dijous, 8 d’octubre del 2009

el principal aliment del món (29)

arròs al wok amb salsitxes i verdures


Com que entre tots m'heu penjat l'etiqueta d'arrossaire (The King Rice em diu l'amiga Mai), i ja em pregunteu si arribaré a les 100 receptes (Margarida dixit), em disposo a fer honor a la meva fama i, oblidant ampliar les tres-centes receptes que tinc penjades amb altres ingredients, seguiré amb el tema de la gramínia més consumida al món.
Suposo que els plats d'arròs els podríem dividir en dos tipus, segons la cocció: els que coem (generalment amb un brou) barrejat amb altres ingredients, com la paella, i els que coem en aigua i sal per barrejar-lo després amb altres productes, com les amanides.
Aquest d'avui forma part del segon grup, i el volia fer per participar en l'Hemc que organitzava la Núria el mes passat, però vaig fer tard i l'aprofito aquí (perdona, Núria, ja veus que tinc poca paraula).
Comencem, doncs, bullint arròs blanc en aigua amb sal i un raig d'oli, el deixem al dente, l'escorrem i el rentem amb aigua freda perquè no es passi.
Mentre cou, tallem les salsitxes a trossos petits i la verdura en juliana: pastanaga, pebrot verd, pebrot vermell, carbassó, ceba i xampinyons hi vaig posar aquest dia, però n'admet moltes més, és clar.
Posem oli a escalfar al wok i quan és calent hi tirem les salsitxes, dues voltes, i la verdura, movent contínuament o, si teniu cuina de foc viu, saltant les verdures amb el moviment de la paella, a cop de canell. Cal posar-hi poca sal perquè la soja ja és forta i no cal fer la verdura massa estona, ha de quedar també al dente, és a dir, que si agafem un tros de pastanaga, ha d'haver perdut la rigidesa, però no la presència, és a dir, no ens pot caure impotent i incapaç de mantenir-se erecte. Ja m'enteneu.
Aleshores, aboquem l'arròs escorregut al wok i seguim saltant tota l'estona, perquè es barregi bé amb els altres ingredients, només un parell de minuts, s'escalfa de seguida. Finalment, hi tirem un bon raig de salsa de soja, dues voltes més i ja és a punt per servir.
Pel que fa a la salsa de soja, n'hi ha moltes al mercat, i si aneu a un establiment oriental, la trobareu amb cognoms: salsa de soja japonesa, xinesa, coreana. N'hi ha de més dolça i de més salada, amb més o menys blat, o sense, com la tamari.
La que acostumo a gastar a casa, perquè a tots ens agrada més, no respon a cap d'aquestes definicions, sinó que es presenta amb una prestigiosa marca occidental, Heinz, la que fa també el millor quètxup, per al nostre gust.
Suposo que aquesta salsa de soja està més adaptada al gust d'aquí i va molt bé tant per cuinar com per amanir, tot i que n'hi ha d'altres de molt bones, començant per la clàssica Kikkoman, que presumeix de ser elaborada amb el mètode natural de fermentació seguit de fa segles al Japó, enfront d'altres que es produeixen més ràpidament amb mitjans químics.

21 comentaris:

  1. Príiiimer!!! :)

    Molt bona idea la d'aquest arròs al wok! Miraré si trobo aquesta salsa de soja que dius, perquè les que he comprat a mi no m'agraden gaire, però ja saps que no sóc aficionat al menjar oriental. Tot i així, si dius que aquesta marca s'adapta millor als nostres gustos occidentals potser li trobi per fi la gràcia.

    ResponElimina
  2. Quina pinta té aquest arròs!
    Jo també faig servir el wok per aquest tipus de preparacions!
    Aquest arròs m'ho apunto!! :-):-)
    Petonets

    ResponElimina
  3. Manel, arròs rere arròs et superes cada vegada! Aquest per fer amb el wok, m' encanta amb aquest toc oriental de la soja i les verdures al dente!

