divendres, 25 d’abril del 2014

ous trencats... amb cigrons



Per Setmana Santa vam anar a Sòria, una província força desconeguda aquí, em sembla, i que té prou atractius per justificar el viatge: un d'ells és sens dubte el costum de menjar sempre amb l'aperitiu, o en sortir de tapes, en entrepà i de moltes altres maneres, els típics torreznos. Com segur que molts sabeu, són tires de cansalada viada fregides fins que queden molt i molt cruixents, i es consumeixen a molts llocs de Castella. A Sòria, però, els adoben abans amb sal i pebre vermell i són realment addictius, tot i que s'han de consumir amb moderació, és clar, perquè és una tapa extraordinàriament calòrica.
Cap a casa no ens vam endur cansalada preparada per fer-ne torreznos, que també en venen, sinó un producte molt més sa i que ens agrada molt: cigrons. Cigrons menuts que al saquet porten la llegenda: "posiblemente los más tiernos del mundo". No serà tant, vam pensar, orgullosos del cigró menut del Vallès.
No vaig trigar ni dos dies a comprovar que la propaganda no era exagerada, ja que el dimarts mateix els vaig posar en remull com fa la mare (trobareu totes les explicacions aquí) i l'endemà els vaig coure. Entre els trucs de la mare i la qualitat del llegum, amb poc més d'una hora van ser cuits, i aleshores em vaig plantejar com me'ls menjaria: segurament la millor opció és escórre'ls i, bo i calents, amanir-los només amb un raig d'oli, i si voleu, amb una mica de pebre vermell, i atacar-los directament.
Se'm va ocórrer, però, preparar una versió dels populars ous estrellats, originaris també de les castelles, però amb cigrons en lloc de patates, de manera que vaig passar per la paella uns talls de pernil salat tallats fins, perquè cruixents, i em vaig fer dos ous ferrats amb puntetes ben cruixents.
Vaig servir els cigrons calents al plat, el pernil a les vores i els ous a sobre, els vaig trencar perquè el rovell líquid amarés els cigronets... i a gaudir!

6 comentaris:

  1. Bona adquisició a Soria

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. Me encanto Soria cuando la visite y su cocina es muy buena.Buena idea estos garbanzos con los huevos y el jamón, es un plato sublime
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  3. I amb un resultat excel·lent!!!! Són plats que agraden a a tothom!
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  4. Li hauré de dir a la meva sogra que me'n faci, tenen una pinta fantàstica.

    ResponElimina
  5. És una zona que m'agrada moltíssim i hem anat unes quantes vegades. Gaudir dels paisatges, dels poblets, de la pau i dels bon menjar. Bé, de la pau a no ser que hi vagis per San Juan, que estan de festes i monten una gatzara que deu n'hi do!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Uns cigros de cinc estrelles! Quina meravella!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte