diumenge, 22 de juliol del 2012

arròs cremós d'api i musclos


el principal aliment del món (57)

Quan menjo fora de casa en bona companyia, moltes vegades agafem un assortit de tapes per compartir, sobretot si són de peix i marisc, per poder tastar més coses, i sempre procuro que hi hagi musclos. Aquest cap de setmana passat a Menorca no va ser una excepció, i la meva companya es va estranyar que, tant que m'agraden, no me'n faci més sovint a casa; ella en compra un cop a la setmana, perquè a més de bons, diu que són rics en proteïnes i ferro, entre moltes altres coses que ja no recordo.
La veritat és que no vaig saber què contestar-li, perquè no hi ha un motiu concret pel qual no compri musclos més sovint, més enllà de la falta de costum i la poca facilitat
per accedir a bon peix i marisc fàcilment i a bon preu vivint en un poble de muntanya.
Potser per això, després d'aquesta conversa el primer dia que en vaig tenir oportunitat vaig comprar-me una bossa de musclos de quilo, que tampoc ens hi posarem per poc. Sabia que els nens en menjarien pocs, o sigui que en vaig poder fer de tota manera. Els primers, al vapor, simplement oberts amb un raig de vi blanc; en vaig fer força, i els que no ens vam menjar els vaig deixar preparats per a un altre àpat, amb una vinagreta de verdures seguint la recepta que ja fa més de quatre anys que tinc publicada aquí, i que des d'aleshores he vist reproduïts en molts altres blocs.
Finalment, amb els musclos que van quedar, vaig pensar a fer l'endemà un arròs, i se'm va ocórrer que quedarien molt bé amb fonoll; però, per allò que deia abans de viure en un poble, no en vaig trobar enlloc, ni en poblacions properes més grans.
Per això vaig decidir fer-los amb api, que també combinen molt bé; de fet, els famosos musclos que fan a Bèlgica, i que serveixen acompanyats de patates fregides, també els couen amb api, de manera que la combinació bé havia de donar bon resultat, oi?
Els musclos no els vaig obrir al vapor, sinó en una olla amb aigua i vi blanc, una branca d'api, una fulla de llorer i uns grans de pebre negre. L'objectiu d'aquest tipus de cocció és obtenir la quantitat de brou necessària per coure després l'arròs; aquesta és la mesura de l'aigua que hi hem de posar.
Mentrestant, en un cassó de parets altes vaig posar a sofregir ceba tendra ben picada i una branca d'api tallada a rodanxes fines, i quan començava a enrossir-se la verdura, hi vaig abocar l'arròs, vaig deixar que se sofregís una mica i hi vaig tirar un raig de vi blanc, remenant fins que es va evaporar l'alcohol.
Un cop sec l'arròs, hi vaig abocar la meitat del brou, sense deixar de remenar, com si fos un risotto, perquè el gra anés deixant anar el seu midó; quan es va veure el brou, hi vaig afegir la resta, calculant que el resultat no havia de quedar sec, sinó una mica caldós; si no es deixa de remenar l'arròs, el líquid sobrant quedarà espesset com una crema. Uns minuts abans d'acabar, hi vaig afegir els musclos nets. Quan va ser cuit, hi vaig afegir una mica de mantega, per donar més cremositat al conjunt.
Amb una bona amanida de fulles variades, pebrot italià vermell i una vinagreta de verduretes, un dinar ben complert.

18 comentaris:

  1. Ben complet i ben bo!!!! l'arròs senzill i molt gustós amb l'api i els musclos...ummmmmmm!
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. tu ho has dit, senzill i gustós. gràcies per venir, marylou!

      Elimina
  2. Que ricos los arroces. Me parece muy buena esta combinación. Besos

    ResponElimina
  3. Molt bona combinacio d'ingredients per un arros delicios. Em quedo per aqui com a seguidora. Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. benvinguda, pili, gràcies per venir i per seguir-me. i per haver-me permès conèixer el teu magnífic bloc kooking. m'hi veuràs sovint!

      Elimina
  4. otro fantastico arroz y bien cremoso,me gustan asi

    ResponElimina
  5. Em sembla que aviat m´atraparàs!!!
    Ha de ser ben bo i ben gustós, aquest arrosset.

    Per cert, per què no et marques un detall i em fas una proposta de coc 60? No et demano que me´l pengis ni res de tot això,´si no vols fer el coc m´escaneges la recepta i me l´envies!!! Ah!! i celebro que t´agradi la meva pensada per al 60, però si no hi ha aportacions :-(

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. a veure si és veritat! :-)
      tens raó, hauria de fer alguna aportació, però ja saps que jo per a les masses sóc una mica negat. de tota manera, prometo pensar-me'n un!

      Elimina
  6. No se m'hauria acudit mai fer un arròs cremós amb api, però si dius que queda bo l'haurem de tastar.
    Nosaltres fa poc vam anar a la muscleria a Mataró, i hi vam tastar els musclos amb salsa de mostassa. També cal tastar-los!!!!
    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. m'apunto això dels musclos amb salsa de mostassa. la veritat és que queden bé amb tot, oi?
      amb l'api lliguen molt bé, de fet altres vegades n'hi havia posat una branca a l'hora d'obrir-los, com fan amb els famosos musclos belgues.

      Elimina
  7. Una manera diferent de cuinas arros...
    Manel, et volia fer una consulta, tu que ets expert en arrossos..
    Una recepta per fer un arros de xipirons??? Nomse si en tens alguna publicada, si mes no, no la he sapigut trobar...
    Moltes gracies.
    Petonets.

    ResponElimina
  8. Quina pinta!! Quin arròs!!! Delicatessen...........
    Olga

    ResponElimina
  9. Uuuuummm,
    muy jugosito y bueno este arroz.
    Gracias por compartirlo.
    Un saludo.

    ResponElimina
  10. A mi em passa el mateix....m'apassionen i en menjo/compro poc!!!
    Això ho hem de sol·lucionar...
    Jordi

    ResponElimina
  11. Guau Manel!!
    Un arros delicios, i una foto preciosa!
    Petons

    ResponElimina
  12. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte