Mentre aprenc a controlar la vitroceràmica, practico amb plats senzills que no corrin perill d'espatllar-se per un excés o falta d'escalfor puntual, per exemple. Per això aquesta setmana he recuperat aquesta crema de carbassa i gambes que vaig fer temps enrere. M'hi va fer pensar la Mireia Carbó parlant dissabte a la ràdio, quan va proposar una crema de gambes en tres textures per les festes de Nadal, que suposo que també ens explicarà en la propera classe.
Per fer la meva crema o sopa de carbassa, trec el cap a les gambes i els sofregeixo en una olla amb oli, després hi poso un porro, una ceba i una patata, i força carbassa, tot tallat petit, ho deixo sofregir i ho cobreixo amb aigua. Aleshores, cal deixar que bulli fins que les verdures estiguin toves, escumant de tant en tant, i després es tritura tot plegat. Per si ha quedat algun trosset sencer, cal passar la crema per un colador ben fi.
Segons la quantitat d'aigua que hi posem, quedarà més o menys espessa. Si queda massa líquida, s'hi pot posar farina d'arròs per espessir-la. Assaonem amb sal i pebre blanc al gust i la mantenim calenta mentre en una paella saltem uns segons les cues de les gambes pelades. Les posem al fons del plat, salem amb sal gruixuda per sobre i una mica de julivert o porradell picat i servim. A taula, aboquem la crema ben calenta per sobre les gambes, que s'acabaran de coure amb l'escalfor del líquid.
La crema millora si es fa el dia abans, o al matí, per exemple, i abans de servir-la només cal escalfar-la mentre es passen les cues i es presenta el plat.
La recepta que us deia de la Mireia Carbó se centra en les tres textures que dóna a les gambes, ja que d'una banda fa una crema de gambes, amb menys carbassa que aquesta meva, i amb altres ingredients, com pastanaga, tomàquets, all i ametlles per fer una picada. Al plat hi posa un carpaccio de gambes al fons, unes gambes fregides a sobre i finalment la crema.
Manel: ens estrenes la vitro amb una recepta de campanilles! no només ideal per Nadal..., sinó que els que som molt cremeros aplaudim tot l'any.
ResponEliminaMolt bon cap de setmana
Manel, fantàstica crema! la de carbassa és una de les meves preferides...i si a sobre porta gambes...inmillorable! I moltes felicitats per aquest nou pis...i ànims que segur que aquesta nova etapa serà també molt positiva!!!
ResponEliminaEns veiem el dia 3!
Petunets,
Eva.
La vitro... Realment es necessita acostumar-s'hi... Jo també m'estic canviant de casa, però tinc la sort que al pis nou hi ha fogons! En fi, molts ànims i, si vols, passa pel meu recent nascut i modest blog! M'encantarien moooolts consells!
ResponEliminahttp://sucreisal.blogspot.com
T'hi espero!
Elena
Nosalbres també la vam escoltar a la ràdio, amb els entrants per Nadal. T'ha sortit una crema estupendíssima, mirarem de preparar-la un àpat ràpid, sà, econòmic i de festa, no cal demanar més. Excel.lent Manel.Bon cap de setmana
ResponEliminaManel,
ResponEliminaCelebro que de mica en mica vagis "dominant" la vitro. Aquesta crema te una pinta fantàstica, segur que cau aviat.
Una abraçada
Això ja està dominat, guaita que ens presentes, la deliciosa crema de carbassa i gambes del Manel i la vitro assasssinatruites .
ResponEliminaM´encanta aquesta crema , es tan fina i suau i li va be quasi tot el que li poses , ara l´hauré de provar amb gambes.
molts petons
Manel,
ResponEliminaaixò de la vitro ja ho tens més que superat!!
renoi!! quina crema carbassa.
Felicitats!!
Ens veiem dijous1
Caram , noi quina entrada més espectacular!!!!
ResponEliminai quina claror hi ha en aquesta cuina nova...
M'agrada veure't una altra vegada entre fogons, encara que sigui la vitro.
ResponEliminaUn dubte: quan dius que ho tritures tot, suposo que els caps de les gambes no, oi?.
Ei Manel, si això és una recepta senzilleta per anar practicant, què ens faràs quan ja la dominis??? Em sembla que ja no tens cap problema amb la vitro. La truita caragolada del primer dia que no es pot menjar em sembla que es un pas pel que em passat tots ( i la veritat és que et crea un trauma-angoixa que fins que no tornes a la cuina no et passa). Esperem les teves noves creacions.
ResponEliminaPTNTS
dolça
ummm, amb el que m'agraden les cremes i aquesta té una pinta!
ResponEliminagràcies per compartir-la
Oh, quina bona crema!!!Que em podries portar un tupper amb una miqueta, aquí la noia de la grip li vindría molt bé...jeje
ResponEliminaPetons
Núria
Molt bona la crema!!! el tema vitro a mí també em fà respecte, de moment no canvio l'encimera de gas...
ResponEliminaPetonets
Aquesta crema ha de ser molt bona, a mi les cremes m´agraden de tota mena...i la cuina vos ha quedat esplèndida!!!
ResponEliminaCaram Manel m'en alegro que la por momentànea a la vitro t'inspiri aquestes receptes tant bones .....
ResponEliminapetunets
Ara a fer receptes per controlar el foc de la vitro, res un cuiner com tu amb dos dies ho tindràs controlat.
ResponEliminaBona recepta , bon color, bon gust, ... bones mans... ja veig que tens la cullera apunt.
Petons
Una crema deliciosa!
ResponEliminaEs de les que acostumo a fer i m'encanta!
Una abraçada!
Bé...vec que ja domines la vitro! Genial aquesta crema de carbassa!
ResponElimina...m'ha aragradat la combinació amb gambes! (llàstima que no en puc menjar de carbassa!)
ptnts
MMhh que de gust me la menjaria avui per dinar, amb les gambes!!
ResponElimina(a mi el primer dia de vitro també se'm va enganxar la truita, shhhh)
Un petó! Beth
Hola, Manel!
ResponEliminaUi, la vitro, Manel! Jo fa més d'un any que la tinc i la canviaria ara mateix, però no m'atreveixo ni a plantejar-ho a casa. Es veu que les d'inducció van més bé. Què hi farem!
Deliciosa la crema de carabassa. Jo en faig amb porros, però amb gambes fa més festa. La provaré.
Concepció
Manel, quina bona estrena! La crema de carbassa m'encanta i amb les gambes encara millor! ;)
ResponEliminaPetons!
moltes gràcies a tots i perdoneu que hagi trigat tant a contestar, ja sabeu que aquests dies vaig una mica de cul, però no us penseu que no agraeixo els vostres comentaris i les paraules d'ànim.
ResponEliminadeixeu-me contestar només tres comentaris.
glòria, la crema es tritura amb tot el que hi poses, les verdures i també els caps de les gambes, es fa també en altres receptes i dóna un gust sensacional. només cal anar amb cura de colar bé el resultat.
marta, espero que això de no poder menjar carbassa només sigui una al·lèrgia puntual. en el teu cas, segur que quedaria igual de bona una crema feta amb pastanaga.
concepció, jo també he sentit a dir que les plaques d'inducció es controlen més fàcilment, però de moment tampoc no m'ho puc ni plantejar! espero que no em passi com a tu i aconsegueixi acostumar-m'hi.
Fantàstica recepta Manel !!! La he fet avui i serà el primer plat d'avui. Crec que em sobraran un parell o tres de plats... Creus que els podria congelar i, quan toqui afegir-li les gambetes per sobre? Moltes gràcies per compartir i una abraçada.
ResponEliminaPere