes d'afegir-m'hi, tot i que ja era el 15 i no hi arribava a temps. Si ho feia, arribaria a tres quarts de 15, que és una cosa que em passa a vegades. Ara bé, després de reconèixer que vaig de tard, penso que també podria rendibilitzar una mica aquest rotllo que us he clavat i patentar "La recepta a 3/4 de 15". Però només per a mi i quan no arribi a temps a la convocatòria, que no vull pas fer la competència a la Marina i a la Sandra i el Xavi!
Quan vaig veure el munt de receptes apuntades a la iniciativa de 'La recepta del 15' i vaig pensar de fer un escabetx, el dilema va ser de què el faria. A finals de l'any passat en vaig publicar dos, un de conill amb mongetes i un de guatlles sobre un llit de mongetes verdes i tomàquet, que van quedar molt bons, però no era pas qüestió de repetir. Aleshores, què dimonis podia escabetxar, que no ho hagués fet ningú (que jo hagi vist) ni ho hagués fet mai jo? És clar que les sardines, el verat, la tonyina, donen gran resultat amb aquesta preparació, i malgrat que ara arribi de tot a tot arreu, no són productes 'tradicionals' al meu poble. Amb què podria fer l'escabetx?
Doncs amb un producte del porc, part essencial de la nostra cuina, especialment al meu poble, que té justa fama per la seva xarcuteria. Per tant, no m'hi vaig fer pregar gaire i em va faltar temps per anar a Cal Molí Xic a comprar uns trossos ben magres de costella i preparar l'escabetx, que avui ens hem començat a menjar amb una molt bona impressió, tot i que segur que encara millorarà amb una mica més de repòs a la nevera.
Les costelles les vaig fer tallar en tres trossos cada una, perquè eren llargues, i les vaig fregir salpebrades en una paella, perquè agafessin una mica de color. En una altra paella fonda, hi vaig posar un raig d'oli, ceba tendra tallada a la juliana, porro i pastanaga en rodanxes i uns grans d'all sencers, amb pell i tot, només amb un cop. Vaig fregir una mica la verdura i hi vaig incorporar sal, uns grans de pebre negre, unes fulles de llorer i unes branques de farigola i romaní, un gotet d'oli, una mica menys de vinagre de Xerès, i una mica més d'aigua; finalment, les costelles i l'oli colat d'haver-les fregit.
Qüestió d'esperar que arrenqui el bull, tapar, abaixar el foc i deixar que la carn i les verdures coguin durant mitja horeta o tres quarts. Aleshores, vaig posar les costelles en un taper gran, les vaig cobrir amb l'escabetx i vaig deixar que es refredés. Abans de tapar i posar a la nevera, hi vaig afegir el llegum, en aquest cas, mongetes del ganxet que vaig comprar cuites a la mateixa carnisseria; és una varietat pròpia del Vallès que combina perfectament amb els escabetxos i, no cal dir-ho, amb la carn de porc.
Espero que, ni que sigui a quarts de quinze, hagi arribat a temps de desvetllar el vostre interès amb la meva aportació. 

16 comentaris:

  1. Un escabetx boníssim!!!! molt original!
    Petonets

    ResponElimina
  2. Manel, que sàpigues que a casa nostra les receptes de quarts de 15 també ens semblen genials... i no tenim cap problema que les publiqueu al 14, al 16, al 17... lo important és fer un bon recull amb receptes tan bones com aquestes!
    O sigui que si ens dónes permís l'afegim a l'índex, et sembla?
    M'ha fet molta il·lusió llegir aquesta entrada!
    Una abraçada,
    Sandra

    ResponElimina
  3. Hola Manel,
    Aquest tipus d'escabetx m'ha fet pensar en el que feia la mare. Ella és d'Aragó i sempre em deia que a Catalunya eren més forts. A mi particularment m'agraden suaus.
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Quin escabetx més bo!!! Així, amb carn de porc, em fa més gràcia que no amb conill. Me l'apunte, no cal dir-ho!!! Jo tampoc no he pogut participar en la recepta del 15. Espere poder-ho fer més endavant. Salutacions

    ResponElimina
  5. Una molt bona proposta d´escabetx!!! Que bona així la costella i amb les mongetes del ganxet, una delicia. Petons,

    ResponElimina
  6. Doncs m'agrada força aquest escabetx de terra en dins, com dius tu.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. Mestre!
    Prenc nota d'aquest escabetx: la costella de porc ens encanta i els escabetxos encara més. Així que combinació guanyadora a cals Olletos.

    Per cert, vaig veure aquest conill amb mongetes, que no el tenia controlat i nosaltres hem fet una cosa semblant! :-)

    Per cert, genial això del 3/4 de 15jajajja

    Salut!

    P.S.: La gent de Cal Moli Xic treballen moooooooooolt bé! Quina botifarra, senyor!

    ResponElimina
  8. Hi han plats que només amb la fotografia ja s'expliquen sols
    i aquests és un d'ells.

    Només mirar-lo ja dius "si"... :)

    Salut!.

    ResponElimina
  9. Hem trec el barret !!! la veritat es que espot fer un escabetx de gairebé tot pero la teva idea m'agrada i molt !!

    petonets

    ResponElimina
  10. Manel, fa molt bona pinta aquest plat. Devia ser boníssim.
    Petons.
    Belén

    ResponElimina
  11. ahhh, llegeixo als comentaris que en Massitet és un nou convers a la religió de Can Molí Xic....hehehehehe :D

    Brutal la botifarra negra!!

    ResponElimina
  12. Un escabetx molt original, i amb un bon acompanyament, que provaré
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. jo també he arribat algún cop a 3/4 de 15.. i es que no sempre es pot tocar campanes i anar a la processó !!
    magnific escabetx..
    una abraçada

    ResponElimina
  14. marylou, m'alegro molt que t'agradi!

    sandra, t'aqraeixo molt el comentari, i estaré molt honrat que afegeixis la recepta a la resta. a veure si la pr`pxima vegada sóc més puntual!

    kuinetes, estic d'acord; excepte en algun cas, els escabetxos massa envinagrats es fan pesats.

    francesc, sempre pots participar en la recepta a 3/4 de 15!

    donibanenko, jo també prefereixo els escabetxos suaus, per no haver de parar de menjar :-))

    dolça, no ho havia dit així, però em sembla una molt bona etiqueta: 'escabetx de terra endins'.

    massitet, estic content d'haver encertat els dos gustos, me'ls apunto per una altra visita :-)

    ricard, moltes gràcies!!!

    isabel, gràcies, em va semblar que valia la pena probar l'escabetx amb un producte no habitual.

    belén, sí que estava bo, sí, moltes gràcies.

    òscar, em sembla que muntaré una franquícia a barcelona :-)

    sión, ja em diràs què et sembla!

    algons, celebro tornar-te a veure per aquí després de vacances.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte