dijous, 29 d’abril del 2010

verat marinat sobre llit d'envinagrats i tres arrossos

El meu amic Francesc entra cada dos o tres dies al bloc a veure si hi ha alguna novetat, i malgrat que poques vegades n'hi troba, segueix venint; no deixa mai comentaris, em segueix fidelment en silenci. Tinc una altra amiga que també ve gairebé cada dia malgrat que sap perfectament que no he publicat res de nou; tot sovint em recorda que tinc el bloc aturat, i ho diu amb recança, veig que li sap greu que sigui així. Com que al primer el veuré dissabte i a la segona també espero veure-la molt aviat, ahir vaig posar-me a pensar alguna cosa original i apropiada a aquests dies que comença a fer calor. El resultat és aquest plat que m'he fet avui per dinar, i aquest post que espero que els agradi a tots dos i em doni uns dies de 'treva'.
És un plat senzill però requereix una certa preparació prèvia, i reuneix alguns dels meus ingredients preferits: el verat, un peix blau fantàstic en cru o marinat, que ja he fet aquí cuinat amb salsa de soja i també en forma de sashimi, entre d'altres preparacions; els arrossos, en aquest cas una barreja d'arròs vaporitzat, arròs salvatge i arròs vermell que vaig veure ahir per primera vegada al supermercat i que m'ha agradat molt com a acompanyament; i les conserves vegetals, com les olives, els cogombres i les tàperes en vinagre.

El peix el vaig posar a marinar ahir a la nit amb oli de gira-sol, salsa de soja, vinagre de xerès i gingebre en pols; si us agrada que no es noti tan cru, traieu-li la pell i quedarà més 'fet'. Les quantitats que hi vaig posar dels tres elements líquids eren més o menys les mateixes, potser amb menys vinagre i més oli. Abans de servir el plat, vaig treure el peix de la marinada i vaig posar el líquid resultant al foc en un cassó, batent per integrar bé els ingredients, i vaig deixar reduir uns minuts la barreja.
L'arròs el vaig bullir el temps que indica el fabricant, entre 15 i 18 minuts, el vaig escórrer i rentar i el vaig amanir amb una mica de vinagre d'arròs del que es fa servir per al sushi.
Finalment, vaig picar en 'brunoise', en quadradets petits, olives farcides, cogombres i tàperes en vinagre, tomàquet sense pell ni llavors i ceba de Figueres macerada una mica abans en vinagre.
Per muntar el plat, només cal fer el llit d'arròs amb un motlle, posar-hi una mica de la salsa reduïda de la maceració, una capa de la barreja de verduretes picades i finalment el peix a sobre, amb un fil de salsa per sobre.
Amb els mateixos ingredients vaig provar també una presentació en culleretes per fer un sol mos, que no em va pas desagradar gens.

13 comentaris:

  1. Benvolgut Manel, ben retrobat!!! Ja et trobàvem a faltar. Com sempre una recepta d'aquelles gustoses. M'agrada la barreja que fas dels arrossos. La trobe molt original.
    Per cert, no has rebut "res" a correu les últimes setmanes? Salutacions

    ResponElimina
  2. Una recepta ben estiuenca, ideal per la calor que ja està fent. Tinc ganes de començar a menjar plats com aquest! La marinada reduïda ha de fer una salseta ben gustosa, el verat fet així ha de quedar molt bo.
    I la presentació en culleretes segur que també ha de quedar bé, molt bona idea per a un aperitiu de festa ;)

    ResponElimina
  3. Nosaltres fem servir molt el verat. És un peix gustossísim i que en temporada té un preu sensacional.

    No té el pedigrí d'altres, però per a mí es un regal de la natura. Malgrat les espines, la única pega que li puc trovar.

    La preparació és fantàstica i això de l'arròs vermell m'ha deixat totalment intrigat :)

    ResponElimina
  4. Coincideixo amb l'Oscar, el verat és un apeix que m'agrada moltíssim. Soc l'única de casa meva a qui li agrada, pero m'el faig igualment. Aquesta recepta és d'alta cuina, la provaré.
    Petonets

    ResponElimina
  5. Si, un 10 pel verat, un peix molt gustós i econòmic, i un 10 per la teva recepta. Quina elaboració! Tota una festa a la taula. Ja m'agradaria a mi haver tingut aquest plat ahir per sopar.
    Una abraçada i a reveure trampat!

    ResponElimina
  6. El verat es un peix bo i saludable, a demes d`econòmic, aquesta recepta ha d`estar molt bé, la provaré, i amb culleretes deu quedar molt be per el aperitiu.
    Petons

    ResponElimina
  7. Té una pinta exceŀlent... A mi el verat sempre m'ha agradat bona cosa i aquesta recepta li adiu força!

    Una salutació!

    ResponElimina
  8. Manel,
    Nosaltres també trobàvem a faltar les teves experiències gastronòmiques, per això avui, ens em endut una alegria al veure la magnífica fila d'aquest verat sobre un llit (com no!) de tres arrossos. La idea de la cullereta també ha de resultar força atractiva.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Ara és el temps de menjar tot el peix blau que ens agradi....verats , saitó, sardina, tonyina .......llàstima que verat de la costa no n´hi ha massa ...venen els bissos que s´hi assemblan molt i també son molt bons....
    Un plat estupendo!!!!

    ResponElimina
  10. Molt bò aquest plat que has preparat. M'ha fet venir ganes de sortir correns a cercar el peix per a fer-lo . Crec que seria molt del meu gust .

    Moltes gràcies per a compartir aquestes magnífiques receptes.

    Ahhh!!!! i gràcies a en Francesc i a la teva amiga per animar-te .

    Una abraçada

    ResponElimina
  11. m'apunto ara mateix a una d'aquestes culleretes, per anar fent boca... el plat sencer per d'aquí a una estona, a l'hora de dinar .,..
    Un abraçada

    ResponElimina
  12. Manel, crec que tots trobem a faltar les teves receptes. Però d'altra banda també crec que ha de sortir de dins i en cap cas, escriure un post ha de ser una obligació! ;)
    Un plat molt estiuenc i deliciós! M'ha encantat aquest verat macerat! Però com aquí no hi ha verats, segurament amb tonyina també quedi bé, oi?
    Petons!

    ResponElimina
  13. Manel, em sembla que tots seguim en silenci les teves absències i esperem que les trenquis!
    L'altra dia vaig veure aquesta barreja d'arrossos al super i vaig pensar que s'havia de provar, i ves per on aquí tenim una excel·lent manera de fer-ho!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte