dilluns, 29 d’abril del 2013

beines de fava i gambes amb allada


Com que n'és època, deixeu-me que insisteixi amb les faves, ara que estan tan bones i bé de preu. I deixeu-me insistir en l'aprofitament integral d'aquest llegum, no només de la seva llavor, com ja vaig fer dies enrere.
Vaig quedar tant satisfet menjant aquestes faves amb beina saltades amb dues botifarres que li vaig voler donar una volta més a la reivindicació de la beina o tavella de la fava, aquella part que la majoria llença un cop n'ha tret la llavor.
Dimecres ja havia vist faves ben maques i a bon preu tornant cap a casa, i se'm va ocórrer que igual que les havia fet amb dues botifarres, en podia fer una versió marinera amb gambes; com em passa a vegades, però, vaig arribar a la botiga que ja havien tancat, i ho vaig haver de deixar per un altre dia.
L'endemà, però, la Marina m'hi va fer tornar a pensar quan la vaig veure desgranant faves per preparar un curs que havia de fer amb nens. Li vaig demanar si faria servir les beines, i com que no les pensava utilitzar, li vaig demanar que me les guardés.
Per dinar, doncs, les vaig tallar a una mida no massa gran i les vaig saltar en una paella només amb oli i una mica de sal; després d'uns minuts, vaig abaixar el foc, hi vaig afegir una mica d'aigua i vaig tapar la paella, de manera que s'anessin ofegant. Com que n'hi havia algunes de grosses, van trigar una mica a estar toves, deu o quinze minuts, i quan van estar, les vaig apartar del foc.
En una altra paella amb oli hi vaig tirar un parell de grans d'all picats, els vaig deixar un minut i hi vaig afegir gambetes pelades (si hi poseu gambes fresques, molt millor, és clar), ho vaig saltar tot junt un minut més, hi vaig afegir sal i pebre i julivert picat i les beines estofades, ho vaig deixar tot plegat un parell de minuts al foc perquè s'amalgamessin els sabors i ja tenia un plat deliciós: faves amb gambes.
Sense faves, dirà algú, i és cert: la fava és el gra, el fruit, i en aquest plat no hi era, però us asseguro que la tavella sola té un sabor que no li ha d'envejar res. 
Cuina de reciclatge? No: simplement, saber aprofitar el que és bo.

24 comentaris:

  1. A casa podríem dir que ho aprofitem tot per reciclar, si no fos que ho fem perquè sabem aprofitar el que és bo per menjar. I el que no es menja també! ;-)

    ResponElimina
  2. estar molt bé aprofitar les tavelles. A casa les hen cuinat molts cops com a verdura i amb les faves dintre, són boníssimes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. m'agrada que m'ho digueu, vosaltre que de fruites i verdures hi enteneu tant!

      Elimina
  3. Això és menjar faves... sense faves!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha... efectivament, és, com dirien en castellà, 'rizar el rizo'.

      Elimina
  4. Caram, no se m'hagues acudit mai menjar-me les beines de les faves, ho probaré, les faves m'agraden molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. si t'agraden les faves, segur que t'agraden senceres. jo les trobo molt i molt bones... ja em diràs!

      Elimina
  5. Veien aquest plat que deu d’estar boníssim, m’has fet recorda que quan era petita la meva avia feina “faves amb pelleta i petxines” recordo que estaven molt bones, però no las he menjat mai més, doncs ara tindre que posar-hi remei.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. fes-ne un dia, amb aquelles botifarres que sabem, i ja veuràs com tu i el miquel us en llepeu els dits!

      Elimina
  6. Resulta curiós que en poc temps, m'hagin comentat varies persones i llegit en diferents entrades de blogs, l'aprofitament de les beines de les faves. I fins a dia d'avui no n'havia sentit parlar mai...

    Com aquest cap de setmana he d'anar per casa dels meus pares i tenen un petit hort, ja li he dit que hem reservi un bon manat per provar. Ja us explicaré...

    Salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. si són de l'hort, segur que seran bones, jordi.
      sí que és curiosa, aquesta coincidència, sí. jo aquest mes n'he parlat dues vegades, i fa anys que 'predico' que s'han de menjar també les tavelles, però no he vist res en altres blocs, si recordes on ho has llegit, m'agradaria llegir-ho també.

      Elimina
    2. Doncs, apart de l'altre entrada teva (que ara que ho dius, si que recordo que és una de les que vaig llegir...) crec que en una entrada al blog de El Comidista feia alguna referència i a més:

      http://ahorrarentiemposdecrisis.blogspot.com.es/2013/01/como-aprovechar-las-vainas-de-las-habas.html

      http://cuinescuina.blogspot.com.es/2013/04/les-faves.html

      I sé que ho llegit a altres blogs, però no recordo a on més (malauradament, ja no tinc la memòria d'abans...)

      Si m'animo a fer-les, ja penjaré la recepta.

      Salutacions!

      Elimina
    3. moltes gràcies, jordi!
      espero la teva recepta, fins aviat!

      Elimina
    4. Doncs ja he fet la prova! Si vols fer un cop d'ull

      http://lacuinademindundi.blogspot.com.es/2013/05/faves-amb-beina.html

      Estan força bé, però crec que em quedo amb lo de dins, i continuaré aprofitant les beines juntament amb d'altres verdures per fer brou.

      Salutacions!

      Elimina
  7. La meva sogra també aprofita les beines de les faves (li agrada collir-les en un punt exacte de trendesa...), però ella ho va fam botifarra.
    Aquestes són.....espectaculars!!!!
    Salut i petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe... la setmana passada, ja les vaig penjar, amb botifarra i amb el gra a dins
      http://cuinagenerosa.blogspot.com.es/2013/04/faves-amb-beina-saltades-amb-dues.html
      aquestes suposen un pas més: només la tavella, i amb gambes. mar i muntanya.
      la teva sogra ho fa molt bé, quan més bones són és quan són al punt de tendresa.


      Elimina
  8. Saps que mai n'he menjat? Les llenço a les gallines. Les hauré de tastar i aquesta proposta teva m'agrada.
    Nani
    Hauré d'esperar l'any vinent, les pluges les han arrasat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. quina sort que tenen les teves gallines! llàstima que les pluges te les hagin fet malbé, però si encara en trobes en alguna botiga, tasta-les, t'agradaran.

      Elimina
  9. Hay qué ver lo buenas que son las habas con calzón!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte