dimarts, 20 de maig del 2014

mandonguetes o croquilles

Com recorda sovint el meu amic Òscar, un altre amic comú, cuiner i mestre de cuiners, en Xesco, afirma que tot és croquetable. Com que compartim filosofia culinària en la majoria de coses, no li duré pas la contrària: al contrari, tornaré a donar-li la raó amb aquesta nova croqueta de nom estrany i fusionat de dos element. Després de fer croquetes de truita o truquetes, i de fusionar els donuts i les croquetes en les donuquetes, avui us presento les croquilles o mandonguetes.
Com a tothom, o gairebé, a mi m'agraden les croquetes, fins i tot les congelades, però en aquest blog trobareu poques receptes clàssiques, potser perquè ja n'hi ha moltes a la xarxa, i prefereixo idear croquetes originals com les esmentades o bé adaptar receptes d'altres països, com les croquetes d'albergínia i gambes que vaig fer a partir de les polpette di menlanzane, o les croquetes de risotto de ceps amb cor de foie que em van inspirar els arancini sicilians. O sigui que no trobareu aquí croquetes de pernil, de carn d'olla o de bacallà. 
La d'avui torna a ser una croqueta de fusió, com el seu nom indica: la fusió de la croqueta i la mandonguilla, la croquilla o mandongueta, trieu el nom que més us agradi. El secret no és altre que preparar un farcit lleuger, un arrebossat molt cruixent i coure-les al punt perquè no quedin seques, ja que no porten beixamel. Però si les fem de la mida adequada i les fregim a foc mitjà, l'èxit és assegurat. Sobretot, si les acompanyem, com és el cas, amb una salsa multiús, aquella salsa que vaig explicar fa temps i que va molt bé per a moltes preparacions.
Aquestes croquetes me les he fet avui per dinar i n'he guardat unes quantes a punt de fregir, i no hi he estat pas gaire estona.  Primer, és clar, cal fer les mandonguilles: he fet servir mig quilo de carn barreja de porc i vedella al 50%, l'he amanit amb sal i pebre, julivert i un all molt picat, i l'he lligat amb un ou sencer i un rovell, una mica de pa ratllat i la molla d'una llesca de pa amarat de llet.
Ben remenat tot plegat, ha de quedar una massa que es pugui treballar i aguanti la forma, però no seca, per això hi he posat un rovell d'ou més del que faig habitualment, i la molla de pa sucada.
Amb aquesta massa he fet les mandonguilles, de mida mitjana, perquè es cogui bé la carn sense que es cremi l'arrebossat, i les he passat per farina de cigró, per donar-li un toc diferent, la clara d'ou batuda i farina de galeta.
Després les he fregit, i això és molt important, en oli d'oliva calent però sobretot que no fumegi, perquè si fos massa calent de seguida quedarien torrades per fora però la carn no estaria feta. A mig foc, es van torrant poc a poc mentre la cocció arriba al centre de la croqueta, i queda la mar de bo.
N'he fet algunes posant al centre un dau de formatge tipus feta amb herbes, que es fon durant la cocció i sorprèn en obrir la croqueta.
Ben sucadetes amb la salsa (feta amb un bon sofregit de ceba, pebrot verd, pebrot vermell, api, all, tomàquet i orenga, tot ben triturat com us explico aquí) he de dir que el resultat és sorprenent, perquè el gust és molt semblant al de les mandonguilles amb salsa tradicionals, però l'arrebossat molt cruixent fa un contrast interessant.
Salut!


4 comentaris:

  1. Fan una pinta boníssima. Això de la farina de cigró a l'arrebossat ho trobo ben encertat, potser perquè em recorda el plat de mandonguilles amb cigrons que menjava ja fa temps i m'agradava. I he de dir que aquest cor desfet (de la croqueta) també m'ha desfet una mica el meu, de goig! Em quedo amb les mandonguetes, que em fa pensar en paraula que m'agrada força, les mandangues (no ho dic pel teu plat ;-)

    ResponElimina
  2. Super fans de la farina de cigró per els arrebossats. El Cronut ha mort Vista les Croquilles :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hehehe...gràcies, Mayte. Ara, abans del cronut aquí ja havíem descobert les donuquetes :-)

      Elimina
  3. Per posar en un aperitiu i desapareixen les primeres... segur!!!!
    Ja el nom és força atractiu!!!
    Petons

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte