diumenge, 12 de febrer del 2012

cigronets 'negres' amb ou trufat cuit a baixa temperatura

Avui ha estat un diumenge un xic diferent i especial, perquè fa molt de fred, però també molt de sol, i els diumenges no acostumo a sortir amb bici, ho faig el dissabte amb els companys de sempre, però avui venia una amiga que també li agrada la bici i la natura i visitar llocs bonics i hem fet una preciosa sortida que ens ha dut per camins encara amb neu i glaç cap a Sant Julià d'Uixols i després fins a Sant Sadurní de Gallifa, des d'on es contemplen unes vistes impressionants dels dos Vallès, i del Pirineu, i del mar...
La meva amiga tenia obligacions professionals i no s'ha pogut quedar a dinar, però en honor seu m'he preparat aquest plat que sé que li hauria agradat perquè li encanten els cigrons, i els bolets, i la tòfona, i tots els fruits del bosc i de la terra.
Per preparar-lo, el primer que cal és coure els cigrons, però jo ja els tenia, perquè a la meva mare li agrada, quan en fa, fer-ne força i donar-ne als fills, i havia reservat al congelador un paquet de cigronets menuts, tendres i cuits com només ho pot fer una mare (o un pare).
També cal comprar tòfona fresca, que va molt cara però és una inversió que recompensa, i posar-ne una, o dues, en un pot de vidre, amb uns quants ous a dins, com ja he explicat aquí que faig a vegades. La closca de l'ou és extremadament porosa, i l'aroma intensa de la tòfona la penetra i es queda tancada a dintre i amara l'ou per omplir els nostres sentits quan ens el mengem.
Per preparar el plat, vaig tallar pernil salat a daus i els vaig fregir amb oli en un cassó, hi vaig afegir unes trompetes de la mort congelades (poden ser perfectament rehidratades), salem i els donem un parell de voltes i ja és hora d'afegir-hi els cigronets, un parell de voltes més, un raget de l'aigua on han estat descongelats o rehidratats els bolets, tapem un parell de minuts més i ja tenim la base del plat a punt.
Mentrestant, haurem posat l'ou en un cassó amb dos dits d'oli d'oliva, a foc molt suau, de manera que l'oli es mantingui a baixa temperatura i vagi coent la clara però sense arribar a fregir-la; el traiem quan hagi quallat la clara i el rovell sigui encara líquid.
Posem els cigrons amb pernil i bolets a la base, fem un forat al mig i hi posem l'ou, amb unes escates de sal a sobre,  i finalment ratllem una mica de tòfona pel damunt del plat abans de servir-lo i gaudir-ne a la seva salut.

15 comentaris:

  1. Apa que la teva amiga quan vegi aquest super plat li haurà fet molta ràbia no poder-se quedar a dinar!! Un plat molt saborós, sense dubte!!
    Petons

    ResponElimina
  2. Un plat de luxe, amb la tòfona. Productes naturals, i bons!

    ResponElimina
  3. fan una pinta increïble, aquesta setmana vaig sentir a la radio també aixó de posar la tofona amb els ous, m'agrada que confirmis que realment funciona!!!

    ResponElimina
  4. Un bon plat per recuperar forces després de l'excursió amb bicicleta! I estic completament d'acord en que paga la pena l'inversió feta comprant una tòfona fresca!

    Petons!

    ResponElimina
  5. Quin senyor plat de cigrons, ple de bons sabors i aromes. La teva amiga li ha de fer molta enveja veure aquesta foto i no haver-se pogut quedar a dinar!

    ResponElimina
  6. Ja seria hora de tornar a visitar aquests paisatges de Castellterçol (sense bici en el meu cas, silvousplait :-P )

    Gran proposta amb gust de la terra, Manel.

    ResponElimina
  7. un señor plato completo y muy aromatico,un combinacion de ingredientes muy buena, de la terra naturalmente
    bona setmana

    ResponElimina
  8. Quin gustet més bo han de tenir aquest cigronets amb la tòfona!! Un plat ben complert!

    ResponElimina
  9. Segur que veient la pinta del plat, el proper cop es quedarà a dinar! ;)
    Que valents que sou de sortir a pedalar sobre la neu... Nosaltres ahir vam anar a MOntserrat i encara quedava força neu.

    ResponElimina
  10. Doncs la teva amiga s'ha perdut un dinar fsbulós.

    Muas!

    ResponElimina
  11. Dons a mi si hem prepares aquest plat hem quedon a dinar segur !!!

    petonets

    ResponElimina
  12. És un plat perfecte per als dies de fred!! Té una pinta boníssima!!

    ResponElimina
  13. Un plat, que per molt que sigui de cigrons (a les cases "pijas" se'ls anomena: "fart de pobres"...) és de luxe i de sibaritisme, i ja m'imagino les flaires..., hummm.

    Magnífica recepta! Molts petons

    ResponElimina
  14. Per favor! quina cosa tan rebona! amb el que m'agraden els cigronets...
    Una recepta 10.
    Molts petons!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte