dimarts, 29 de novembre del 2011

sopa de fredolics (una versió)

Em fa l'efecte que no n'era del tot conscient, però tenia tantes ganes de menjar bolets que quan he començat no puc aturar-me. Per això, després de les porroses a la planxa de dissabte, diumenge al matí ja rumiava quin destí donaria als fredolics que dissabte em va regalar el meu amic Manel quan el vaig anar a veure a l'obrador de conserves Coll per proveir-me de diversos productes per saciar la meva fam micòfaga.
Com que dissabte a la nit n'havíem parlat amb el Francesc i la Rosa, vaig pensar que fer una sopa de fredolics seria una bona sortida per aquests bolets, perquè feia molts i molts anys que no n'havia fet. Tants, que no recordo pas quina és la forma canònica d'aquest plat tan típic de la cuina catalana, i com que, per variar, m'hi vaig posar amb el temps just, no tenia pas temps de buscar-la i vaig cuinar per intuïció amb la sort que el resultat l'Aleix el va qualificar de boníssim.
Tenia a la nevera un ingredient imprescindible, un litre de brou fosc de gallina, de manera que només vaig haver de netejar els bolets, que vaig haver de passar per sota l'aixeta perquè eren bastant bruts, i els vaig posar a sofregir en una olla amb un raig d'oli.
Mentrestant, en una paella, vaig posar a sofregir mitja ceba tendra tallada petita, i quan va ser a punt, hi vaig afegir una cullerada de tomàquet natural ratllat, sal i sucre i vaig deixar que es fes el sofregit mentre s'anaven cuinant els bolets. Vaig retirar alguns dels bolets de l'olla per servir-los després sencers i hi vaig abocar el brou, una branqueta de farigola i un grapat de daus de pa fregit (vaig fer servir els 'tropezones' que compro habitualment per servir amb sopes fredes com el gaspatxo).
Mentre s'anava fent la sopa, vaig picar un gra d'all i julivert abundant i els vaig afegir a la sopa, una estona abans d'abocar-hi el sofregit de ceba. Aleshores ja només quedava retirar la farigola, triturar-ho tot amb el túrmix, tornar-ho al foc i afegir-hi els bolets que havia guardat sencers perquè s'acabessin de fer.
Se serveix la sopa amb uns quants bolets sencers a cada plat, i una branqueta de farigola per guarnir.

Amb aquesta recepta participo en la convocatòria de Memòries d'una cuinera d'aquest mes, dedicada a les sopes.

18 comentaris:

  1. La fred ja apreta un xic, un plat d'aquesta sopa,encara que el brou sigui d'ànec, ve molt de gust.

    ResponElimina
  2. Necessito un viatge a Conserves Coll però ja mateix!!!! Osties!! :D

    ResponElimina
  3. Aquesta recepta em va perfecta pels fredolics, mira que he pensat en sortides però no una sopa, l¡agafo amb el teu permís, gràcies.

    Muas!

    ResponElimina
  4. No he tastat mai la sopa de fredolics, ha de ser una menja exquisita de Déus. Sobretot la temporada d'enguany...
    El proper dia avisa! ;)

    ResponElimina
  5. Jo també tinc ganes de crema de bolets.... mmmm!

    ResponElimina
  6. Amb el que m'agraden els fredolics... apuntada!!! Manel, si vols, aquest mes a Memòries d'una cuinera estem recopilant receptes de sopes, només has de deixar el teu enllaç i el dia 1 publicarem el resum. Petonets

    ResponElimina
  7. Segurament, vas donar el millor dels destins a aquesta classe de bolets. Els fredolics són deliciosos per acompanyar soper i estofats. I una curiositat, els "tropezones" que dius vindrien a ser uns entrebancs, en català. No sé si el terme et convenç? ;-) Petons

    ResponElimina
  8. una sopa de luxe, mai l'he preparat de fredolics peró ara ja no tinc excusa ..

    petonets

    ResponElimina
  9. A casa meva la sopa de fredolics és un clpassic que ens encanta! Haurem de provar la teva versió també!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  10. Fins aquí arriba l´oloreta d´aquesta sopa!!!! quin gustet més booo... Ben calentona ens rebifa del fred segur...Petons,

    ResponElimina
  11. Ooohhh!! Quina gràcia... jo la faig pràcticament igual. És estupenda!!! i si la fas menys líquida, pots fer-la servir per a untar torradetes o el que calgui.
    Què bona!!

    http://totesboelquelollacou.blogspot.com/2010/10/sopa-crema-de-fredolics.html

    ResponElimina
  12. Ja me n'esperava alguna amb els fredolics... Però quina sopa més rebona, sembla que ja m'arriba l'oloreta i tot!

    Petonets!
    aNNA

    ResponElimina
  13. Que bona aquesta sopa! Aquest any m'he quedat sense anar a buscar bolets, hauré de tirar de conserva!!

    ResponElimina
  14. Yo hice una parecida con ceps. Qué ricas las setas!!. Una sopa divina. Besos

    ResponElimina
  15. Una sopa boníssima Manel. Recepta apuntada.

    ResponElimina
  16. Mira, si el meu pare em porta fredolics ja sé què en faré!
    Moltíssimes gràcies per la teva aportació al memòries.

    ResponElimina
  17. La sopa de fredolics esta deliciosa, i més aquest any tan dolent de bolets.
    Una abraçada

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte