dimarts, 6 de març del 2012

carxofes farcides de fals botifarró d'arròs amb la seva crema


Potser perquè no ho he escampat massa en aquests quatre anys, o simplement és que no interessa, però tinc ben pocs seguidors (que jo conegui) del bloc al meu poble: segurament els podria comptar amb una mà, almenys els que a vegades me'n parlen i veig que estan al cas del que vaig fent.
Un d'aquests és el Lluís Bou, la primera part del nom de la carnisseria Lluel, a dues passes de casa, on elabora amb la seva dona, l'Elisabet, una xarcuteria molt remarcable. Com la botifarra negra que he fet servir avui per fer aquestes carxofes; quan l'he anat a comprar, el Lluís m'ha comentat la darrera entrada, sobre la baixada d'activitat d'aquest bloc, i jo li he avançat que precisament tenia al cap preparar aquestes carxofes, un plat que em ve de gust dedicar-li perquè de lectors com ell, que em comentin les coses pel carrer o a la botiga, no n'hi ha gaires!

Per preparar aquest platet, primer de tot es netegen les carxofes, aprofitant només el cor, i buidant el centre per facilitar el farciment. Es bullen uns minuts en aigua amb sal i una mica de farina o de julivert, perquè no ennegreixin, i es reserven.
En una paella es fregeix ceba tallada fina, fins que està ben tova i rosseta, s'hi afegeix botifarra negra sense pell i tallada a daus i, amb el foc baix, es deixa que es vagi desfent.
Finalment, hi afegirem arròs bullit, i amb aquesta barreja, que és com un botifarró de ceba i arròs sense ser-ho, omplim els cors de carxofa. A la botifarra amb ceba i arròs que ens ha quedat hi afegim una mica de farina, deixem que s'enrosseixi una mica, i hi aboquem llet o aigua de bullir l'arròs, o bé les dues coses, com he fet jo; li fem arrencar el bull remenant bé i procurant que el conjunt no quedi massa espès.
Passem la barreja pel túrmix i tindrem una crema que ens servirà per napar les carxofes. Servim així mateix o, si volem, afegim una mica de formatge per sobre i gratinem.
Aquesta cremeta de fals botifarró ha quedat espectacular, i com que me'n va sobrar, se m'han acudit unes quantes aplicacions molt prometedores... ja us tindré informats!

13 comentaris:

  1. buena idea esta alcachofas farcidas y buenas seguro

    ResponElimina
  2. Aquesta recepta és molt bona, complementa perfectament tot el que he recollit sobre la carxofa com a producte de cuina. Me l'apunto.

    http://cuinescuina.blogspot.com/2012/03/les-carxofes.html

    ResponElimina
  3. On uns en diuen fals altres en dirien deconstrucció i guanyarien pasta. Els innocents sempre palmem, Manel!! :D

    ResponElimina
  4. Les carxofes donen molt de lloc i en butifarró Mmmm...

    salutacions

    ResponElimina
  5. Unes carxofes que tenen d’estar boníssimes amb aquest farcit i la seva crema
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. No cal que m'ho juris, estic segura que aquesta crema era per no deixar-ne ni una gota al plat... Fa poc que vaig tastar les meves primeres carxofes farcides, i gairebé surto flotant; em sembla que amb les teves em passaria el mateix!! jaja

    Doncs a veure si coincidim un dia d'aquests per algun restaurant! ;) jaja Un petonet! :D

    ResponElimina
  7. Quina alegria veure't publicar tan aviat :) I a sobre amb aquestes carxofes que han de ser tremendes amb aquest farcit, un bon homenatge, sí senyor!

    ResponElimina
  8. En Lluís haurà quedat ben content amb aquest plat que li has dedicat!
    Jo no sóc gaire botifarra negra, però estic segura que feta així m'agradaria molt. I reconec que amb les carxofes lliga la mar de bé ;)

    ResponElimina
  9. Em farcit em sembla tot un encert i aquesta salseta és una passada!
    M'alegra veure't en plena forma.

    Una abraçada!
    Anna

    ResponElimina
  10. Sólo puedo decir una cosa: guauuuuuuu!!!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte