dijous, 24 de novembre del 2011

llenties amb morro i orella i el GRAN RECAPTE DEL BANC DELS ALIMENTS

Dies enrere ja vaig anunciar aquí que demà i demà passat se celebra el 'Gran recapte del Banc dels Aliments', una iniciativa solidària amb la qual aquesta organització no governamental vol recollir 800 tones d'aliments bàsics. Aquest banc singular es dedica a recaptar productes alimentaris i repartir-los entre les entitats benèfiques homologades perquè els facin arribar a les persones que passen gana en el nostre entorn més proper.
Com veieu, és un banc excepcional, molt allunyat d'aquells que precisament són en bona part responsables de la crisi actual que ha abocat moltes persones a la pobresa i, fins i tot, a la fam. Aquest banc solidari no ens demana diners com fan els altres, aquests dos dies només ens demana oli, llet, pasta, llegums secs i llaunes de conserva de peix i de tomàquet natural. Ho podeu portar als punts de recollida que hi haurà instal·lats demà divendres i demà passat dissabte en molts mercats i supermercats de Catalunya, i, si no en teniu cap a prop o bé us és més còmode, poder fer la vostra donació per internet clicant aquí, trobareu una llista de productes que podeu comprar en els supermercats col·laboradors, trieu els que vulgueu, pagueu i els productes seran enviats al Banc dels Aliments.

Més d'un centenar de blocs de cuina participem en aquesta campanya animant-vos a fer donacions perquè pensem que són més necessàries que mai, i a més presentem una recepta senzilla i econòmica elaborada amb alguns dels productes que demana el Banc. Les receptes les ajuntarem totes en un bloc creat expressament i al qual podeu accedir aquí.



La meva contribució a aquesta campanya són unes llenties guisades amb morro i orella de porc i xoriç; la meva intenció inicial era fer una amanida de llenties com la que tinc penjada aquí, acompanyada d'algun peix en conserva, però com que em sembla que sortirà bastant repetida, he optat per un plat molt més apropiat per a l'hivern que s'acosta, elaborat també amb aquest llegum alhora senzill i sublim i amb pocs ingredients més, i barats: ceba, pastanaga, tomàquet, moro i orella i xoriç, a més d'oli, sal, farigola, llorer i pebre vermell
Les llenties, en aquest cas pardines, no necessiten remullat previ, tot i que va bé rentar-les i mirar que no continguin alguna pedra (abans era molt freqüent) o alguna altra impuresa. Normalment es posen en un cassó amb aigua freda, però en aquest cas vaig preferir fer primer un sofregit amb una ceba picada petita, de la mida de le llenties; quan la vaig tenir transparent i es començava a enrossir, vaig posar aigua al cassó i les llenties (300 grams per a quatre persones, però val més posar-n'hi mig quilo perquè en quedin): el líquid ha de pujar dos dits per sobre del gra. També en fred, s'hi posa el morro i orella de porc (jo la poso a bullir uns minuts abans en una aigua que després llenço), una bona pastanaga, un tomàquet sencer, una fulla de llorer i una branqueta de farigola, es tapa fins que comença a bullir i s'abaixa el foc de manera que bulli molt pausadament; necessitarà uns tres quarts d'hora. Quan hagi passat mitja hora, però, hi posem el xorís sense pell, en un sol tros. Si quan les llenties estan cuites encara no s'ha acabat de fer l'orella, traiem les llenties i deixem que la careta s'acabi de fer.
Per presentar el plat, posem a la base les llenties escorregudes o amb una mica de brou, a gust; la pastanaga i el xoriç tallat a rodanxes, i la careta de porc també tallada. Ho amanim amb pebre vermell (dolç o picant, això també va a gustos) i un bon raig d'oli d'oliva.

Bon profit a tothom i que el recapte d'aliments sigui un gran èxit i superi les previsions del Banc!

11 comentaris:

  1. bueno y sano y un buen plato, a ver si hay suerte con la recogida y se pueden comer muchos platos como este que nos traes hoy

    ResponElimina
  2. Fantàstica, la recepta. Aliments senzills i molt ben combinats. Endavant amb la campanya!

    ResponElimina
  3. magnifica proposta tot i que ja se que a casa, el morro el tindrien alguns per deixar-lo a un raco del plat i atarcar a les llenties

    ResponElimina
  4. El teu nas de periodista de raça no t'ha enganyat i es veritat que hi ha varies amanides de llentíes entre les propostes. Totes bones igual perque hi ha molts dies per menjar oi?

    Però la veritat és que aquestes amb morro i orella son ben originals!! A mi el morro i sobretot la orella no es que m'agradin gaire per la seva textura, però el gustet sí!! heheheh

    ResponElimina
  5. Jo soc mes de cullera, així que m'emporto el plat !!!
    La recollida serà un éxit, com sempre ..

    petonets

    ResponElimina
  6. Noi, quin guisadet per dies de fred com els que arribaran. Molt bona proposta i amb ingredients assequibles i una mica oblidats, amb tanta cuina fashion..

    ResponElimina
  7. Una recepta molt bona,la faré pel morro!, i Manel com sempre unes fotos de primera, quina enveja!. Demà a rascar-nos la butxaca, es per una bona causa.

    ResponElimina
  8. Un bon plat i una bona manera de demostrar que amb poca cosa podem fer uns plats exquisits!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Molt bona iniciativa.
    Les llenties estarán molt bones sempre les faig vegetarianes, a un plat aixi no et diria que no.

    ResponElimina
  10. gràcies a tots, la veritát és que la campanya ha anat molt bé, i si l'hem pogut enriquir una mica amb el que fem cada dia, encara millor, oi?

    ResponElimina
  11. tenen molt bona pinta.... el morro està demanant que t'el menguis!!!Felicitats per la iniciativa.
    petons gastronòmics

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte