dimecres, 7 d’agost del 2013

crema freda d'api amb scamorza affumicata

De la darrera estada a Itàlia en vam portar alguns formatges perquè, malgrat que el maleter del cotxe a l'estiu no és el millor lloc per guardar-los, l'oferta a qualsevol botiga italiana és tan extensa i a uns preus tan competitius amb els d'aquí que no és possible resistir-se a la temptació.
A banda del clàssic parmesà (en vam poder menjar a Parma mateix, un privilegi) a un preu molt més baix que aquí, el que ens ha agradat més és l'scamorza affumicata, un formatge fumat boníssim que suposo que aquí també es deu poder trobar en botigues de productes italians i que us recomano.
Ens l'hem menjat de diferents maneres, és clar, i una d'elles va ser amb aquesta típica crema de verdures amb formatge, una recepta que no té gaire més... gaire més que la seva història i un resultat assegurat tant en aquesta època com quan fa més fred.
M'agrada molt, fer cremes de verdures, improvisant amb la barreja d'ingredients, però aquesta no va sortir d'aquesta manera, sinó que va ser resultat d'allò que anomenem cuina d'aprofitament. M'explico.
Volia fer fideus vegetals per dinar,  i com que no tenia brou de verdures, em vaig posar a fer-ne un amb els vegetals que tenia a la nevera: pastanaga, carbassó, ceba i força api. Amb el brou vaig fer els fideus, però en va quedar, i em sabia greu llençar les verdures, de manera que hi vaig afegir una mica d'aigua i una patata, vaig deixar que aquesta es cogués i ho vaig triturar tot, afegint-hi la sal i el pebre corresponent per deixar la crema a punt.
Queda una crema de sabor suau, amb predomini de l'api però no massa marcat, i el formatge ratllat per sobre li dóna un toc fumat incomparable. La vaig servir freda, és clar, amb el formatge i un fil d'oli, però a l'hivern crec que serà igualment bona calenta, i aleshores el formatge es fondrà i farà aquells fills que m'agraden tant quan menjo una crema de verdures amb formatge...

6 comentaris:

  1. El formatge ja no es fondrà amb les cremes de l'hivern... perquè és de preveure que no en quedarà, de scamorza fumicatta, de tan bo que és... Serà qüestió de tornar cap a Itàlia?...

    ResponElimina
  2. Les millors cremes de verdures, són les d'aprofitament. Per no llençar verdures fem unes cremes increíblement bones.. No he tastat mai aquest formatge, suposo que en alguna botiga gurmet el trovaré.
    Petonets

    ResponElimina
  3. Caram, Manel, quina cremeta més bona!!! No coneixia el formatge aquest que esmentes. A veure si el trobe en alguna botiga d'aquestes que dius.
    Salutacions

    ResponElimina
  4. Manel, vaya crema más rica, eso si es aprovechar al máximo!!! Mira que yo trabajo en un restaurante italiano ( de ayudante de cocina) este queso ni lo conozco y mira que ya he probado unos cuantos, pero para que tu lo recomiendes debe ser magnífico.
    Petons.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte