diumenge, 18 de maig del 2008

sopeta d'allioli amb gambes


Aquesta és una de les receptes que se’m van ocórrer durant l’última estada a l’hospital, i fins ahir no vaig poder materialitzar-la i saber, per tant, si realment és comestible o no; el resultat ens ha agradat força.
Necessitarem unes bones gambes, fresques o congelades, això segons la butxaca de cadascú, a les quals traurem el cap i la pell de la cua. Netejarem les cues dels intestins, aquell filet negre que recorre el llom, i les obrirem de la part ample, com hem après dels restaurants xinesos i ara fan tots els grans xefs.

Amb els caps farem un brou curt (amb poca aigua, perquè quedin els sabors més concentrats), amb una mica de ceba, pastanaga i porro, i una fulla de llorer, i el colarem.
El brou calent es barreja amb l'allioli, una culleradeta per plat, remenant bé amb un batedor, i es posa la sopeta en plats fondos.
Les gambes les marcarem en una paella ben calenta amb una gota d'oli i les posarem al plat dretes, amb una mica de sal maldon per sobre, i tot guarnit amb julivert picat o cibulet. Finalment, s'acompanya amb dues llesques de barra tallades ben fines, torrades i untades amb una mica d'allioli. Es menja amb cullera barrejant en cada cullerada el líquid amb els crustacis.
Aquesta és la teoria, però de fet ahir no vaig haver de preparar el brou perquè en tenia un de molt bo fet amb galeres i caps de llagostins que havia fet dissabte per una paella de marisc, i va servir perfectament.
També haig de confessar que, en lloc de gambes, vaig fer servir llagostins perquè en tenia de frescos, i el resultat no va ser pas dolent, però amb gambes hauria estat molt millor.
Deixo per un altre dia la versió més elaborada que havia pensat originalment, i que consistia a fer, en lloc d’un allioli convencional, una maionesa d’alls tendres ideada per en Joan Roca, del Celler de Can Roca, que penso que aniria perfecte per aquesta recepta.
Per fer aquesta maionesa, en un cassó escalfaríem un decilitre d’oli i hi posaríem a confitar un manat d’alls tendres tallats a rodanxes; quan estiguessin ben tovets, ho trituraríem tot junt. En un bol ample o en un got de minipimer, batríem un rovell d’ou amb una mica d’aigua calenta i hi afegiríem l’oli triturat amb els alls tendres a poc a poc, fins aconseguir una maionesa, i la posaríem a punt de sal.

Aleshores, agafaríem aquesta maionesa, que en Roca feia servir per posar sobre un bacallà amb samfaina, i l’afegiríem al brou de gambes, fins que quedés líquid però amb una consistència de crema, i la resta ho faríem igual
.

22 comentaris:

  1. NOi, tu si que cada dia et superes!!!
    Una combinació d'allò mes creativa, crec que ha de estar bonissima aquesta "sopa".
    Felicitats i aviam quan puc possar en pràctica auesta recepta.
    Felicitats Manel!!!!

    ResponElimina
  2. manel, que original la sopa esta. Lo que no sé es si atreverme porque tengo un mal de ojo con el all i oli. No se pas per que fa una setmana el diumenge vaig cuinar pollastre i es clar amb all i oli. Vaig fer 4!! y tots cortadets....una merda!! Así que no se yo ...pero la idea me mola, así que la pondré entre mi listado de "sopas futuribles"
    petonets amic y moltes felicitats

    ResponElimina
  3. gràcies, dolors, segur que si la fas tu, li donaràs un aire nou i et quedarà boníssima.

    loca, no pateixis per l'allioli, que si no queda ben lligat és igual, perquè aquí es desfà amb el brou.
    i un altre dia, per la carn, el compres fet, que el de la marca "chovi" surt força bo, per ser preparat.

    fins aviat!

    ResponElimina
  4. Ostres, molt bé!! Admiro molt aquesta capacitat d'experimentar coses noves. A mi em fa molt de respecte haver de llençar un experiment que no surti. Si de vegades seguint la recepta al peu no la sé interpretar i la pífio. Salut

    ResponElimina
  5. plugim, t'has d'animar a cuinar més i no tenir por, és molt difícil que hagis de llençar res, encara que no sigui tan bo com et pensaves, i tampoc no passa res si una cosa no et surt a la primera.
    per cert, fa dies que no publiques res al bloc, i segur que tens coses a dir.
    fins aviat!

    ResponElimina
  6. I think it’ll improve the value of my site Feel free to visit my website;

    ResponElimina
  7. Great Post! I look forward to seeing more from you in the future.

    ResponElimina
  8. There are some very great ideas above. Feel free to visit my website;

    ResponElimina
  9. Its an amazing website, really enjoy your articles.

    ResponElimina
  10. Im lucky I did because now Ive received a whole new view of this

    ResponElimina
  11. That is a good tip especially to those new to the blogosphere.

    ResponElimina
  12. Many thanks for sharing this one. A must read article!

    ResponElimina
  13. Nice info, I love the way you express words with emotions.

    ResponElimina

  14. Hi, you look like you’ I want to join you. I hope we can do it together next time.

    ResponElimina
  15. Here are some links to web pages that we link to simply because we feel they’re really worth visiting.

    ResponElimina
  16. wow, awesome blog post. Much thanks again.

    ResponElimina
  17. I totally agree with what you said. Thank you for leaving comments

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte