dimecres, 19 de febrer del 2014

patata i col... d'una altra manera

Talment com en Patufet, la Marina es va presentar un dia a casa amagada darrere una col, i la meva primera temptació, a banda de tenir cura que no se la mengés el bou, va ser fer un trinxat de patata i col amb cansalada, un plat d'hivern que a casa ens agrada molt, i que ja us he explicat aquí amb el nom que li donem al Moianès, el baieton. 
Ja sabeu que aquest plat es fa bullint la patata i la col i aixafant-la després amanint-la amb el greix de fondre la cansalada. Doncs bé, vaig agafar els mateixos ingredients, i dos més, i vaig fer aquest plat, més ràpid i tant o més gustós que el tradicional.
Primer de tot, tallem cansalada blanca en trossos petits i els fem fondre amb una mica d'oli en una paella fonda o un wok; mentrestant, pelem i tallem les patates en tires fines, i les posem a fregir en el greix que ha deixat la cansalada, juntament amb ceba tallada en juliana. Deixem coure uns minuts i ja hi podem afegir la col, tallada també a tires una mica més amples que la patata i seguim saltant el conjunt a la paella; salpebrem i mullem amb una mica de brou. Jo tenia suc de rostit i això li va donar més sabor que un brou de verdures, però també quedaria bé així. Abaixem el foc i tapem durant uns minuts, fins que la col està feta. 
Abans de servir, posem formatge emmental tallat fi per sobre, que es fongui amb l'escalfor de les verdures. Si voleu fer el plat més luxós, hi poseu unes làmines de foie gras. Però ja veureu que no cal.

5 comentaris:

  1. Això és una col de Carnaval! Quina delícia...

    ResponElimina
  2. Aquest trinxat enriquit amb formatge ha d'estar exquisit!!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Què bo aquest trinxat!!! amb la verdura sense bullir deu ser molt més gustós!
    Petonets

    ResponElimina
  4. M'agrada molt la idea i la vull posar en pràctica. Imagina't, però, que vull evitar la cansalada (sí, ja sé que el trixat es fa amb cansalada...). Alguna alternativa interessant i igual de saborosa.

    ResponElimina
  5. Efectivament, el trinxat porta cansalada, i aquest plat també, però no perquè sigui com un trinxat, sinó perquè li dóna molt bon gust. Si no n'hi vols posar, i entenc que tampoc hi vols posar cap altre element carni, podries fer el saltat amb oli d'oliva i, al final de tot, afegir-hi un raig de salsa de soja, que amb moderació potenciarà el sabor. Si se t'acut alguna altra variant, ja m'ho faràs saber.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte