dijous, 22 de novembre del 2012

patates gratinades amb allioli de pil-pil de bacallà

Allò que habitualment s'anomena cuina d'aprofitament és cada vegada més present i habitual en tots els àmbits, se'n parla, se'n fan cursos per a nens i adults i la gent els segueix amb interès: és lògic, en un moment que tots tenim la butxaca cada vegada més prima i, mentre puguem, intentem no renunciar a les coses que estem acostumats, com per exemple menjar bé.
He assistit a algun d'aquests cursos perquè tinc la sort de viure amb una persona que fa temps que en fa i que té molt clara una cosa que durant anys havíem oblidat i que ara hem de recordar: el consum pel consum, el malbaratament, és una immoralitat. I, a més, per això ara ens n'hem fet tots més conscients, és un luxe que ja no ens podem permetre.
No us estranyi, doncs, si trobeu en aquesta pàgina més receptes amb productes senzills, receptes que aprofiten restes d'altres preparacions, salses que ens han quedat, farcits que no hem utilitzat... això no és pas nou, ja he dit aquí a vegades que no llencéssiu pas mai una salsa o que hi ha maneres de treure el màxim profit a mitja gallina, per exemple.
La d'avui podria ser també una recepta d'aprofitament, d'aquelles que fas per no llençar una cosa, sobretot si és tan bona com l'oli de confitar bacallà. Dies enrere vam anar a buscar bolets i ens els vam menjar amb bacallà confitat en oli a baixa temperatura.
Si feu el bacallà així, queda d'allò més tendre i gustós, però per cuinar-lo, cal cobrir-lo amb oli d'oliva. Hi he posat un però perquè, és clar, aquell oli queda amb un gust intens de bacallà, no ens serveix per a qualsevol cosa i segurament n'hi ha una bona quantitat. A més, el peix haurà deixat anar unes boletes blanques que quedaran dipositades al fons de la cassola: és la gelatina del bacallà, un autèntic tresor que els bascos fan servir per elaborar una salsa genial: el pil-pil.
Ja vaig explicar fa temps que intentant fer la salsa pil-pil, un dia no me'n vaig sortir, i vaig recórrer a la batedora elèctrica per intentar salvar la salsa i sense voler vaig fer un allioli de pil-pil que podeu trobar aquí, i més tard també el vaig fer servir per fer un plat molt especial, aquest.
Doncs bé, l'oli de confitar el bacallà d'aquell diumenge el vaig passar per un sedàs ben fi, separant l'oli net de la gelatina, i aquesta la vaig posar al got de la batedora de l'oli. Vaig començar a batre i poc a poc hi vaig anar afegint oli fins que va lligar i va quedar un allioli espès. Tenia gust d'all perquè per confitar el bacallà n'hi vam posar un parell de grans sencers, però per donar-li més gust a l'allioli, també els podria haver pelat i afegit a la preparació.
Amb la resta de l'oli vaig confitar patates tallades a rodanxes primes, evitant també que l'oli fregís, fins que van ser toves. Les vaig escórrer molt bé, les vaig salar i les vaig posar en una safata d'anar al forn, amb una bona capa d'allioli per sobre. Ho vaig posar uns minuts a gratinar fins que l'allioli es va enrossir i va estar a punt per servir, sol o acompanyant un peixet a la planxa, per exemple. 
Si en lloc d'aprofitar l'oli d'un bacallà ja consumit, es vol fer un plat més complert, podem confitar primer el bacallà, fer la resta del procés igual, i barrejar les patates i el peix abans de cobrir-ho tot amb l'allioli i gratinar.

23 comentaris:

  1. Amb aquest all i oli té que estar molt gustós, que bo! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. aquest allioli va ser un descobriment casual i cada dia m'agrada més hehehehe

      Elimina
  2. una buena receta de aprovechamiento y esto es basico en la cocina,todo se aprovecha para algo y asi siempre salen platos novedosos y buenos como el que nos enseñas hoy Manel.
    una abraçada

    ResponElimina
  3. no llençar res hauria de ser la nostra màxima! Un bon exemple el que ens portes avui. petons

    ResponElimina
  4. Molt bona Manel!!! jo també faig tallers de cuina durant tot el curs i tenim un parell de sessions programades sobre la cuina d'aprofitament i al blog, tinc una secció especial anomenada "la cuina de la sort". Em sento bé aprofitant i m'encanta llegir coses com la que ens expliques. Me l'apunto!!!
    Arreveure...
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, jordi, a veure si poc a poc va calant el missatge!

      Elimina
  5. Tot i que sigui una recepta d’aprofitament, deurien quedar unes patates delicioses.
    No es pot llençar res a la cuina, perquè desprès surten plats com aquest.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. tens tota la raó, i a més és divertit pensar què pots fer amb les coses que et queden.

      Elimina
  6. Tens molta rao en el que dius. No es pot llançar res i molt menys amb el temps que vivim.
    Aquesta recepta sezilla i gustosa és una bona mostra del que es pot fer amb un oli que molta gent hauria llençat sense pensar-s'ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. els olis de confitar no arriben a fregir, i per tant, són olis nets, que es poden aprofitar sense cap problema i aporten gust als plats.

      Elimina
  7. A casa nostra tampoc llencem res, ni ara ni abans. I sent d'aprofitament surten magnífics plats.
    Si no, només cal veure aquest que ens presentes avui!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. una idea: per què no ens fas un post de com reciclar els cócs quan s'assequen una mica?

      Elimina
  8. Doncs han de quedar boníssimes aquestes patates eh??
    Teniu molta raó amb això de la cuina d'aprofitament, a casa sempre ens ho han ensenyat!! de vegades queda més bo un plat d'aprofitament que el propi plat del qual aprofitem.... No sé si m'he explicat :P

    ResponElimina
    Respostes
    1. t'has explicat perfectament, i tens tota la raó, sovint és més bo el segon plat!

      Elimina
  9. Les receptes d'aprofitament...les millors!! i a vegades sorprenents!!
    ptnts

    ResponElimina
  10. Per a mi les patates són les reines de la cuina. M'encanta la proposta

    ResponElimina
    Respostes
    1. és un producte ben humil, però que dóna un joc brutal, són unes de les reines de catalunya, efectivament.

      Elimina
  11. Quin casament, Manel! Patates i bacallà, un clàssic reformulat i amb un pil-pil molt ben aprofitat! T'han quedat molt mones, dins el platet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. efectivament, fan molt bona parella, d'aquelles que de seguida ja veus que casen perfectament i mai no cansen.

      Elimina
  12. Serà d'aprofitament, però el resultat és d'alta cuina. M'encanta!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte