Darrerament faig sovint estofats de verdures, i n'he explicat alguns resultats com aquest amb bitxo i formatge de maó o aquest de carbassa. No varien gaire uns dels altres, excepte en els ingredients. Avui us explicaré l'últim que he fet, però insistint molt en un fet cabdal a la cuina: cal cuinar amb allò que tenim a mà, més que no pas seguir receptes detallades. O, si seguim instruccions d'altri, hem de ser capaços de substituir aquell ingredient que no tenim per un altre, d'improvisar sense por perquè només equivocant-nos podem aprendre i millorar. A la cuina com en tot.
Aquest estofat que veieu a les fotos és molt d'aprofitament: mitja carbaceta que teníem a la nevera, un quart de col que compartia el mateix espai, un parell de patates, bolets i pèsols i carxofes congelats (quan vaig fer la recepta encara no n'hi havia de fresques com ara). Un parell de bitxos de caiena secs prescindibles si no us agrada el picant, i poca cosa més, si no me'n recordo malament.
De tot plegat, allò que triga més a coure's són la carbassa i les patates, de manera que posarem oli en una cassola o una sauté, la cassola de parets baixes que s'acosta a la família de les paelles però amb parets rectes, i que a mi em va molt bé per cuinar aquests plats. La carbassa i les patates tallades a daus de mida generosa se sofregeixen mentre preparem la resta de verdures, les verdures tot seguit, després la col i al cap d'uns minuts els bolets i els pèsols. Remenem bé, hi tirem un raig de vi blanc, deixem que s'evapori l'alcohol, hi afegim una culleradeta de farina, deixem que es torri un xic i ja hi podem abocar un gotet de brou calent, de verdures o de pollastre. Tapem, abaixem el foc, tapem i deixem estofar fins que les verdures siguin cuites. Una mica abans d'acabar hi posem els bitxos, si ens agrada picant, i també hi podem picar un all i afegir-lo quan hi tirem els bolets.
La farina ens ajudarà a espessir la salsa, que podem deixar més o menys caldosa afegint-hi més o menys brou. I les verdures, fetes d'aquesta manera, són molt més gustoses que simplement bullides, això està fora de dubte. Més encara si al final hi posem una mica de pebre vermell, o alguna espècie com comí mòlt, o alguna herba com l'orenga...
El resultat és similar a com preparen en alguns llocs la minestra, que en principi hauria de ser més caldosa, més similar a una sopa, tenint en compte que almenys el nom deriva de la sopa italiana minestrone. A més, per a la minestra tradicionalment es couen diversos ingredients per separat i finalment s'ajunten, i també s'hi sol posar ou dur, pernil salat i altres ingredients no vegetals.
Això d'improvisar sense por ho anoto, d'acord, però més aviat pels plats salats. La cuina de postres ja és tota una altra història, si bé és cert que, de vegades, també es pot fer de més i de menys, però no sempre...!
ResponEliminaPlat fantàstic , i millor encara si és cuinat amb les verdures del temps! Així sempre tindrem un plat diferent...
ResponEliminaMai faig verdures estofades, sempre bullides o al vapor. Però tenen molt bona pinta !
ResponEliminaPTNTS
Dolça
M'encanten els estofats i tenen l'avantatge que accepten molta varietat d'ingredients. Un dia pèsols, l'altra dia carabssa, l'altra dia carxofa... segons el que tinguem a la nevera. Això d'improvisar a la cuina és una veritat com una catedral! Així s'han descobert alguns dels plats més famosos d'arreu del món, fins i tot en pastisseria!
ResponEliminaUna abraçada!
Anna
Doncs no faria cap lleig a un estofat com aquest! molt bona pinta!
ResponEliminaNo he fet mai les verdures estofades, sempre bullides i amb un raig d’oli, però tinc que provar-les així, tenen que ser menys avorrides.
ResponEliminaUna abraçada
Tens tota l raó, aquests plats d'obrir nevera i a cuinar, acabant sorprenent. A casa de verdures en mengem moltes i les que toquen perque a la cistella cada setmana ens ve lo que ens ha donat la terra, sense escollir. D'estofades només les he fet una vegada... Prenc nota
ResponEliminaMuas
La sopa minestrone si que la faig amb mes caldo, pero la menestra nostra m'agrada sequeta. Molt bona recepta d'aprofitament.
ResponElimina