divendres, 6 de març del 2015

cuina de nivell universitari

Des que era adolescent que escric en mitjans, des de la revista del Moianès de la qual vaig acabar sent director fins a l'agència de notícies on treballo ara: està clar que la meva vocació ha estat el periodisme, la meva professió. El que no tinc tan clar és què faria si hagués de decidir ara quina carrera estudiar: probablement no seria la mateixa, probablement em matricularia en una escola de cuina.
Quan jo estudiava, la cuina no gaudia, ni de bon tros, de la mateixa consideració que té ara, ni els estudis tenien l'actual nivell universitari. Com a molt, de formació professional. Avui, a Catalunya hi ha diverses escoles universitàries d'hostaleria i turisme, públiques i privades, en les quals es poden estudiar, a més de gestió hotelera, graus de restauració i gastronomia, combinant els estudis teòrics amb la formació pràctica.
Em sembla que ja m'ha passat el moment per matricular-me en una d'aquestes escoles, però dies enrere em van plantejar l'oportunitat de visitar una de les més prestigioses, pionera en moltes coses i amb un ampli prestigi a l'exterior que fa que el seu alumnat sigui un terç català, un terç espanyol i un terç de la resta del món: l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme de Sant Pol (EUHT StPol).
La de Sant Pol no és una escola universitària a l'ús, és un hotel-escola pioner (el primer a Europa) que des del 1966 forma especialistes en gestió hotelera i turística amb un lema que no ha canviat: aprendre fent. Per això, l'escola ha estat sempre inseparable de l'hotel, el Gran Sol de Sant Pol, on els alumnes estudien i treballen a l'hora i aprenen que la cuina, com l'hostaleria en general, és una feina sense horaris que exigeix molta dedicació i sacrifici, que no distingeix entre avui i el dia de Nadal o de Cap d'Any ni entre el dia i la nit.
L'Elia García, responsable de comunicació i màrqueting, i la seva companya Núria Nuno, ens van acompanyar a l'Anna Genís (Llepadits) i a mi en una exhaustiva visita a les instal·lacions del centre, situat just davant del mar, al qual hi ha unes vistes immillorables des de les classes.
La visita la vam fer al febrer, durant els dies de celebració de la Setmana Gastronòmica d'Hivern (en fan una per cada estació), que només és una de les moltes activitats que organitza l'escola per a les pràctiques (i el lluïment) dels seus alumnes, que dissenyen i elaboren els plats que se serviran durant la setmana als clients del restaurant de l'hotel.
Com que l'escola va néixer dins de l'hotel, es veu de seguida que es tracta d'un ensenyament en què la teoria i la pràctica són totalment indissociables, perquè les classes i el servei a la cuina, al restaurant, a la recepció o al bar s'alternen sense parar.

Al centre s'hi poden cursar estudis de tècnic en gastronomia i restauració (amb les especialitats de cuina i serveis de restauració), el que abans era la Formació Professional, i el grau universitari de gestió hotelera i turística, amb tres branques: direcció hotelera internacional, direcció de restaurants i events i gastronomia i direcció de cuina. Els graus universitaris tenen un percentatge més alt de teoria, un 70%, i la resta és treball pràctic.També s'imparteixen màsters en 'hospitality management' (en anglès) i en arts culinàries i direcció de cuina.
Lluís Serra, director de l'escola, ens va explicar durant el dinar en el qual vam tastar els plats dels estudiants seleccionats per la setmana gastronòmica d'hivern, que ensenyen als seus alumnes "perquè siguin jugadors de primera divisió, no de segona".
El centre presumeix que gairebé el 100% dels seus alumnes (uns 200 cada any) troben feina (un 10% amb negoci propi), gràcies a les pràctiques que els organitza l'escola a l'estiu al mateix hotel i en centres associats. Un cop l'any, se celebra una jornada en la qual les cadenes hoteleres i empreses de restauració interessades acudeixen al centre per presentar-se i que els alumnes puguin triar amb qui volen fer les entrevistes de pràctiques i de feina.
Abans de tastar els seus plats, els alumnes ens van ensenyar en una de les cuines-aula com els elaboraven, i vam poder intercanviar opinions sobre la cració dels plats. Aquest és el menú servit en la setmana gastronòmica d'hivern:


L'EUHT Sant Pol és un centre totalment privat, de manera que, com en totes les universitats privades, la matrícula va totalment a càrrec de l'alumne. Lògicament, això el fa de difícil accés per molts alumnes, cosa que el centre intenta minimitzar amb un sistema de beques.
A canvi, el centre ofereix la seva llarga experiència i els seus resultats, que porten a Sant Pol estudiants de tot l'estat i de l'estranger atrets per la formació i les sortides professionals que ofereixen.

sorteig d'un dinar per a dues persones

L'escola de Sant Pol vol fer un regal als lectors d'aquest blog i ofereix un dinar per a dues persones al restaurant de l'hotel Gran Sol. Es tracta d'un menú elaborat per professors i alumnes de l'escola consistent en aperitiu, tres plats i postres, que canvia cada setmana segons els productes de temporada, i que podreu gaudir qualsevol dia de la setmana per dinar o per sopar. En aquest enllaç podeu consultar el d'aquesta setmana, mireu-ho que val la pena!
Per participar en el sorteig d'aquesta obsequi, només heu de deixar un comentari en aquesta entrada dient que hi voleu participar i clicar 'M'agrada' a la pàgina de Cuina generosa a Facebook o a Instagram, si encara no ho heu fet.
Dimecres vinent farem el sorteig i anunciarem el guanyador del premi. Sort a tots!

20 comentaris:

  1. És un lloc espectacular, tan de bo em toqués.
    Manel molt bona crónica.
    Segurament si hagués d,escollir ara mateix la opció d'estudis de cuina estaria la preferida i la faria.
    Bé, en altra vida de ben segur que així ho faré!

    ResponElimina
  2. Un lloc fantàstic. Provarem sort.
    Una molt bona crònica Manel.
    Si ara fos el moment, optaria per la cuina. La enveja (sana) que em fa el meu fill.
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Manel provarem la sort.
    Yo tambe optaria ara per la cuina.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  4. Amb aquestes vistes jo estudiaria hostaleria i el que fos! Pero també vaig tard! ;-) Marta

    ResponElimina
  5. Vull participar, fa molt bona pinta. Salutacions!

    ResponElimina
  6. Jo que visc terra endins, m' aniria molt be que em toques i així veuria el mar.
    felicitats per l' entrada, com sempre 10.

    ResponElimina
  7. Un àpat de nivellàs i amb aquestes vistes....i taaaaaaaant!!!
    Una abraçada Manel

    ResponElimina
  8. M'hi apunto!
    Eva Gallego ('pèrfida')

    ResponElimina
  9. Jo també! Si em toca et convido a galetes amb fibra!

    ResponElimina
  10. Aquest el tinc ben bé a prop de casa i amb la sort d'haver pogut gaudir d'ell. La veritat es que a mes de tota la feina fan programes ben xulos per "no" professionals

    ResponElimina
  11. Respostes
    1. Glòria, t'hauries d'identificar amb un nom o un correu, per posar-me en contacte amb tu si et toca el sorteig

      Elimina
  12. M'encantaria provar la seva cuina!!
    Irenecasanovas@hotmail.com

    ResponElimina
  13. Pel, que veig, val la pena fer el desplaçament ... des de Paris. A veure si hi ha sort

    ResponElimina
  14. M'encantaria dinar amb el mar d'acompanyant

    ResponElimina
  15. Jo m'apunto, no ho dubtis! Sempre sento meravelles d'aquesta escola, diuen que es la millor per fer cuina de Catalunya, qui sap, potser tenen raó!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte