dilluns, 9 de maig del 2011

costellam de porc amb salsa de fruita vermella i patates ràpides


Sóc força carnívor, ja ho he dit alguna vegada, però no necessàriament m'agraden les peces més cares. No acostumo a comprar filets, ni faig gairebé mai bistecs, prefereixo unes galtes ben guisades, un pollastre rostit, un bistec rus... O costella de porc.
Tothom sap que la carn més saborosa és la que està enganxada als ossos, per això són tan bones les costelles, tant si són petites com les de conill, com si van enganxades a un bon 'chuletón' de vaca. La costella de porc és una de les millors parts d'aquest animal, i constitueix un ingredient insubstituïble a l'hora de fer uns bons fideus a la cassola, o un arròs...
Dies enrere vaig veure al supermercat unes safates amb trossos de costellam, de cinc o sis unitats, tallades més o menys per la meitat, formant unes peces planes que vaig pensar que anirien molt bé per fer a la planxa. O per fer a la brasa, si en tingués l'oportunitat.
A la planxa les vaig fer, després de salpebrar-les i untar-les una mica amb oli una estona abans. Mentrestant, vaig coure unes patates senceres al microones (cinc minuts a màxima potència) i vaig preparar la salsa de fruita vermella.
Per fer la salsa, vaig posar a sofregir en un cassó amb oli unes escalunyes ben picades, i quan van estar ben transparents, hi vaig afegir una branqueta de farigola i un gotet de vi d'Oporto, vaig deixar que reduís una mica i hi vaig afegir un pessic de sal i un bon grapat de fruites vermells (gerds, nabius, cireres, mores...) i vaig deixar que cogués vint minuts o mitja hora, fins que la salsa es va espessir.
Com que és difícil trobar totes aquestes fruites tot l'any, van molt bé unes capcetes que venen en una cadena de congelats que en porten una bona varietat i serveixen tant per fer postres com salses per acompanyar carns.
A l'hora de preparar el plat, només cal coure el costellam en una planxa ben calenta i a darrera hora marcar-hi les patates tallades a rodanxes gruixudes, amb pell i tot. A l'hora de servir, les vaig condimentar amb sal gruixuda, herbes de la Provença i un raget d'oli d'oliva.
Si el costellam és prim, es farà ràpidament i homogènia, però si és gaire gruixut, potser us caldrà obrir-lo tallant arran d'os, sense arribar al final, de manera que el puguem posar a la planxa obert com un llibre per coure bé la part interior. Ha de quedar ben torrat per sobre.
Vaig servir la salsa en una barqueta per poder-hi anar sucant la carn a mesura que la tallava. I em va agradar molt.

12 comentaris:

  1. Ostres,.... no tinc temps de pair la brotxeta i ja em trobo el costellam, també damunt del meu plat preferit. Avui al mercat m'han regalat una capseta de gerds i una de nabius.
    demà mateix faré el plat, tinc tots els ingredients. Bo, bonic i be de preu.
    Moltes gràcies manel!!

    ResponElimina
  2. Espectacular aquest costellam. A mí també m'agrada més les parts més properes als ossos que no pas el filet. Et prenc l'idea.
    Petons,
    Esther
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  3. Un plat d'allò més bo, senzill, amb color i molt de sabor.

    Vaig a mirar peus de porc, que tu els fas molt bons i el meu veí me'n ha demanat.
    Petons

    ResponElimina
  4. Quin plat més senzill però bo!!! Amb la salseta li va genial a aquest costellam!! Bona setmana

    ResponElimina
  5. Per no agradar-te... si té una pinta espectacular! Tens tota la raó, la millor carn enganxada a l'os!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  6. A mi la costella m'agrada de gust, però per a que m'agradi de textura ha d'estar molt ben cuita. Si la carn no es separa fàcilment de l'òs em fa angúnia.

    Per això no acostumo a fer-la. Encara que ja ho compensa el pare, que és un fan i sempre ens fa uns macarronets amb costelles ben saborosos :)

    ResponElimina
  7. Aquestes salses li queden fenomenal a la carn de porc, oi? I la capseta congelada que dius va prou bé, si és per fer-ne salses les fruites congelades són prou bones.
    Manel, que no et podem seguir el ritme!!! :)

    ResponElimina
  8. Jo també sóc carnívora, i les costelles m'encanten!! Nyam!

    ResponElimina
  9. Quin costellam !!! aquest es pot menjar amb les mans oi ???
    Ja es casualitat ahir vaig fer a casa una salsa de gerds per un magret... també ens agrada la carn !!!

    petonets !!

    ResponElimina
  10. Molt bo, el costellam ben torradet i la salsa de fruits vermells... i si és a la brasa encara millor!

    ResponElimina
  11. A casa la costella de porc ens encanta a la brasa, però al forn també esta boníssima, i amb aquest acompanyament de fruites vermelles ha d’estar deliciosa
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. totalmente de acuerdo en el post,yo las galtas y las costillas me encantan y pienso que las costillas son una maravilla de sabor y gustosas y te ha quedado un plato muy sabroso y vistoso y las patatas le van genial
    una abraçada
    miquel

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte