Tinc tres amigues blocaires reusenques que m'aprecien i a vegades tenen detalls amb mi que miro de correspondre de la millor manera que sé, deixant-ne constància aquí. L'any passat entre les tres em van fornir tot el material necessari perquè aprengués a fer el romesco a la manera del Camp de Tarragona (morter, oli, 'vellanes', pebrots de romesco... i la recepta!). Ahir vaig rebre un altre detall per agrair-me l'organització de la darrera trobada gastroblocaire a l'Empordà. Allà van venir amb una quarta reusenca, la Rosa, que encara no és blocaire, però té la intenció de ser-ho i aleshores podré dir que tinc quatre amigues blocaires a la capital del Baix Camp.
Com que no cal que em regalin res, però estic content que ho facin, vaig pensar què podia fer en honor seu i avui he preparat aquest vermut amb els ingredients més tradicionals, però canviant una mica la manera de presentar-los i la textura d'alguns d'ells. Un vermut modern amb tots els elements clàssics dedicat a la Rosa, la Dolça, la Mai i la Marta.
En primer lloc, cal obrir unes escopinyes fresques al vapor en una olla amb un raget del vermut Yzaguirre de Reus com el que m'han regalat i unes gotes de suc de llimona, i separar la carn de les closques. També es pot fer amb escopinyes en conserva de bona qualitat.
D'una altra banda, es talla la base de les olives sense pinyol de la part del forat més petit. He fet tires fines de pell de llimona amb un acanalador, regal en aquest cas de la Marta, i he preparat una vinagreta amb oli del primer raig (de la mateixa procedència), una punta de sal i de pebre i un rajolí de llimona.
Finalment, per preparar un vermut sòlid calen dues fulles de gelatina per cada 100 ml de vermut. Es posen les fulles en remull en aigua freda mentre s'escalfa una part de la beguda, a la qual afegirem la gelatina ben escorreguda fins que es dissolgui bé, i després hi posarem la resta del vermut. S'estén en una safata de manera que quedi un gruix de mig centímetre. Es deixa refredar i quallar i es talla en cubs d'aproximadament mig centímetre de costat, o més petits.
Per al muntatge del plat, es posen les olives amb el forat de treure el pinyol cap amunt, i a sobre de cada una, una escopinya. S'amaneixen lleugerament amb la vinagreta i es posa al voltant la gelatina tallada a quadrets petits amb les tires de pell de llimona per damunt.
També n'he fet una altra versió, que és tallar les olives en rodanxes més petites, posar-hi a sobre una escopinya i una mica de gelatina i de pell de llimona, tot amanit amb la vinagreta.
Com a base del plat, no podia faltar un altre regal arribat de Reus, uns draps de cuina que em va portar, entre altres coses, el tió de casa la Mai.
Ains! entro a veure un entrepà i em trobo aquest deliciós vermouth.
ResponEliminaMuas!
I ja saps, per assaborir L'Izaguirre..unes gotes de Campari, dues olives, dos glaçons, un tall de taronja,un bon raig d'Izaguirre, i un raig de sifó...
ResponEliminaBon aperitiu Manel!
ptnts de les blocaires de Reus!
M
Hola Manel, molt bo aquest aperitiu. Si vols ampliar la llista de blocaires de Reus aquí tens el nostre enllaç, fa dos mesos que existim, www.cotodesucre.blogspot.com
ResponEliminaSalutacions des de Reus.
Cori i Mercè
Un aperitiu original i amb productes de primera qualitat i de la terra!
ResponEliminaUn aperitiu de luxe!! Tots contents, les amigues, tu i els que hagin tingut la sort de tastar aquest aperitiu...
ResponEliminaQuin aperitiu!!!! Boníssim, com diu en Josep amb productes de primera qualitat!
ResponEliminaPetonets
caram, "aquetes xiques" de Reus, com t' estimen,jejej
ResponEliminaJO també el faig sòlid l'YZAGUIRRE, quan vull fer un vermutet una miqueta diferent!
me n'alegro que t'hagi fet gràcia rebre-hi i moltes gràcies per dedicar-nos l'entrada. Però què més que agrair-te l'organització de la darrera trobada!
PTNTS
Dolça
una bona idea de vermut y una version moderna del clasico olivas berberechos y ademas con el vermut de reus mejor imposible, me gusta y que seguro que probare
ResponEliminauna abraçada
miquel
Caram, Manel, quin bon partit que treus als regals que et fan!!!! Les teves "reusenques" deuen estar supercontentes!!!
ResponEliminaI la resta de catalans, a gaudir d'un aperitiu tan bo!
Petons
Quin aperitiu! Que ben treballat.
ResponEliminaMMM!!! un apertiu espectacular!!!Ah i el vermouth de Reus és el millor!!
ResponEliminaEmma
Un aperitiu ben original i amb molta presència. Deliciós.
ResponEliminaBelén
Un vermutet de categoria amb uns ingredients que per classics no deixen de ser excel·lents!!! digne de restaurant de pitiminí ;)
ResponEliminaDesde el passat Fòrum que veig els vermuts amb ulls diferents, ara que no tant com els teus que han sabut fer una petita aventura de textures amb els ingredients de sempre.
ResponEliminaT'ha quedat de fàbula, a veure si quan vagi al Tickets estan a l'alçada del teu vermut :)
gemma, l'entrepà també hi és, però més avall...:-)
ResponEliminamarta, com que no tenia sifó, me'l vaig beure amb dos glaçons i una rodanxa de llimona i està boníssim, aquest yzaguirre reserva.
cori i mercè, encantat de conèixer-vos i de poder ampliar les coneixences a reus. molta sort amb el bloc!
josep, ara sí que m'has fumut, perquè les escopinyes i les olives no sé pas d'on eren, però vaja, més de tota la vida no pot ser!
eri, aquest només el vaig tastar jo...hehehe... però l'endemà el vaig fer en una casa on anava convidat i va agradar molt, sí.
marylou, és cert, és senzill però una mica entretingut de fer, ara, que el resultat fa goig.
dolça, ja has vist que gràcies a aquest post hem eixamplat tot les coneixences gastroblocaires a reus.
gràcies a vosaltres per pensar en mi, i ja ho sabeu, jo estic disposat a dedicar-vos més entrades si cal... hehehehe
un petó
miquel, ja saps que a la cuina tot és entretenir-se i donar voltes a les coses per truere'n noves versions.
margarida, espero que les reusenques estiguin contentes, sí, com jo ho estic de conèixer-les i de poder compartir amb tots els experiments a la cuina.
a peu coix, la veritat és que porta una mica de feina, però amb paciència és fàcil de fer i 'resultón'.
emma, estic d'acord amb tu, el vermut de reus és molt bo, en una cata al fòrum aquest i el de falset em van agradar molt més que els francesos i els italians.
belén, ja és una mica això, buscar l'originalitat sense perdre els referents i el sabor, oi?
albota, m'apunto això del restaurnat de pitiminí per dir-ho als pròxims convidats ;-)
hostingtarres, també eres al taller de vermuts? així vam coincidir, la veritat és que anava amb un grup i a tots ens va encantar, tant els vermuts com les conserves gallegues.
moltes gràcies per la visita i per la comparació, però només faltaria que al tickets no estessin a aquesta alçada.
fins avita.
senzillament espectacular.
ResponEliminauna salutació,
ww.unestapes.blogspot.com