dissabte, 5 de setembre del 2009

ous de reig

Els bolets són una de les (moltes) debilitats d'aquest blocaire. I aquest any, ben d'hora, he tingut ja la primera alegria: el meu nebot i veí Eduard es va presentar dimecres amb uns quants ous de reig acabats de collir, uns dels més escassos i preuats i que han estat els primers bolets de la temporada.
De la meva escassa experiència de boletaire (buscador), el record més inesborrable que en tinc és el d'haver trobat una estesa d'ous de reig, cadascun en un estadi de forma diferent, que formaven un quadre de colors blanc i taronja que brillava sobre la pinassa i la molsa com un tresor.
L'ou de reig és un dels bolets més bonics i originals que es poden trobar. Surten realment com un ou, una bola de clara blanca que s'obre i de dins en surt el rovell, d'un taronja intens. Quan creix, va perdent aquesta forma ovalada i adopta el tipus d'un bolet estàndard.

Quan és una bola blanca i quan tot just en surt el barret taronja, és quan el bolet és més tendre, i aleshores és un dels pocs, juntament amb el cep i el xampinyó, que es pot menjar en cru, i és realment deliciós.
Quan és més gran, es pot preparar com els altres bolets, a la brasa/planxa, en un remenat o simplement saltats com vaig fer jo dimecres mateix per sopar.
Els més tendres els vaig netejar bé (amb un drap humit, res de posar-los sota l'aixeta o en remull); si no és corcada, la 'clara' blanca també es menja. Aleshores, es tallen en làmines ben fines (com més tancat estigui el bolet, més bé queden les làmines) i es posen al fons del plat. S'amaneixen amb una vinagreta feta amb oli d'oliva verge, una mica de mostassa, suc de llimona, sal i pebre blanc, i per sobre hi posem una mica de sal Maldon per donar-li un toc cruixent. Si es tallen ben fins, amb pocs minuts de maceració estan a punt de menjar, i són realment deliciosos.
La resta de bolets els vaig fer saltats, simplement tallats a trossos, salpebrats i posats en una paella amb oli calent. Quan comencen a enrossir, jo hi poso un bon raig d'oli d'all i julivert fet com explicava en el darrer post, però si no en teniu, podeu posar-hi all i julivert ben picats. No sé si és perquè eren els primers bolets de la temporada, però em van semblar extraordinaris.

17 comentaris:

  1. A mi també m'agraden molt els bolets, però ací no en tenim tants com a Catalunya. Llegint les teues explicacions m'ha entrat una mengera de por. Sí que havien de ser bons, aquests bolets. Salutacions

    ResponElimina
  2. Manel, quina pinta que tenen aquests ous de Reig que has preparat!
    Ja tinc ganes de començar la temporada i començar a cuinar-ne de bolets!
    Moltes gràcies per les explicacions, he après moltes coses que no sabia del Ous de Reig.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Qué bons el bolets!!!! aquest en concret crec que no els he probat, però els probaré aviat. Faré la teva recepta amb el teu permís!!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Manel, jo també vull tenir un nebot com el teu que em porti aquestes delícies per poder-les cuinar com tu.

    Salut,
    Pepin

    ResponElimina
  5. Quina enveja!!!!!! Els primers ous de reig de la temporada, eh? Quina sort que tens amb aquest nebot, un regal com aquest és d'aquells que s'agraeixen, eh?

    ResponElimina
  6. Aquests bolets no els he tastat mai. Mira que m'agraden. Salut!!!!!

    ResponElimina
  7. Saps com estan de vici? en carpaccio...tallats ben finets, un raig d'oli i un polsim de pebre acabat de moldre...mmmm
    Una delícia!!!
    Ptnts

    ResponElimina
  8. Hola manel, si el meu fill veu aquesta entrada al teu blog.......ja porta dies dient-me
    "aviat la temporada dels bolets" i es que ens encanta anar a buscar-ne però a ell.......l'apassiona

    Veig que tu tambe ets boletaire....ja anirem veient els plats que fem jijiji

    ptns

    ResponElimina
  9. Ains amb aquesa passió que parles del bolets...tinc ganes de tastar-los...jeje. La veritat es que la majoria dels bolets son desconeguts per mi...i m'agrada molt llegir-te perque vaig coneixen una mica més les varietats de bolets..

    Núria

    ResponElimina
  10. Els bolets m'agraden molt però no els conec prou per anar a "caçar-ne". Necessitaria un curset accelerat!. Em conformo anant al mercat, a la parada de confiança!.

    Fins aviat

    ResponElimina
  11. Bon dia Manel
    Ahir quan vaig tornar del enterrament vaig intenta tres vegades entra en el teu bloc , però no hi va haver manera de que em sortís cap paraula.
    Et volia dir que no se si saps que aquest any hi han molts ceps , però no se si son de França, a mi l'altre dia la meva Cosina me'n va portar de Francesos.
    Moltes graciés per tot Manel.

    ResponElimina
  12. Quina enveja mes gran, no he trobat mai ous de reig si no es en restaurant o al mercat, i es clar la cosa no es la mateixa, els ous de reig son bons de totes las maneres que es faixin, pro com a carpaccio per mi es la millor; els rossinyols també es poden manxar crus, salutacions

    ResponElimina
  13. Mmhh Manel, ous de reig quina enveja, tot i que ahir els meus sogres em van deleïtar amb un conill rostit amb barreja de bolets (ceps, rovellons, siurenys i rossinyols), això si, el dissabte se'n van fer un fart de caminar i matinar, els van trobar per la zona de Queralbs!

    Un petó! beth

    ResponElimina
  14. Uffff... sana enveja que tinc... Com urbanita 100x100 i amb amics tb urbanites.... l'unica possibilitaat que tinc es anar a la Boqueria.... i ja sé que no es el mateix... :-(. Que dur es ser urbanita...

    ResponElimina
  15. Manel, ja comences a posar-nos les dents llargues amb els bolets! per aquí encara no n'hi ha, ens hem d'esperar una mica més i sobretot mirar el cel, ja que tenim la serra de Prades i el Montsant molt secs, i no sé si s'animaran a sortir els bolets en aquestes condicions....
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  16. Quina sort que et portin ous de reig acabats de collir! I que bons que són!
    Petons!

    ResponElimina
  17. francesc, em sap greu que no tingueu tants bolets, però ja saps que si vols fer una escapada micològica, només has de dir-ho :)

    cuinetes, m'alegro d'haver-te ajudat a cnèixer millor els ous de reig, a veure si tenim sort i aquesta temporada els bolets abunden!

    mary lou, si en trobes, et recomano que els provis, per a mi són dels millors boets del nostre país.

    pepín, aquest any no sé si me'n podrà portar gaires, perquè està fomut de la cama, però a més necessitem que plogui aviat o se'n faran ben pocs, de bolets, per aquí.

    gemma, em sembla que em veuen tan content quan em porten bolets, que això sol ja els recompensa.

    olles, ja hauries de ser a la muntanya a buscar-me o al mercat a comprar-ne, perquè segur que t'agradaran.

    marta, jo vaig fer el carpaccio amb una vinagreta, però a vegades els faig com dius tu, sobretot si són molt tendres, només amb oli, sal i pebre, i tens raó que estan boníssims.

    manresa, jo sóc boletaire però de menjar-ne, anar-los a buscar em fa una mica de mandra perquè mai n'he sabut gaire. espero que en trobeu forces :)

    núria, et recomano un dia una excursió a la boqueria, a la parada del petràs, hi trobaràs una varietat enorme i t'aconsellaran molt bé. i pensa que els bolets són la major part aigua, o sigui que segur que els admeten totes les dietes.

    glòria, em fa l'efecte que deus anar sovint a la boqueria a buscar-ne, sens dubte és més profitós que sortir a caçar-los al bosc si no t'acompanya algú que en sàpiga.

    dolors, aquest any es veu que sí que hi ha molts bolets en algunes zones, el que passa és que per aquí, com que no ha plogut gaire, encara van escassos. a veure si aquest cap de setmana rega una mica i la setmana que ve surten, que sembla que en tenen ganes.

    fem un nos, ja provaré els rossinyols crus, la veritat és que no n'he menjat mai, i si es poden menjar crus, és com més m'agraden els bolets.

    beth, quina sort tenir uns sogres afeccionats a buscar bolets, segur que a queralbs se'n fan més que per aquí, que allà hi plou molt més.

    ricard, i les caminades que t'estalvies? aquí, o tens un nebot enrotllat, o hi has d'anar tu mateix, no et pensis que no m'agradaria tenir la boqueria aquí al costat :))

    dolça, ja ho he dit en algun altre comentari, per aquí estem igual, aquest estiu ha plogut poc i els bolets sembla que tenen ganes de sortir, però els falta l'empenta final. espero que us plogui aviat!

    mercè, no sé si els americans són afeccionats als bolets, si no en trobes, hauràs de dir a casa que te'n congelin uns quants per quan vinguis de vacances per nadal.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte