Una de les millors salses per aquesta època és aquesta de iogurt amb cogombre, all i menta, d'origen grec i turc, que s'ha universalitzat amb el nom de tzatziki. És una salsa que originàriament acompanyava els mezze o entremesos tan populars a les cuines dels països de l'est de la Mediterrània, però que també acompanya magníficament alguns fruits del mar i especialment les carns blanques. Per això ahir en vaig preparar perquè volia fer unes broquetes de pollastre, sotmeses a una petita maceració amb oli i espècies i fetes a la planxa.
La base de la salsa tzatziki és el iogurt grec, que és més espès que el iogurt que mengem habitualment aquí. Per un iogurt hi vaig posar un cogombre no gaire gros. Perquè no aigualeixi la salsa, s'obre per la meitat, es buida de les llavors i del líquid que porta al mig i s'asseca bé amb paper de cuina . Després es pica ben petit i jo encara el vaig tornar a assecar embolicat amb un drap de cuina. Hi ha qui el posa en un escorredor amb força sal, com es fa amb l'albergínia, per fer-li perdre líquid.
El cogombre picat s'afegeix al iogurt i s'hi posa també menta picada, una o dues culleradetes, i un all o dos. Jo n'hi vaig posar un, picat molt petit, i també una escalunya, igualment picada. Finalment, s'amaneix amb sal, pebre negre, un rajolí de llimona i oli d'oliva al gust, i també hi vaig posar un polsim de julivert. Se serveix fresca.
Manel, aquest plat aqui el fan els perses! Molt bo! Pero a mi, m'hi sobra el cogombre. ;)
ResponEliminaPetons!
Hola Manel! Aquestes salses fredes són les que venen de gust ara a l'estiu! A mi la tzatziki m'encanta!
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Manel
ResponEliminaEsta molt bé per l´estiu però no és lo que mes m´agrada a mi, ni llet , ni res derivat de la llet.
El pollastre si.
Molt bona la presentació.!!
avui puc anar a dormir dient......
ResponEliminaque he après una cosa nova
gràcies
Aquesta la tinc pendents...i versionada!!!
ResponEliminaPtnts
Manel, m'encanta, m'encanta totalmente aquesta proposta!!uhmmmm
ResponEliminaUna salsa deliciosa! Però en el meu cas, sense all, je je je...
ResponEliminaPer treure l'aigua del cogombre, el ratllo i el deixo dins un escorredor ben fi una bona estona.
Vas anara a veure el Tour? ;)
Manel, una salsa ben exòtica, no he tastat mai el tzatziki, però segur que deu ser boníssim!!
ResponEliminaUn petó! Beth
La salsa la trobo perfecta, ha de ser molt refrescant!
ResponEliminaManel, quines fotos més elegants, felicitats guapo!
ResponEliminaNo he provat mai aquesta salsa... deu ser molt bona i molt refescant.
ResponEliminaAmb el tzatziki els grecs i els turcs tenen un (altre) motiu per a discutir-se. Cadascú en reclama l'autoria per a sa casa. Què hi farem!!! A mi és una salsa que m'agrada molt per a l'estiu. Tens raó amb això que dius del iogurt. Quan la prepare solc usar el "grec" de la marca "Danone" i m'ix bastant semblant. Salutacions
ResponEliminaAra a l'estiu m'agrada molt menjar salses d'aquestes, acompanyen qualsevol cosa!
ResponEliminaUna abraçada!
Ah, deu ser per això que algun cop que l'he feta em quedava aigualida, perquè el cogombre deixava anar massa aigua. Doncs per el proper cop..
ResponEliminaAquesta salseta ha d'estar boníssima. Bon acompanyament de les broquetes, ara que sola també ha d'estar igual de bona. Salut!!!!
ResponEliminaamics, celebro que us agradi aquesta proposta que molts ja coneixieu perquè en aquesta època aquestes salses venen molt de gust.
ResponEliminagemma, és clar que no podia faltar a rebre el tour, passava per costat de la feina i em vaig escapar encara que els carrers de barcelona no sigui el millor lloc per veure una cursa ciclista, però cal dir que l'ambient era extraordinari.
Vaig treballar un temps en un restaurant grec. El jefe en sabia un pou, de parlar heleniki modern... i me'n feia farts de menjar aquesta salsa. I encara ho faig, de tant en tant, a casa. Sense menta, amb all, anet i oli d'oliva es diu Tzatziki en grec.
ResponElimina