dimarts, 17 de juliol del 2012

arròs caldós d'ànec amb rossinyols i favetes


el principal aliment del món (56)

Un petit accident de muntanya m'ha obligat a estar força dies a casa fent repòs mentre se'm posaven a lloc els lligaments d'un  turmell, cosa que m'ha permès, entre d'altres coses, llegir un munt de llibres que esperaven torn des de feia qui sap quan. I buidar el congelador i el rebost, perquè no podia pas anar a comprar i tampoc no m'agrada gaire abusar dels demés.
Entre d'altres coses, al congelador hi tenia unes cuixes d'ànec, favetes i bolets (sempre n'hi tinc de dues o tres classes, perquè van bé per afegir a un arròs, a un rostit o a un guisat, o per fer una salsa). I en va sortir aquest arròs caldós. Fa poc ja vaig fer un arròs de magret d'ànec amb naps i tenia ganes de repetir.
Primer de tot, vaig separar les cuixes de les contracuixes, vaig treure bona part del greix que sempre porten i les vaig posar a fregir, salpebrades, en una cassola, amb ben poc oli, de manera que es daurés la pell i s'anés fonent el greix restant. Un cop enrossida la carn, la vaig retirar i vaig treure també bona part del greix que havia deixat anar, deixant només el necessari per a fer un bon sofregit amb ceba, pebrot verd, pebrot vermell i all, tot ben picat i salat. Per anar més depressa i no haver d'estar gaire estona dret, després de sofregir les verdures ben picades, en lloc de tomàquet cru hi vaig posar tomàquet concentrat; va molt bé tenir-ne sempre un potet a casa, et treu de molts 'apuros'.
Com que no tenia brou, un cop fet el sofregit vaig tornar l'ànec a la cassola i hi vaig posar-hi aigua, força: almenys quatre vegades la quantitat d'arròs que volem fer, perquè ha de sortir un plat caldós i a més una part s'evaporarà perquè ha de bullir una bona estona fins que es cogui l'ànec alhora que es va fent el brou en el qual courem l'arròs.
Quan la carn comença a ser tova, rectifiquem de sal, hi aboquem l'arròs i, si ens agrada, una mica de farigola i julivert. També hi aboquem els rossinyols saltats en una paella i ho deixem coure tot plegat a foc fort durant deu minuts, i més suau i tapat, cinc o set minuts més, abans de treure la cassola del foc i deixar-la reposar una mica abans de servir. Les favetes, com que són molt tendres, les hi afegim quan abaixem el foc, perquè amb cinc minuts de cocció en tenen prou.

16 comentaris:

  1. Llàstima que hagi estat a causa d'un accident aquest arròs però el trobo magnífic!!!
    Em sembla que ja estàs recuperat del tot... m'ha semblat veure que havies celebrat el teu aniversari a Menorca ;-)

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. has vist bé... que no vol dir que estigui del tot recuperat, però mira, una mica a peu coix i gràcies a l'ajut d'una bona taxista encara he pogut aprofitar molt bé els dies a l'illa ;-)
      celebro que t'agradi l'arròs, la veritat és que va sortir ben bo.

      Elimina
  2. siento el accidente montañero,pero al menos has aprovechado bien el tiempo poniendote al dia de la lectura y reciclando el congelador y asi nos enseñas este rico arroz caldos,compro.compro¡¡
    una abraçada

    ResponElimina
  3. Hola Manel,
    Ens ha agradat molt veure receptes amb l'ànec com a ingredient. Gràcies per fer difusió de la gastronomia i en especial dels plats amb ànec.
    A l'Ànec dels Pirineus som elaboradors de foie gras i productes de l'ànec i, si ens ho permets, et volem presentar i convidar a fer una ullada al nostre nou lloc web, que neix amb la voluntat de ser la botiga online més completa i especialitzada sobre el món de l'ànec.
    Salutacions cordials,
    Eduard - Ànec dels Pirineus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. moltes gràcies, eduard! vaig a passejar-me pel vostre web, que pel que dius, segur que hi trobo coses interessants.
      sort i fins aviat!

      Elimina
  4. Tot i l’accident, aquest arròs ha d’estar deliciós.
    Que et milloris del tot ben aviat
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Has fet un arròs espectacular!!! No em vull imaginar què hauries cuinat si no t'haguessis accidentat!!
    Salut!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. gràcies, olga! potser si no m'hagués accidentat no l'hauria fet, que portava una temporada amb poc temps per dedicar a la cuina :-)

      Elimina
  6. Això si que és aprofitar el repòs i els racons del congelador! te n'ha sortit un plat de categoria!
    Que et milloris, petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. moltes gràcies, poc a poc puc caminar millor! tot té un cantó positiu, oi? així he fet una mica de neteja del congelador i del rebost!

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte