dimecres, 21 de març del 2012

truita oberta de carxofes i bacallà


Potser ja està inventat, o potser no, però mentre rumiava com fer una truita de carxofes amb bacallà se m'ha ocorregut el nom de truita oberta, o truita destapada, gairebé abans fins i tot de pensar el concepte. Sovint m'ho plantejo: en els éssers suposadament superiors de l'escala evolutiva, que hauríem de ser nosaltres, els humans, què és primer, la paraula o la cosa?
És un debat filosòfic apassionant. Sobretot, pensar les paraules que no expressen coses, sinó emocions i sentiments. Com l'amor: qui devia ser que va sentir aquesta atracció sovint irracional cap a un altre ésser humà i va identificar-lo com un sentiment que podia tenir un nom, i li va posar? Els nostres avantpassats més primitius potser també tenien aquest sentiment, però no el devien poder expressar, perquè ni la paraula ni el concepte existien encara: no podien dir t'estimo.
M'he desviat una mica per explicar que això no és més que una truita de carxofes i bacallà, que no recordo haver-ne fet mai abans, que quan hi vaig pensar tenia clar que quedaria molt bona, i que a l'hora d'imaginar com la prepararia, si plana o cargolada, em va venir al cap el concepte i el nom que us regalo per si algú el vol aprofitar: truita oberta.

La truita oberta no té gaire secret: les carxofes, pelades i tallades, es fregeixen en una paella, o millor encara, se salten amb poc oli, que si són tendres i les tallem primes no necessiten massa cocció. Quan s'han enrossit, si no estan prou fetes, podem tapar la paella i s'acabaran de fer en un moment. Quan estan a punt, les reserven.
A la mateixa paella, si pot anar al forn, o en una safata que ofereixi la mateixa possibilitat, prèviament untada amb oli, hi aboquem els ous deixatats (m'encanta aquesta paraula, faria truites només per poder dir o escriure que deixato els ous! clac clac clac clac clac) i amb el punt de sal que creguem necessari segons ens hagi quedat de salat el bacallà (sempre cal provar-lo en cru per trobar aquest punt de sal). Hi posem a sobre les carxofes i el bacallà, pebrem al gust, hi afegim algunes herbes picades si ens abelleix (jo hi vaig posar julivert i una punta de farigola) i ho entrem al forn fins que l'ou està quallat al nostre gust.
Amb deu minuts n'hi va haver prou, els primers cinc amb el foc fort, i els darrers, amb el grill, de manera que l'ou es va inflar una mica.

27 comentaris:

  1. Deixatat, realment és una paraula preciosa... Gairebé tan preciosa com aquesta truita!!! jaja No, en serio, quina pinta :) Ai Manel, sobre Can Kenji, estic patint una mica perquè la Lídia de "Cuina útil" m'ha dit que en va sortir decepcionada (va demanar per la carta)... espero que a tu t'agradi com em va agradar a mi!! Bé, ja em diràs alguna cosa si hi vas :)

    Un petonet!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. no pateixis, que sempre passa que hi ha gent que li agrada un lloc i gent que no, però en aquest cas la gran majoria de comentaris que he llegit sempre han estat elogiosos. però suposo que t'ha d'agradar el menjar japonès, és clar! ja et diré com ha anat, encara tinc pendent la teva recomanació italiana.. hehehe

      Elimina
  2. La truita de deu com sempre !! peró màgrada aixó de recomenar restaurants jejeje

    petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. isabel, ja ho veus, el diàleg amb altres blocaires pot prendre moltes formes!

      Elimina
  3. Ahora mismo me ha entrado un hambre canina que no puedo con mi alma. Esta tortilla tiene una pinta que pa qué!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, mestre! tu rai que no necessites ningú que et cuini quan tens gana ;-)

      Elimina
  4. Mira que no tinc ous, perquè aquest cap de setmana passat no vaig anar a casa dels avis, però ara mateix me la faria per sopar, quina delícia de truita Manel!! I això de la truita oberta m'ha agradat, sobretot pel fet que es veuen realment els ingredients que porta! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. bet, quina sort tenir aquests avis-proveïdors d'ous, oi? però aquesta mancança d'avui es pot solucionar fàcilment demà :-)

      Elimina
  5. El que donaria ara per tenir un tall d'aquesta truita a taula...

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  6. M'agrada això de la truita oberta. I sense sorpreses, ben a la vista amb el que està feta. Bé per les truites obertes! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, eri, és una tonteria, però és cert això que dius, a la truita oberta o destapada està tot a la vista i no enganya ningú.

      Elimina
  7. Ostres!!! Una truita oberta!!! no ho havia sentit mai!!!
    De ser boníssima!!!!

    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha! jo tampoc no ho havia sentit mai, de fet se'm va ocórrer en escriure el post :-) gràcies per la visita, olga!

      Elimina
  8. No havia escoltat mai això de truita oberta, però m'agrada!!! Segur que és molt bona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. el concepte, com la truita, estan acabats de sortir del forn. celebro que us hagin agradat, i fins aviat!

      Elimina
  9. Aquesta truita oberta es fantàstica i molt bona, amb els ingredients que més m’agraden, carxofes i bacallà Ummm. Molt bona pensada el nom de la truita.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, sión, ja saps que a vegades m'agrada donar algunes voltes a les coses i a les paraules.
      una abraçada!

      Elimina
  10. Manel una buena truita oberta con dos ingredientes que casan a la perfección, siempre sabes sacarle punta al lápiz con nombres curiosos y no olvidemos que una receta empieza a gustar si el nombre lo es o si es llamativo.
    una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. tens tota la raó, el nom no fa la cosa, pero és com la foto, que si no són atractius, et poden espatllar el millor post o la millor recepta.

      Elimina
  11. Una reflexió molt profunda i interessant. El debat del que va ser primer mai s'acaba. Però parlem de la recepta que és al que venim. La truita fa una pinta exquisida i a més a més porta verdura com ens agrada a ESfruita. Bona idea!

    Nosaltres avui al bloc d'ESfruita proposem un porc amb fruits vermells. T'animem a entrar-hi i fer-hi una ullada! www.esfruita.com/assessorem/porc-rostit-amb-fruits-vermells

    Però primer de tot ens presentarem, som ESfruita, una botiga online de fruites i verdures de qualitat. I et convidem a què entris a la nostra pàgina web per conèixer els nostres productes: www.esfruita.com

    També et volíem informar de què si cliques "m'agrada" a la pàgina de Facebook d'ESfruitafacebook.com/Esfruita tindràs un 5% de descompte en la primera compra a més a més del fuet de regal per la primera compra. I amb una compra superior a 30€, et regalem una ampolla d'Oli de Pau.

    ResponElimina
  12. Vaya dos ingredientes que has mezclado. me encantan!!!. Y el nombre me parece genial ya que se debe a tu inspiración de ese momento y a lo que sentías, así que "truita oberta" en sembla molt bé. Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. gracias, anna, vamos a inventar nombres a ver si hacen fortuna! un beso.

      Elimina
  13. uau!! sopar per avui ja pensat i a sobre tinc de tot!! :)

    Àfrikaa

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe... celebro que t'agradi, no deixa de ser una truita al forn amb un nom graciós, si tens carxofes i bacallà segur que t'agradarà.

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte