dilluns, 12 de desembre del 2016

lassanya de làmines de moniato amb brandada de bacallà


Una recepta que va néixer com un plat d'aprofitament però que va agafar prou entitat perquè la porti avui aquí, convençut que no us serà difícil de preparar i us agradarà, segur.
Fa dies que li dono voltes al moniato, aquest parent dolç de la patata que a vegades reduïm a una menja de castanyada i que té moltes altres possibilitats que coure'l al forn i menjar-lo amb una cullereta. Que és molt bo, no dic pas que no, però a mi em provoca donar-li una cocció salada.
Per això dies enrere vaig comprar moniatos, els vaig agafar amb un cos molsut i de forma regular, gairebé quadrada, regular, encara que tinguessin les puntes més primes, ja veureu per què. Amb la part que no vaig aprofitar per aquesta recepta en vaig fer daus, els vaig fregir i van acompanyar una vedella estofada al vi negre d'una manera tan o més digna que unes patates també fregides. També es pot tallar el moniato en bastons i fregir-los exactament igual que si fossin patates, si no ho heu fet mai, proveu-ho i ja em direu.
Mentrestant, us recomano tastar aquesta lassanya perquè és sorprenent i bona

la recepta

Agafem els moniatos, amb un parell n'hi haurà prou, i els quadrem, de manera que ens quedi un cos de forma rectangular; guardem les puntes per a una altra preparació i pelem.
Amb un ganivet esmolat fem làmines de moniato de 2 o 3 mil·límetres, de llarg, de manera que ens quedin uns rectangles regulars que posarem a coure en una planxa antiadherent untada amb una mica d'oli, amb dos o tres minuts per banda n'hi haurà prou. Salem i reservem les làmines de moniato.
Mentrestant, preparem la brandada de bacallà. Jo vaig aprofitar la que havia fet la Marina, que la va preparar així: posem a dessalar uns dies abans 750 g de bacallà, o el comprem dessalat. Posem a bullir dues patates pelades i tallades a trossos, amb una fulla de llorer, i quan portin 15 minuts bullint, hi afegim el bacallà. Deixem coure uns 10 minuts més, colem i reservem part del suc de la cocció. Triturem les patates amb una mica d'aquest líquid.
En una cassola o paella fonda hi posem un got d'oli amb dos grans d'all, els deixem enrossir i hi afegim les patates  i el bacallà trossejat ben petit. Barregem bé fins que quedi una pasta, hi afegim 200 ml de nata líquida i una mica de nou moscada ratllada i deixem refredar.
Tornem a la lassanya: un cop tallat el moniato, untem una safata que pugui anar al forn amb una mica d'oli i cobrim el fons amb les làmines de moniato, per sobre hi escampem amb una cullera una capa de brandada, cobrim amb una altra de moniato i repetim amb la brandada, així fins acabar amb una capa de brandada.
Escampem per sobre formatge mozzarella ratllat i unes avellanes de mantega. Enfornem fins que el formatge s'hagi fos i enrossit per l'acció de la mantega, i ja podem servir.

2 comentaris:

  1. Doncs veient-lo el vas aprofitar la mar de bé. A mi m´encanta la brandada i, no et faria cap lleig a provar-lo.

    ResponElimina
  2. solo puedo decir: "Oh Dios mio!" ha de estar de vicio!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte