dijous, 1 de maig del 2008

gall dindi amb prunes


Les aus ocupen una part molt important en la nostra alimentació; atureu-vos, sinó, a pensar quants cops mengeu pollastre al cap de la setmana, i quantes mengeu gall dindi, que es troba cada vegada més present al mercat en tota mena de presentacions: pernil, salsitxes tipus frankfurt, embotits diversos, etc. Croquetes, "nuggets" i altres preparacions més o menys nostrades també tenen com a base les aus de granja. Per als més adinerats, pulardes, faisans, pintades, les alternatives són múltiples.
El gall dindi és ara present a les prestatgeries amb tota mena de talls: sencer, pits sencers o filetejats, cuixes, ales. Les cuixes tenen molt bona presentació, però són una mica massa grosses per a molta gent i a més tenen molts tendons que dificulten una mica tallar-les al plat. Per això vaig optar per aquesta part de les ales que toca al pit i que en diuen blanqueta, que de fet són de la mida d'una cuixa de pollastre i són ideals per fer racions.
Abans de res, posem les prunes a marinar en un bol amb brandi, que després tirarem al rostit. En una cassola de fons gruixut, posen les blanquetes a rostir amb oli o amb llard (queda més gustós encara que menys dietètic) a foc fort, amb una cabeça d'alls i un parell de cebes tallades a trossos.
Un cop rostit el gall dindi, el reguem amb el brandi, generós, que servirà per arrencar el rostit que s'haurà fet al fons de la cassola i preparar la salsa. L'alcohol s'evaporarà i, si volem, el podem encendre perquè cremi. Aleshores, abaixem el foc i tapem la cassola ben tapada, perquè la carn es vagi fent a poc a poc. També hi podem posar cebetes que treurem al cap de mitja hora perquè no es desfacin, i una mica de farigola i romaní.
Trigaran una horeta a fer-se, les ales, i hi haurem d'afegir aigua perquè no s'assequi i tinguem una bona salsa, i vint minuts abans d'acabar la cocció, hi tirarem les prunes.
Servim les blanquetes amb les prunes i les cebes i, per sobre, la salsa passada per un colador xinès per extreure tot el sabor d'alls i cebes. Si hi poguéssinm ratllar una mica de tòfona a sobre, ja seria massa!
Un puré de patata o de poma són ideals si voleu fer un plat més complert, i, com sempre, un bon pa per sucar, i un vi negre com l'Abadal cabernet-merlot de criança, fet al Pla de Bages.

2 comentaris:

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte