Divendres passat, el bloc d'un bon amic, decuina.net, va celebrar el quart aniversari, i en veure-ho vaig recordar que aquest que esteu llegint va néixer també un mes de març, concretament l'11 de març del 2008, ara fa just tres anys. Li vaig deixar un comentari a l'Òscar felicitant-lo i dient-li que intentaria imitar el seu article d'aniversari, que és curt i elegant, però sabia que no podria fer-ho i, de fet, tot seguit em vaig posar a escriure aquestes línies que esteu llegint. Aquesta vegada m'he assegurat que no se m'oblidi l'aniversari, com l'any passat.
Sé que no seré breu perquè vull dir moltes coses, i també sé que moltes coses no les hauria de dir, però la tercera cosa que sé és que aquest bloc sempre ha estat una expressió sincera de qui la fa, i que aquest generalment no es deixa guiar ni pel sentit comú ni per la prudència ni pel que és políticament correcte o convenient, sinó que és un periodista acostumat a escriure amb les limitacions que suposa sempre l'exercici d'aquesta professió i que ha trobat en el bloc el lloc on pot dir realment el que vol o el que sent sense haver de consultar ningú més que el seu cor i el seu criteri.
No sé si això és bo o és dolent, la llibertat pot ser una cosa o l'altra en funció de l'ús que en se'n faci i un bloc, aquest bloc, és abans que res i per sobre de tot, una mostra de llibertat a l'hora de fer i a l'hora de dir. Espero no haver molestat mai ningú durant aquests tres anys, i si ho he fet, em disculpo immediatament, perquè aquesta és l'única limitació que em vaig autoimposar.
En aquest enllaç podeu trobar la carta d'intencions que vaig publicar ara fa tres anys, i si m'ho permeteu, crec que val la pena llegir-la. Jo ho acabo de fer abans de posar-me a escriure, i m'ha sobtat que la senti tan actual i tan viva, la subscriuria ara mateix sense canviar ni una coma, o potser afegint-hi una cosa que en aquell moment no vaig preveure. Deia que només pretenia explicar què es cou a casa, però que segurament se m'escaparia també explicar entre recepta i recepta alguna experiència gastronòmica, algun consell, o alguna reflexió més general sobre política o sobre "altres coses que em preocupin". Al final, de política n'he parlat poc, però d'altres coses, força. He parlat de tant en tant de la meva afició a la bici, he fet ressenyes de cursos, congressos i trobades, i he parlar de la meva vida privada, quan en alguns episodis encara recents, ha estat molt vinculada amb persones que he conegut precisament gràcies a aquest bloc.
Els que veniu sovint sabeu que poc a poc el bloc ha anat esdevenint un dietari personal lligat a la gastronomia i la cuina amb incursions en alguns aspectes personals que m'ha vingut de gust explicar. Més enllà del fet que en algun moment això hagi acabat sent contraproduent, no tinc pas intenció de canviar l'estil ni l'orientació del bloc. A banda, és clar, de mantenir un nivell d'autoexigència alt per intentar que cada entrada que publiqui sigui, com a mínim, igual de bona que l'anterior, o almenys a mi em satisfaci igual. Segurament, apareixeran més articles no directament lligats a una recepta, perquè el món dels blocs, de la cuina en general, és un tema que em preocupa i m'interessa i aquesta és una plataforma tan bona com qualsevol altra per reflexionar-hi. I seguiré fent activitats relacionades indirectament amb el bloc, com organitzar trobades gastroblocaires, perquè crec que la gent que hi ha participat fins ara, n'ha gaudit, i res no és més satisfactori que reunir-te amb una colla d'amics, aprendre i passar-t'ho bé.
Diuen que al cap de quatre o cinc anys, els blocs entren en crisi i acaben desapareixent; no sé si és veritat ni sé si la meva vida farà algun tomb que m'impedeixi fer el que vull, però la meva intenció ara per ara no és pas deixar-ho, no sé si els que em llegiu esteu ja una mica cansats o teniu ganes de més, però el que sí que sé és que a mi de ganes no me'n falten i, per tant, com que aquí ve qui vol i no s'obliga pas ningú a llegir, jo seguiré publicant al mateix ritme d'aquests darrers mesos, si el puc mantenir.
Per tant, moltes gràcies a tots els que llegiu 'cuinar és generós', a aquells que he conegut a través del bloc i que m'honoreu amb la vostra amistat, i a les persones amb qui he establert més que una bona amistat.
I també em ve de gust donar les gràcies a la meva família, tant els que em llegeixen i em deixen a vegades comentaris escrits, com fa el meu germà mitjà, com aquells que han patit les incomoditats i les servituds que a vegades comporta un bloc (haver d'esperar a taula mentre faig la foto, per exemple), i que són sobretot els meus dos fills, l'Aleix i la Lara. La petita, com sabeu, em va honorar amb aquesta estrella, el millor premi que tindrà mai aquest bloc, i el gran s'ha convertit en habitual lector i els seus comentaris i crítiques, tant dels articles com dels plats, s'han convertit en un gran ajut i estímul per a mi.
Moltes felicitats Manel, m´en alegro molt. Un petonarro d´una incondicional,de cuinar és generós,i sobre tot del que fa els escrits. Ets un crack. Encara que sigui virtualment alço una copa per brindar per tu i per el teu bloc. Salut Amic.
ResponEliminaMoltes felicitats Manel! Per molts més anys de receptes, reflexions, divagacions i, sobretot, concursos com el del Filigrana!
ResponEliminaManel,
ResponEliminaMoltes felicitats, ja saps que els nostres blocs son coetanis (de pocs dies). Ha estat un plaer compartir tot el que has explicat durant aquests tres anys i esperem que, encara que de tant en tant ens venen ganes de deixar-ho,durant molt temps més poguem seguir-nos llegint i gaudint de la teva amistat.
Una abraçada i fins aviat
Glòria i Josep
per molts i mooolts anys manolito!! mira, la meva carta dintencions serà llegir de principi a fi tots els teus posts i no només fer un cop dull a les fotos, pq sé q em perdo coses molt bones...
ResponEliminafelicitats amic meu!!
eva
(vaaaa, i tb intentaré parlar més finament.. jijiiji)
Moltes felicitats!! Jo també penso que al cap d'1 any o dos els blocs entren en crisi, però tu t'has quedat i això ja ho diu tot. Ple de receptes noves, originals, tradicionals amb toc modern.... això t'havai de fer perdurar en el món blocaire gastronòmic per força! ;) petons!
ResponEliminamoltes felicitats Manel, i a seguir endavant amb les teves receptes i les teves històries
ResponEliminapetons
Per molts anys, Manel!
ResponEliminaJo crec que si has susperat ja la barrera dels 3 anys, és que hi haurà cuina generosa per dècades, ja ho veuràs!
I tant de bo nosaltres puguem seguir aprenent amb les teves entrades!
Un petó
Felicitats Manel.
ResponEliminaÉs el que te de bó estar "abonat" a blogs interessants, que te n'enteres de coses com que cumpleixes anys a la xarxa. El més curiós es que http://www.gustperlacuina.com/ també va néixer el marc de ja fa... 4 anys!!!
De no ser per tu no m'hauria fixat en aquesta dada. Déu n'hi do, no?
A seguir, que les receptes i comentaris que ens ofereixes són sempre molt interessants.
Manel,
ResponEliminaMoltes felicitats! Per mi era un plaer llegir-te abans de tenir el bloc i ho continua sent, encara més. Espero que sigui per molts anys més.. vull continuar aprenent d'aquest fantàstic espai teu. Una abraçada,
Primer de tot FELICITATS!!!!
ResponEliminaJo no fà tan que et seguiexo i m'havia perdut la teva carta d'intencions, m'agradat.
Ha estat i és i serà un plaer continuant llegint i coneixent el que ens vulguis transmetre, no tinc el plaer de coneixe't en persona, aquest any la trobada em va coincidir amb un altre història però espero que arribi el dia.
Avui la meva infusió va per a tú!
Muas!
Moltes felicitats, per aquest 3 anys.
ResponEliminaEspero que per mols mes tinguem el plaer de llegir-te.
Una abraçada
3 anys!!! que ràpid passa el temps!!! mooooltes felicitats!!! i que en siguin molts més! ;)
ResponEliminaPetunets,
Eva.
Manel; Enhorabona i per molts anys, puguem gaudir dels teus plats i també de l'aliment més important del món. L'arroç.
ResponElimina:-D :-D :-D
Manel, moltes felicitats!!!! I ja saps que et seguiré llegint i seguint!!!
ResponElimina(ja saps, l'estrella més que merescuda!!!)
Ptnts
M
Siguem clars, aquests tres anys només indiquen la maduresa d'un projecte personal que ha sabut creixer i arribar a ser un blog de referència de la gastrosfera.
ResponEliminaI a sobre, amb un volum productiu darrerament que ens regala qualitat en quantitats. Impagable.
moltes felicitats Manel, és un plaer llegir les teves entrades, les teves crítiques, visions, reflexions, sempre des de la prudència però amb un llenguatge clar i gens retòric, a més a més d'unes receptes de categoria. Hem de seguir endavant amb els blocs!Una abraçada!
ResponEliminaPer molts anys Manel!!! I que per molts més et puguem seguir llegint!
ResponEliminaOstres com passa el temps. Veig que el 2008 va ser un any prolífic de blogs, eh? ;)
Petons!
Felicitats al bloc, per molts anys al pare que el mima i amb entusiasme i generositat el fa créixer fort i sensible alhora.
ResponEliminaNo puc estar més d'acord amb l'starbase i amb la inspectora que li va concedir la molt merescuda estrella michelin!!
anna
Moltes felicitats, Manel. Estic molt content que, al cap dels anys, hagis pogut combinar així de bé dues de les teves passions, com són l'escriptura i la cuina. Salut, i per molts anys!!!
ResponEliminaMoltísimes felicitats!!!
ResponEliminaI no només pels anys, sino com ho has fet de bé sempre, les receptes, els escrits, les fotos, tot.
Enhorabona pel teu maravellós blog!!
I espero que cumpleixis molts i molts més.
Una abraçada molt forta.
Per molts anys!
ResponEliminaM'alegra saber que tens corda per molt més temps... que aquí som molts els que gaudim llegint-te!
Felicitats, Manel!!!! tens tota la raó, cuinar és generós! i el teu blog ho és molt de generós! per a mí ha estat un blog de referència durant tot aquest temps!
ResponEliminaMoltes gràcies per tot el que comparteixes!!
Una abraçada
Manel, ha estat un plaer llegir el teu blog i conèixe't personalment i som nosaltes qui em guanyat amb tu. Felicitats i a seguir endavant com sempre !!
ResponEliminaPer molts anys puguem gaudir de la teva imaginació, gràcies per compartir :)
ResponEliminaMOltes Felicitats Manel. Continua així que ens encanta el teu blog. Per molts anys, moltes receptes i molt Manel :D
ResponEliminaPetons.
Belén
Enhorabona Manel,
ResponEliminaespero seguir gaudint de les teves receptes i comentaris diversos.
Una forta abraçada
Francesc
Per molts anys Manel,
ResponEliminaJo seguire penjat de teu blog, hi trobo molt bones raons per anar-te seguin.
Gràcies i endavant
Arseni
Felicitats i per molts anys.
ResponEliminaSeguirem compartint bones estones.
un abraçada
Felicitats Manel!!! I que en poguis fer molts més.
ResponEliminaEt seguim molts que no tenim blocs de cuina però que ens agrada cuinar. M'has donat moltes idees i m'has ajudat amb algún "problemillo" i això s'agraeix molt.
Un petó ben fort!
Moltes felicitats per aquests tres anys tan ben aprofitats!!!! És un plaer llegir-te i sé que molts ho continuarem fent mentre escriguis. L'estrella Michelin m'ha encantat, i més venint d'aquesta inspectora tan exigent!
ResponEliminaUna abraçada!
La Taula d'en Bernat
Moltas felicitats Manel i per molts anys mes i per las receptes, reflexions
ResponEliminabon cap de setmana
una abraçada
miquel
Felicitats amic meu, jo no tinc carta d´intencions , però tinc intenció de continuar llegint el que tu vulguis contar mentre vulguis fer-ho.
ResponEliminaUna abraçada
Molts d'anys, Manel!!! El teu blog és una finestra oberta a la sinceritat personal. M'agrada anar-te llegint i espere que no caigues mai en eixa crisi que dius que els passa als blogs al cap d'uns anys. Ja veurem que faig jo amb el meu d'ací a un temps. Salutacions
ResponEliminaEnhorabona, Manel! per molts anys! i gràcies a tu per fer aquest blog i per explicar-nos tantes coses que es couen dins i fora de la teva cuina.
ResponEliminaUna abraçada!
ja us he dit que de ganes de seguir no me'n falten, però us ben asseguro que si em faltés benzina, amb els vostres comentaris me n'heu donat per seguir fins al segle XXII.
ResponEliminamoltes gràcies a tots, de veritat, no hi ha res més recomfortant que la vostra companya.
benvingut al club ... de ben segur que no serà l'última
ResponEliminauna abraçada
Happy barry tu yuuuu!!!!!
ResponEliminahttp://www.youtube.com/watch?v=A2CpF0FFSwU
tiriti, això teu amb la carmen de mairena ja em sembla obsessió... hahaha.. moltes gràcies pel 'japi barry'!
ResponEliminaMestre, que gran que ets.
ResponEliminaFelicitats i, d'altra banda, gràcies: si tu t'ho has passat bé, a uns quants ens ho has fet passar pel cap baix igual de bé...
Txist, ei: i per molts anys! Que d'idees no en falten i ganes per dur-les a terme tampoc! :-)
Salut!!!