dilluns, 8 de juliol del 2013

pop 'encebat' amb patates amb pell


La paraula encebar no existeix al nostre diccionari com a sinònim de 'fet amb ceba', només vol dir, entre d'altres coses, engreixar un animal o bé omplir d'aigua la canonada d'aspiració. Però a mi m'agrada molt la paraula castellana 'encebollado' que apliquen a alguns plats en els quals té gran protagonisme la ceba, perquè m'agraden molt els plats en els quals té gran protagonisme la ceba, com el fetge que vaig publicar al principi del bloc, o aquests molts més recents calamarcets farcits amb ceba confitada amb vermut de Reus.
L''encebat' d'avui s'assembla una mica a aquest darrer, és un pop que vaig fer divendres passat per sopar, i que ens va agradar molt.
El pop el vaig comprar ja cuit, perquè és una mica laboriós coure'l a casa i a vegades costa trobar pops prou grossos, i a més fa una temporada que en trobo de cuit a molt bon preu i és una temptació passar de llarg i no endur-se'n un, o mig. Si hagués bullit el pop a casa, hauria cuit les patates, tallades a rodanxes, en la mateixa aigua, perquè agafessin el màxim sabor.
Com que no va ser el cas, vaig bullir les patates senceres, amb pell, en aigua salada, que és com trobo que queden més bones. Eren unes patates kennebec, una de les millors varietats que podem trobar al nostre país.
Mentre l'aigua es començava a escalfar, vaig posar la ceba tallada en juliana en una paella amb oli, perquè s'anés fregint, i quan es va començar a enrossir, hi vaig afegir aigua, vaig abaixar el foc i vaig tapar la paella. Hi vaig seguir afegint aigua a mesura que la ceba se l'anava bevent, i cap a mitja cocció, hi vaig tirar un bon raig de vi blanc, vaig salpebrar el conjunt, hi vaig posar el pop tallat a rodanxes i vaig deixar que la ceba s'acabés de confitar mentre agafava el gust del pop, i a l'inrevés.
Quan les patates van ser cuites, les vaig pelar i tallar a rodanxes, que vaig posar a la base del plat. Les vaig amanir amb sal d'escates i un raget d'oli, i per sobre hi vaig posar el pop amb ceba, que no ha de quedar sec, sinó amb una mica de suquet.

6 comentaris:


  1. Manel; Quina manera més bona de fer aquest popet Deliciós Manel¡¡
    Salutacions¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
  2. M'encanta el pop i presentat tan bé em fa goleta!!!

    ResponElimina
  3. El pop m’encanta amb totes les preparacions i aquesta es veu deliciosa. Queda anotada amb el teu permís
    Petons

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte