dilluns, 26 de març del 2012

amanida de llenties amb rovellons a la vinagreta


anem al gra (19)

Quan el temps o la imaginació van escassos, a la cuina ens dediquem a repetir allò que tenim més costum de fer, ja siguin verdura i planxa, per als que vigilen més la dieta, o bé pasta i pizza, per als que no tenen manies o no saben fer res més. O aquells plats que ens surten més bé i tenim més per mà, com un arròs, un estofat o un rostit, aquells que ens agrada més cuinar però no tenim la xispa d'altres temporades.
Hi ha, però, una alternativa, que és agafar una recepta i versionar-la, ja sigui alguna cosa que hem vist fora o alguna recepta pròpia a la que donem un aire nou. 
L'amanida de llenties és un dels plats més antics d'aquest bloc, i amb el temps l'he anat enriquint amb ingredients, el darrer, uns rovellons amb vinagreta. 
Les llenties donen molt de joc, conec gent que hi està enganxada i en menja molt sovint, i realment és un llegum molt complert. No només per les seves propietats, sinó per com es pot preparar. 
Al principi del bloc feia campanya a favor de coure el llegum a casa, perquè la majoria de la gent no ho fa, prefereix comprar-lo cuit en establiments especialitzats, o directament en conserva, que no dic que no sigui bo, i jo també en menjo, però és clar que no té comparació si el fem a casa. Unes mongetes acabades de coure, ben calentones, regades amb un fil d'oli d'oliva verge, és un plaer que no pot donar el mateix llegum en conserva, per més que l'escalfem al microones.
Amb les llenties passa una mica el mateix: si en posem a coure mig quilo amb una ceba a la que haurem clavat un parell de claus (d'espècie), un os de pernil, una fulla de llorer i unes pastanagues, tenim menjar per dies, i diferent.
Per exemple, quan les llenties estiguin cuines, en traiem una part i les escorrem, i a les de l'olla els afegim un bon tros de xoriç tallat a rodanxes, que acabi de coure uns minuts. Les servim amb una mica del seu suc, la pastanaga tallada també a rodanxes, una mica de pebre vermell i un bon raig d'oli d'oliva, i tenim un plat de cullera fantàstic. 
Les llenties que hem tret abans les rentem i reservem en un bol, ben escorregudes, i hi afegim ceba i pastanagues crues tallades en una 'brunoise' fina, de la mida de les mateixes llenties. Hi posem també cogombres en vinagre tallats de la mateixa mida, i uns rovellons a la vinagreta, també tallats petits.
Els bolets els vaig comprar, com sempre, a can Coll, tenen pots de rovellons a trossos i de rovellons botó, que són més car perquè són els petits i sencers. És una conserva que es pot fer a casa; de fet, en vaig comprar perquè fa anys que els meus pares no en fan (o no me'n donen) i m'agradava molt com els quedava, amb un gust de vinagre una mica pujat, d'aquells que et fa tancar un moment els ulls quan te'l menges, però que després et deixa un gust molt agradable. La veritat és que no n'he menjat mai més com aquells, els demanaré la recepta i quan sigui temporada en faré i us explicaré la recepta.
Tornem a l'amanida: afegim la ceba, la pastanaga, el cogombre i els rovellons picats a les llenties, i ho amanim amb oli d'oliva i vinagre al gust, per anar bé que es noti. Un amanida que va bé a qualsevol hora, sobretot ara que ja no fa fred, i que es guarda molt bé uns quants dies a la nevera.

10 comentaris:

  1. fantastica esta amanida de lentejas,ideal para la estación que acabamos de empezar y es de las que me gustan mucho asi tal como la has montado,y ademas hechas asi de la imaginación salen tremendas
    bona setmana

    ResponElimina
  2. Les amanides de llenties, o d'altres llegums són fantàstiques quan arriba el bon temps! Que els estofadets ja no entren, però de llegum n'hem de menjar tot l'any!
    De coure-les a casa... confesso que ho faig poques vegades, normalment les compro cuites a la parada de vianda...
    Petonets i bona setmana!

    ResponElimina
  3. Una filosofia molt certa la de coure les llenties a casa, normalment no ho fem però queden boníssimes! La teva amanida de llenties amb rovallons sembla exquisida!

    Avui al bloc d'Esfruita us portem una notícia que esperàvem amb candaletes per anunciar-vos. Isma Prados va entregar una cistella de Esfruita.com al guanyador del 4t Concurs de la Festa del Senglar de Sant Aniol de Finestres. Més informació a: www.esfruita.com/assessorem/isma-prados-entrega-una-cistella-de-esfruita-al-guanyador-del-4t-concurs-de-la-festa-del-senglar-de-sant-aniol-de-finestres.

    ResponElimina
  4. jo també menjo aquests bolets, m'encanten!!!!

    ResponElimina
  5. Ja venen de gust les amanides, eh? I si a més són tan completes i bones com aquesta, posa-me'n dos plats!
    Has vist que la Recepta del 15 d'abril va d'arròs? ;)
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  6. I et queda un plat molt complert, ara els bolets els tinc que comprar !!

    petonets i bona setmana

    ResponElimina
  7. Jo insistiria a preguntar als pares si en fan o no...
    Les llenties amb amanida per ara són ideals i amb aquest rovellons li deuen anar de meravella. Petons

    ResponElimina
  8. M'agrada l'amanida, amb rovellons no l'he fet mai però ho tindré amb compte quan en faci

    ResponElimina
  9. Una amanida de llenties diferent, els bolets avinagrats li han de donar vidilla
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Però si acabo de trobar la meva amanida preferida!! Bé, quasi, que aquesta porta rovellons.... !

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte