dimarts, 6 d’octubre del 2015

filet de porc amb maionesa de mostassa sobre puré de verdures i cigrons amb comí



La Marina és una gran cuinera, però no ho dic pels plats que podeu gaudir al seu blog, sinó perquè la veig cada dia cuinar a casa. No ho dic tampoc pels àpats que em prepara a mi, perquè des que va néixer l'Arlet, té prou feina i quan hi som tots dos cuino més jo que no pas ella. No. Ho dic pels àpats que prepara per a la nostra filla.
Des de petita, i mira que jo no ho veia pas del tot clar, li va donar fruites i verdures senceres, perquè comencés a associar olors, colors, gustos i textures, mentre els altres nens no passaven de les papilles i els primers purés, sempre purés ben triturats.
El resultat és que l'Arlet, tot i tenir només quatre dents justes, amb onze mesos rosega, mastega i gaudeix dels aliments. I no només de les quatre verdures, les dues carns i el parell de peixos més habituals. Menja de tot el que pot menjar (encara és petita per a la fulla verda i el peix blau, per exemple), triturat però no pas fet puré.
La Marina li prepara cada dia per dinar una barreja de verdures amb carn o peix i a vegades llegums, que perfectament pot incloure ceba, pebrots, albergínies, espàrrecs, pastanaga, bròquil... de tot el que la nena pot pair. I hi posa alguna carn, a més del típic pollastre: xai, vedella, conill, poltre... I mateix amb els peixos. Ho cou al vapor, ho tritura i ho serveix amb un raig d'oli bo. Sense sal encara, és clar! Però amb espècies, com el comí o la cúrcuma.
La nena, doncs, coneix múltiples sabors, i quan li deixem tastar el que mengem nosaltres no se li fa estrany, li agrada, i més que n'hi donaríem si el seu petit estómac li ho permetés.
Ah! i no se t'acudeixi donar-li 'potitos', perquè, i això és una pega, quan ho hem intentat perquè érem fora de casa o no podíem cuinar, ens ha dit, sense paraules, que ens el mengéssim nosaltres.
Per això li dic a la Marina que apunti les combinacions que prepara, les que més agraden a la nena, i que en faci un llibre que segur que pot ajudar moltes mares que no troben, com no ha trobat ella, un bon llibre amb receptes per fer gaudir els nens amb les seves primers menges.
Aquesta recepta d'avui va sorgir divendres passat, que era jo sol a casa amb l'Arlet i li vaig preparar el dinar amb les verdures que vaig trobar a la nevera i un grapat de cigrons, especiat amb cúrcuma. El resultat em va agradar i vaig decidir preparar-ne també per nosaltres, com a acompanyament d'un filet de porc que teníem a la nevera per dinar.
Aquesta barreja de verdures i cigrons amb comí és boníssima, però el mèrit no és meu, jo no he fet més que seguir el camí que ha obert la Marina.

la recepta

Vaig posar al foc l'olla de coure al vapor amb aigua al fons i a la cistella hi vaig posar les següents verdures tallades no massa grosses per facilitar la cocció: ceba, pebrot verd i vermell, carbassó, pastanaga i espàrrecs, a més d'un bon grapat de cigrons cuits; ho vaig coure al vapor.
Un cop toves les verdures, les vaig posar al pot de la batedora i les vaig convertir en puré, el vaig salar i hi vaig afegir una culleradeta de comí.
El filet de porc el vaig tallar a trossos d'un dit i mig de gruix que vaig coure a la planxa, al punt just, per evitar que es ressequessin.
També vaig fer una maionesa de mostassa, barrejant els dos ingredients amb una proporció de 3/2, aproximadament: és qüestió d'anar tastant fins a trobar l'equilibri que ens agrada.
La presentació ja la veieu: el puré al fons del plat, la carn a sobre i la maionesa de mostassa per guarnir i donar sabor a la carn.

2 comentaris:

  1. Millor que l'Arlet s'acostumi a menjar d'aquesta manera, serà una nena molt sibarita, té bons exemples a casa, després segur que també serà una bona cuinera.
    Una recepta gens complicada i molt bona, la maionessa junt amb la mostassa m'agrada molt.
    Avui tinc al blog una recepta teva que et vaig copiar aquest estiu i ens ha agradat força.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Fa molt de goig, m'encanta el color del puré! Bona feina :-)

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte