dijous, 3 de setembre del 2009

wok & rol (9) - saltat de verdures amb gambes i oli d'all i julivert

Aquest estiu no he tancat la parada per vacances, com han fet altres amics blocaires, però ja heu vist que he baixat notablement el ritme de publicació, i m'ha vingut més de gust penjar fotos que no pas receptes i articles de cuina.
Suposo que també hi fa que fa un any i mig que no paro, he penjat més de tres-centes entrades al bloc i suposo que estava una mica cansat. L'estiu passat em notava més creatiu i amb ganes, aquest he cuinat igual, però d'una manera més rurinària, amb el cap en un altre lloc, que és com estic ara mateix.
No he sentit tampoc la necessitat de penjar cap plat nou fins avui, que he fet per dinar aquest saltat de verdures amb gambes i oli d'all i julivert que ha provocat l'entusiasme del meu fill gran i m'ha motivat a explicar-lo.
Els lectors d'aquest bloc sabeu que m'agrada molt cuinar verdures al wok, a l'estil oriental, amb salsa de soja i altres ingredients més propis de l'orient que d'aquí. Avui també he fet servir el wok, però podria haver fet servir una paella normal, i no hi he posat cap ingredient aliè a la nostra cuina.
Per començar, he pelat unes gambes i he posat oli a escalfar; un cop calent, hi he saltat uns quants caps de les gambes (no tots, aquests i la resta els he aprofitat per fer un brou que faré servir aviat per reforçar el gust d'un bon arròs de peix) i els he retirat.
En aquest oli perfumat, que ha deixat a la cuina una aroma intensa que ha fet aparèixer els meus fills demanant què hi havia per dinar, hi he saltat, amb foc fort, pastanaga, pebrot verd i vermell, ceba, porro i un gra d'all, tot tallat en juliana fina i afegit al wok en aquest ordre. Quan les verdures han estat toves, hi he afegit les gambes salpebrades, he rectificat de sal el conjut i en dos minuts ha estat el plat acabat. Poc abans de tancar el foc, hi he posat un raig generós d'oli d'all i julivert, que també he portat a la taula per guarnir els plats i que qui volgués se'n pogués afegir. La veritat és que ha quedat un plat deliciós i no n'ha sobrat pas gens.
L'oli d'all i julivert es fa simplement triturant en un túrmix una quantitat generosa de julivert, all al gust (un o dos grans d'all és suficient si no en fem molta quantitat) i oli d'oliva suau. Un cop ben triturat, es cola amb un colador fi i queda un oli gustós que va molt bé per decorar els plats i per enriquir, per exemple, un arròs o una fideuada, o un peix o una carn a la planxa.

16 comentaris:

  1. Hola Manel,
    Doncs jo hi estat totalment inactiu durant les vacances, no hi penjat res però hi anat fent fotos del que hi ant fent i ara ho aniré penjant.

    El plat que ens presentes és sencill però ha d'estar boníssim. Com tu dius, moltes vegades no calen productes llunyans per fer un plat amb la tècnica que fan servir en aquells paisos.

    Salut,
    Pepin

    ResponElimina
  2. Hola Manel! Tens raó, a vegades no ve de gust penjar receptes fins que un dia ho tornes a sentir...i amb aquest plat de verduretes al wok entenc que t'hagi vingut de gust. Molt pràctic el recurs de l'oli.

    ResponElimina
  3. Amic nostre, tu com sempre amb un pim-pam i brodes una recepta amb totes les qualitats d'aquest món. Quines ganetes teníem de veure una recepta generosa! un petó enorme.

    ResponElimina
  4. Manel, una recepta per despertar l'entusiasme del teu fill gran i el meu entusiasme també!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. Manel

    Una vegada més demostres que amb ingredients senzills és poden fer originals i gustosos plats.
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Hola Manel,el plat m´agrada molt i crec que es dels que es pot repetir,
    gracies, es bo fer un paréntesi de tant en tant,molts petons.

    ResponElimina
  7. Manel, aquest plat si que ve de gust a l'estiu...amb aquestes calors! No m'estranya que triunfés amb el teu fill!!
    Petunets i ànims,
    Eva.

    ResponElimina
  8. Hola Manel doncs l'espera ha valgut la pena, quines gambes més sucoses i amb el saltejat de verdures queden boníssimes de segur ..... el fumet que surti dels caps i potes que has guardat ... mmmmmmm ja l'oloro.

    Petonets i ànims

    ResponElimina
  9. Hola Manel! Feia molt que no visitava la teva cuina. Sempre m'han agradat molt les teves preparacions al wok, amés amb la descripció que fan pràcticament pots percebre les aromes. No m'extranya que els teus fills apareguessin per la cuina!
    pt!

    ResponElimina
  10. Em semblen unes reflexions molt encertades. Aquest plat que has preparat fa molt bona cara. Jo això del wok em queda una mica gran tanmateix. Aqueixa recepta de l'oli de julivert i all me l'apunte. Salutacions

    ResponElimina
  11. Ja està bé fer una mica de descans. Un blog no és cap obligació i si no hi penjes receptes, donçs altres coses... que per aixó és teu.
    Aquest estiu m' he comprat un wok, i penso que aquesta recepta podria ser una bona manera d' estrenar-lo.

    ResponElimina
  12. Quina presentació més ideal per un plat tant complert. Salut!!!!!

    ResponElimina
  13. Manel, gràcies per compartir aquesta recepta...ja saps que són de les meves favorites, sobretot per tenir un sopar ràpid i lleuger. Normalment li posso la salsa de soja, pero probaré aquesta opció que amb l'oli d'all i julivert ha d'estar boníssim!!

    Núria

    ResponElimina
  14. Manel, per ser que hi ha poques ganes de fer res, jo també estic igual, doncs que m' ha agradat molt aquest saltadet improvisat però ben perfumat i bonissim!

    Un petó! Beth

    ResponElimina
  15. Jo amb el wok, cada dia faig més coses... Les propies d'aquest aparell i altres que en principi no el requereixen. Però per barrejar la pasta amb moltes salses, el fet d'haver-les cuinat aamb el wok, facilita l'operació de barrejar.... però ja saps que jo aparell nou que veig, aparell que em poso a la wish list... ;-).

    ResponElimina
  16. Acabo de fer una botelleta de mig lite d'aquest oli. Tenia una botelleta d'oli de Capçanes i he aprofitat per fer-lo. Amb la primera amanida l'"inagurarem"
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte