divendres, 4 de novembre del 2011

de cursos i cursos de cuina

Amb la crisi, hi ha negocis que se n'han anat en orris i altres que s'han mantingut, i alguns que han aprofitat per reconvertir-se i han sorgit ofertes noves i d'èxit. 
En el cas del món de la gastronomia, aquesta reconversió és molt evident, si us hi pareu a pensar: han desaparegut molts restaurants i se n'han obert moltíssims de nous; s'han posat de moda nous conceptes; l'oferta s'ha diversificat; els estris de cuina han deixat de vendre's a les ferreteries per passar a ser protagonistes de les més modernes botigues de 'gadgets'; han aparegut com bolets les botigues de productes gurmet, ecològics o amb qualsevol altra etiqueta que els doni un valor afegit i permeti cobrar uns preus que no pagaríem sense aquesta etiqueta, i els aficionats a la cuina tenim a l'abast mil i una ofertes de cursos per a totes les butxaques i sobre totes les especialitats.
En tot això, hi ha gra i hi ha palla, i a vegades costa destriar l'un de l'altra, diferenciar la seriositat i professionalitat de la simple cerca del lucre. En el cas dels cursos de cuina, hi ha iniciatives lloables, vinculades a cadenes comercials, com Bon Preu i Caprabo, que ofereixen classes gratuïtes per als seus clients, amb bons professors i una oferta atractiva: és clar que és una manera de promocionar els seus establiments i els seus productes, però es fa d'una manera prou clara i amb una oferta de qualitat que paga la pena.
Aquest mes m'han convidat a dos tallers de cuina d'un altre tipus, el que podem anomenar 'de pagament'. Aquesta setmana, a Delishop, una cadena de productes gurmet d'arreu del món creada per una catalana (Mònica Navarro) i un novaiorquès (Ricky Mandle), que es defineix amb dos lemes ("luxe gastronòmic essencial" i "exclusivitat a l'abast de molts") i que des de Barcelona s'està estenent arreu del món amb productes de creació pròpia que distribueixen amb la seva marca, caracteritzada per un disseny modern i acurat que ha rebut nombrosos premis.

Amb aquest mateix concepte i disseny elegant, fa poc que han obert la quarta botiga a Barcelona, al Passeig de Sant Joan 13, que per primera vegada incorpora un espai de cuina que dirigeix un bon amic blocaire i cuiner, Dani Guerrero, i que seguint la línia internacional de l'empresa han batejat "The cooking space".
Aquest espai, equipat amb una cuina impressionant, permet fer tallers de cuina per a grups reduïts i al mateix temps es pot llogar per a celebracions amb molta gent (n'han fet de dues-centes persones) o reunions més reduïdes, ja sigui amb cuiner inclòs o simplement per a un grup amb ganes de trobar-se i cuinar plegats en un espai adequat que una casa particular no pot oferir.
La llista de cursos que preparen és llarga, els professors són solvents i ofereixen des de nocions bàsiques per a principiants fins a tallers especialitzats de cuina d'aquí o de l'altra banda del món. Com el taller de cuina marroquina amb l'escriptora anglesa Tara Stevens al qual vaig poder assistir ahir i del qual ja us en faré cinc cèntims demà.
Avui volia només volia introduir el concepte, aquesta moda dels cursos i tallers de cuina que, per anar bé, necessiten el que tenia aquest: una professora que conegui molt bé la matèria que tracta i sàpiga transmetre el seu amor per la cuina, que expliqui quelcom més que l'elaboració d'uns plats, que animi els participants a intervenir en l'elaboració d'aquests plats, i que no doni la sensació que va amb el rellotge a la mà esperant l'hora de plegar.
La classe de la Tara va començar a les vuit i havia d'acabar a les onze, però entre la preparació i la degustació posterior d'algunes especialitats de la botiga i dels plats preparats entre tots, es va allargar fins més enllà de les dotze.
Pel que vaig veure, els assistents, que havien pagat 40 euros per assistir-hi, van sortir contents de la vetllada, fins i tot una senyora que es va enfadar molt al principi perquè per raons operatives s'havia canviat un dels plats previstos.
I diria que, malgrat que el nivell de coneixements de cuina dels assistents era molt diferent, tots vam aprendre coses en aquest curs, que suposo que d'això es tracta. D'això, i de passar una bona estona en bona companyia i en un ambient que acompanyi, que en el cas d'aquest espai de cuina s'aconsegueix plenament.
Si la gent que va a aquests cursos busca ampliar coneixements o fer vida social, si són per gent inquieta o per persones avorrides, podria ser el tema d'un altre article.
El tema d'avui era posar sobre la taula una oferta concreta prou recomanable i reflexionar sobre un fenomen que creix sense parar i que, en principi, sembla bo per elevar el nostre nivell de coneixements culinaris.

6 comentaris:

  1. Sessió ben interessant pel que expliques.

    Realment si que actualment hi ha una oferta interessant de cursos de cuina.

    I magnific espai el que han obert aquesta gent.

    ResponElimina
  2. Gracies per compartir les teves sensacions. Pot ser ni ha massa oferta i pot ser ni ha molta de dolenta peró a la gent li agrada aprendre coses noves relacionades amb la cuina. Aixó ajudará a que menjem millor.

    ResponElimina
  3. Ho has explicat tan clarament que és impossible dir-te que no tens raó. Justament, Manel, això que dius mostra com n'és d'important fixar-nos en el que triem i on ens apuntem. Hi ha molta palla, cert, però el gra es pot arribar a convertir en un gra preciós. Més valuós que un diamant, que encara que l'anunci digués que és per sempre, no omple tant com segurament us va omplir aquest curs de cuina marroquina. Petons

    ResponElimina
  4. Tens raó,que es parli de cuina, que es convidin a blocaires a radio i tv, que s'obrin espais relacionats amb la cuina,etc... només vol dir que realment s'està donant un tomb al fet d'entendre la cuina com a quelcom divertit, familiar, creatiu...i això és bo. Si bé és veritat que caldrà fixar-se bé en les ofertes també és veritat que n'hi haurà per tot tipus de públic. Segur que aquest espai de Delishop tindrà un tipus de públic bastant determinat i queda força clar la seva aposta innovadora, moderna i de nivell. Probablement hi ha altres llocs que apostaran per un espai més familiar, reduït, i popular... Tot això és fantàstic, que cadascú pugui triar l'opció que millor s'hi adigui i gaudir del nostre "hobbie" i en bona companyia!Una entrada molt interessant Manel,A reveure1

    ResponElimina
  5. yo soy asiduo a Caprabo y Bon Preu pero esta nueva oferta esta muy bien y bienvenida y mas con esta calidad que ofrece.

    ResponElimina
  6. ricard, l'espai està molt bé, efectivament, i l'oferta de cursos que fan.
    el cert és que ara n'hi ha tants que si tens prou temps i diners es fa realment difícil triar!

    anònim, que potser vam coincidir en aquest taller?en tot cas, gràcies per la visita i el comentari, i, efectivament, tens raó que quan més aprenguem, millor menjarem.
    fins aviat!

    marina, em pots dir que tinc raó, eh? de tot això en saps més que jo perquè a vegades estàs en una banda i a vegades en una altra. ara, el tema del diamant ja et vaig dir que no hi estic d'acord, un bon diamant ara m'aniria molt i molt bé!

    mercè, realment estan canviant moltes coses en aquest món de la cuina, unes per bé i altres no, però estic d'acord amb això que dius, quanta més oferta, si ens entretenim a triar bé, més profit en podrem treure.

    miquel, em sembla que tots els blocaries som o hem estat habituals als cursos de caprabo y bon preu, són els que tenen millor relació qualitat-preu, oi? :-))
    però és ben cert que quanta més oferta, millor!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte