diumenge, 3 d’octubre del 2010

el principal aliment del món (34)


arròs amb carxofes, pastanaguetes i samfaina

Fa temps, algú em va batejar carinyosament com "The king rice" per la meva afició a l'arròs i perquè tinc publicades aquí un bon nombre de receptes amb aquest ingredient, 34 amb aquesta. Però això, és clar, no és garantia de res i no m'evita situacions com la que vaig viure fa poc, un diumenge que érem l'Aleix i jo a dinar a casa i quan ja tenia engegat un arròs amb verdures resulta que no tenia... arròs!
Bé, d'arrossos en tenia molts: basmati, vaporitzat, carnaroli... però no tenia un arròs rodó o un arròs bomba dels que normalment faig servir per fer la paella, i tampoc no el podia substituir per un arròs de fer risotto perquè no en tenia prou quantitat. Que recordi, és la primera vegada que m'hi trobava, normalment en tinc uns quants quilos de reserva perquè és una cosa que a casa, com a moltes llars, es gasta força.
Què fer en un cas així? 
Doncs va ser el moment de provar coses noves que d'altra manera, per prejudicis, no hauria provat. En aquest cas, l'arròs vaporitzat, un arròs generalment de gra llarg tractat per evitar que es covi. Tinc tendència a recelar d'aquests productes tractats, i mai no en compro, però en algun lloc m'havien regalat un paquet d'arròs vaporitzat 'Brillante' que era en un racó mort de fàstic i és el que vaig fer servir.
Aquest arròs, a canvi de no passar-se, té l'inconvenient que no és tan permeable com l'arròs rodó, i, per tant, no absorbeix tan bé els gustos. Però he de dir que dolent no hi queda pas, a la foto es veu que el gra està solt, gens covat... que una cosa compensa l'altra, vaja, i pot ser una bona solució quan has de preparar l'arròs amb antelació i saps que no el podràs servir acabat de fer. El que va sobrar, me'l vaig escalfar l'endemà i estava igual com el dia abans.

Aquest arròs és bo, barat i fàcil de fer. En aquesta ocasió, vaig fer servir algunes verdures congelades, com les carxofes (encara no n'és època), les pastanaguetes mini (pràctiques si no et vols florir tornejant-les), els pèsols i uns quants bolets; les primeres les vaig posar a sofregir en una paella d'alumini (alguns sabeu que no tinc gas i no puc fer servir a la vitroceràmica la paella clàssica de ferro que tant m'agradava). Quan les carxofes començaven a estar fetes, hi vaig afegir les pastanaguetes i els bolets, unes voltes, i els pèsols, i tot seguit, la samfaina. 
En aquest cas, la samfaina substitueix el tomàquet cru o el sofregit que hi posem normalment, i a més, enriqueix el plat ja que també li aporta albergínia, ceba, carbassó i pebrots, de manera que queda una base molt rica sobre la qual abocarem l'arròs, li donarem uns quants tombs perquè s'impregni bé del conjunt, i ja hi podrem afegir la quantitat de líquid que vulguem en funció de si l'arròs ens agrada més o menys sec. 
Jo hi vaig posar brou de verdures que tenia fet, però amb un brou de pollastre també quedaria bo, i segurament més gustós.

9 comentaris:

  1. A mi m'ha passat més d'un cop això d'engegar un plat i adonar-me que em falta l'ingredient principal. Sóc bastant desastrot per a les previsions. L'última vegada, vaig acabar fent fideuà enlloc d'arròs... Tot i que tampoc em refio massa d'aquests arrossos tractats, trobo que el plat d'avui fa molt bona pinta. El gust que la carxofa dóna a l'arròs el trobo mafnífic. Em sembla que m'espero unes setmanetes que sigui temporada i et copio el plat...
    Salutacions,
    Anna

    ResponElimina
  2. Manel, jo per als arrossos de carmanyola (que en son un o dos a la setmana) faig servir l'arròs vaporitzat. Em funciona bé, tal i com dius, tot i no ser el mateix que l'arròs rodò a nivell de gust. De fet, per al dia seguent em funciona millor per la textura.

    Un arròs boníssim de qui vulgui o no vulgui és el rei de l'arròs. ;-)

    ResponElimina
  3. Tenies el recurs de demanar una miqueta d'arròs a algun veí, en una bona harmonia veïnal, ja, ja, allò que ara ja no es fa!

    ResponElimina
  4. Doncs, fa un aspecte molt i molt bo, malgrat ser un arròs vaporitzat. A mi, que sóc molt arrosser, m'agrada també aquesta mena d'arròs. Ara, naturalment, preferesc l'arròs bomba, que queda boníssim i quasi no es cova.

    ResponElimina
  5. Jo vaig a amoinar els veins quan em passa això de no tenir el què necessito per fer el plat que vull! Ja em coneixen pel pesada que sóc! Ara que després els compenso amb algun coc o llepolia, se'la ha de tenir contents i preparats per a la propera emergència!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. que tiri la primera qui no s'ha trobat mai en una situació similar ... Jo també hagués fet la mateixa substitucio.. i segur que el resultat és execelent .... una abraçada i felicitats pels 34!!

    ResponElimina
  7. A qui no li ha passat, i a buscar per casa o corre per trobar-ne, per sort te’n vas sortir força be.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. anna, la sortida de la fideuada quan no tens arròs em sembla excel·lent, en aquest cas també hauria anat bé. i les carxofes, de temporada sempre són millors, però la veritat és que les congelades ara surten força bones i et permeten menjar-ne tot l'any.

    òscar, l'arròs vaporitzat, pel que vaig veure, ha de ser una gran solució per a la carmanyola.

    glòria, saps què passa? que a l'escala hi ha pocs veïns, i amb els únics que tinc al replà apenes tenim contacte. on vivia abans no hauria tingut cap problema per obtenir arròs i el que calgués.

    francesc, estic d'acord, però com diu l'òscar, per exemple per a l'arròs de carmanyola és ideal perquè no es passa gens.

    dolça, ja li he dit a l'altra glòria quina és la situació, apenes tinc tractes amb els veïns i encara no hi tinc gens de confiança. ara, si fossis la meva veïna, sense dubte et donaria el que calgués a canvi d'una de les teves coques!

    algons, no vull ni pensar com ho deuen fer els que no tenen gaire afició a la cuina i tenen sempre el rebost buit (que n'hi ha molts)!

    sión, la veritat és que m'agrada tenir sempre el rebost ben proveït, i si no hi ha una cosa, n'hi ha una altra!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte