Cal que repeteixi el titular al començar l'article? No cal, és clar el que vull: que algú m'expliqui les claus de la febre apagallums que cada tardor envaeix els catalans i que aquesta es manifesta amb inusitada virulència.
Ja vaig explicar aquí fa tres anys que des que vaig publicar la recepta de la foto, uns apagallums arrebossats, explicant LA ÚNICA experiència que he tingut amb aquests bolets, que em pensava que a Catalunya no eren gaire apreciats perquè amb prou feines apareixen en el nostre receptari, el nombre de visites al bloc havia augmentat notablement i que, mirant què buscaven les persones que arribaven a través d'una cerca amb el Google, vaig descobrir que una gran quantitat posaven la paraula apagallums acompanyada de bolet, cuinar, etc.
El fenomen s'ha repetit cada tardor, però és que aquest any la cosa se surt de mare. I no estic pas descontent, perquè aquests darrers dies, des que han començat a sortir els primers bolets fruit de les pluges de dies enrere, han augmentat considerablement les visites al bloc, i d'una manera descarada, les que venen d'un buscador en el qual han introduït el nom d'aquest bolet.
Avui mateix (escric el dilluns a les deu del matí) he tingut 32 visites, de les quals 17 han arribat a través d'un cercador, i ja n'hi ha set que 'busquen bolets'; concretament han escrit: "apagallums", "cuina+apagallums", "apagallums empanat", "cuina amb bolets apagallum" i "setas apagallums".
(Faig un parèntesi perquè m'han fet molta gràcia dues cadenes de cerca, "sojali+ioghurts" i "amor per la cuina de disseny", que no entenc com han arribat aquí perquè en el segon cas la meva entrada no surt fins a la sisena pàgina de resultats, i en el primer, el buscador només li ha donat sis resultats per una pregunta tant..., i un era una entrada meva en què deia "a la soja li" i més endavant parlava de iogurt. Vés a saber si li haurà servit d'alguna cosa!).
Tornant al tema dels bolets i les estadístiques, en les últimes 24 hores la pàgina dels apagallums arrebossats ha tingut 187 visites, i la darrera setmana, 686, i encara hi hem de sumar les 156 vegades que algú ha obert l'article sobre la febre per aquest bolet.
M'agradaria saber què passa, si és que hi ha poques receptes a internet amb apagallums, cosa probable, o bé és que amb l'escassetat de bolets, ens ho mengem tot i aquest pobres que abans no els feiem ni cas ara tothom se'ls emporta a casa i corre desesperadament a veure com els pot cuinar.
Sigui com sigui, prometo sortir a buscar bolets ben aviat (i amb bona companyia, espero) i experimentar noves receptes amb els apagallums per satisfer aquesta autèntica necessitat nacional.
La tempura i l'arrebossat no és el millor que s po fer amb l'apagallums, o paperoles com en dèiem a casa.
ResponEliminaEl millor és a la brasa, suficientment apartats del caliu, ja que es crema amb facilitat i el sabor canvia. All i julibert emulsionat amb oli i apa!
Eugeni.
Manel, jo no sé què deu passar amb els apagallums, però a mi em passa el mateix amb la gent que busca "rutes de bolets" ;) d'altra banda sempre m'ho he passat bé llegint què busca la gent al cercador, realment n'hi ha de ben divertides!!! Ah i l'altre dia me'n vaig oblidar... m'agrada el nou disseny del blog! :)
ResponEliminaManel, dissabte vam anar a passejar una mica per la fageda. De bolets només vam trobar pets de llop i apagallums. Crec que l'escasssetat de bolets d'enguany pot explicar aquest misteri...
ResponEliminaTambé com a "base" d'una mini-pizza de carn, nyam, sempre els hem collit i devorat a casa :)
ResponEliminaEl per què? Ai ves, quins misteris. D'una banda, retifico la hipòtesi sobre el fet que enguany hi ha poc bolet i que, potser aquest, és més visible. Segon, l'arrebossat és la clau. No és com acostumem a veure els bolets. I per acabar, Manel, ja pots tornar a recomptar les visites perquè si vas fent aquests posts estadístics segur que hi entrem els qui no la buscàvem, els qui ho feien i els qui se l'han trobat per accident!! Petons
ResponEliminaA casa ens encantene els apagallums: arrebossats o com a base de pizza com diuen per aquí dalt. I com diu l'alba, nosaltres diumenge vam anar al bosc i vam trobar també apagallums, pets de llop i moixernos de tardor, com a mínim vam fer un platet!
ResponEliminaTens tota la raó,no corren gaire receptes d'apagallums per la blogosfera. A casa els mengem arrebossats o com més ens agrada com a base de pizza.
ResponEliminaI tothom busca recepte per que és el que trobes ara mateix n'hi han una pila....
Muas!
eugeni, moltes gràcies pe la informació d'aquest nom, paperoles, que no coneixia, i per la recepta dels apagallums a la brasa, si en tinc la provaré.
ResponEliminabet, a vegades trobes coses ben curioses, en les cerques que fa la gent :-)
taller de cuina, ha de ser això, aquest any, però en anys anterior n'hi havia d'altres i també passava, encara que no tant.
clídice, bona pensada, si en trobo la provaré.
marina, ara m'has enganxat, es tracta d'anar-ne parlant perquè augmenti el comptador ;-)
els fogons, ja trigueu a posar un post sobre apagallums, que porta moltes visites :-)
gemma, benvinguda, veig que també els fas servir com a base de pizza, ja ets la tercera que m'ho recomana, ho provaré segur.
Doncs jo també he arribat avui per mitjà d' una cerca. Tinc uns apagallums per fer i una recepta per fer-los pero en el meu cas buscava com netejar-los perquè no sabia si s' havien de pelar o no. Es que aquest any al menys per aquí es troben molt pocs bolets, i uns són els apagallums. Nosaltres mai els haviem collit fins avui.
ResponEliminaholaem dic Albert, jo els he collit perque la meva parella ha insistit. No entenem gaire de bolets i aquest es senzill de veure... a mi l'aspecte no m'entra per l'ull i ja veurem el gust! Espero no molestar
ResponEliminaJo voldria saber si se n'han de treure les escates abans de cuinar-los i com es fa per aconseguir-ho. Gràcies per les aportacions.
ResponEliminaQuina gràcia! Jo també he deixat un comentari al teu post dels apagallums arrebossats. Aixì et trobem... des de ben lluny també.
ResponElimina