    Un petó! Beth

    ResponElimina
  4. Manel, a aquest pas podràs fer un llibre de cuina arrossaire. Si sembles valencià de tantes receptes que en fas!!! Bromes a banda, amant de l'arròs com sóc, gaudesc molt de les teues receptes arrossils (i de les altres també, eh?). Salutacions, mestre!!!!

    ResponElimina
  5. Hola, hola, apa quin arròs! i amb wok! queda apuntat, jo suscric el títol que t'ha donat una altra ganxeta, te'l mereixes!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Crec que el sobrenom de "The King Rice" et va perfecte, realment ets tot un mestre en arrossos.
    I aquest deliciós com la resta.
    pt!
    Eva

    ResponElimina
  7. Encara que no fossis a temps per l'HEMC, no passa res, val lapena la recepta per ella mateixa.
    A casa gastem el tamari, la Heinz no l'he tasta. La Kikkoman sí i també ens agrada força.

    ResponElimina
  8. El arros yo crec que ó acepta tot, i aquet deu esta força bo, un altre que tenim anotat

    Una abrasada

    ResponElimina
  9. Un plat molt complert, Manel!!
    Ha de ser boníssim!!
    UNA ABRAÇADA!!

    ResponElimina
  10. Hola manel
    a la meva mare la faries molt feliç si mengés arròs dia si i dia també jjiji

    ptns

    ResponElimina
  11. Ja pots anar fent els deures, volem veure la recepta número 100 d'arròs!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  12. Hola Manel , Com estas ?
    Estas més tranquil que l'altre dia?? Em vas deixa parada , no et coneixia d'aquesta manera...
    Es molt estrany que t'hagin penjat la fama d´ arrosse ro , per que deu ser??
    Aquest d'avui te una pinta...a mi ja m'està bé , on hi hagi arròs i pa amb tomàquet , que és tregui lo de més.

    ResponElimina
  13. Hola Manel,
    Jo soc fan de la Kikkoman, la compro en ampolles de litre. La Heinz la hi provat però te un toc dolç que no m'acaba de convèncer.
    Per cert, aquest arròs oriental catalanitzat amb salsitxes, boníssim.
    Salut,
    Pepin

    ResponElimina
  14. Jo diria que aquesta foto i recepta les he vist abans en un altre blog .... jins jins jins ... nooooooooo és broooooooma .... a mes no hi ha ningú en la blogesfera que faci els arrossos que fas tú !!!!!

    petunets

    ResponElimina
  15. Manel; Cuinat amb wok, queda molt més autèntic i amb la salsa de soja, encara més¡. Que vaigi de gust Manel¡. Josepb -menja de bacallà-

    ResponElimina
  16. Acabo d'aprendre a fer un arros molt semblant, pero amb un artilugi de silicona. Estava força bo quan el vam provar i quan el faci a casa, te'n diré que tal per veure si amb les noves modernitats, alguns dels teus arrossos també queden be.
    A reveure, segurament a la classe de la Mireia..

    ResponElimina
  17. Esperem que arribes a les 100! Segur que si.
    A mi m'encanta cuinar amb el wok i queden les coses molt bones.

    ResponElimina
  18. Ja ho pots ben dir que ets el nostre referent dels arrossos!!! ;)
    Jo no tinc wok...crec que a la carta de reis la demanaré...ja en tinc ganes!!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  19. Es que l' arrós es pot cuinar de tantes maneres i és tant bo.
    Ara ja tincwok, així que podré provar aquest arrós que presentes avui, que segur que és molt bo.

    ResponElimina
  20. celebro que us hagi agradat aquest arròs orientalitzat, en tinc més que ja aniré posant poc a poc, que tampoc cal passar-se, amb els arrosos!
    sobre la salsa de soja, té raó el pepin que la heinz no és tant forta, potser per això agrada més tothom i probablement a l'enric li entrarà més bé. segur que la kikkoman és més autèntica, i té grans defensors com l'starbase.
    els que com l'anna ja us heu animat a comprar el wok, un consell: cremeu-lo (de tant fer-lo servir, vull dir), no us en penedireu.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte