dissabte, 4 de juny del 2011

llom de lluç amb faves tendres, cruixent de porro i oli de pebre vermell

A Castellterçol, en ser un poble situat a una certa altura, les verdures arriben una mica més tard, i el pare ara està collint faves i pèsols. Dilluns me'n va portar, i vaig pensar que me les faria com les he vist fer sempre a casa, i com ja he explicat aquí: faves amb pell. Eren tan tendres, acabades de collir i amb un gra tan petit, que aprofitar només l'interior i llençar la beina o tavella exterior és una llàstima, perquè és boníssima. Per això sempre a casa sempre han fet les faves amb pell, bullides primer i després passades per la paella amb una mica d'all picat, o cansalada, o butifarra negra, o tot plegat.
Dimarts me'n vaig menjar la meitat, i amb l'altra meitat, que ja tenia bullida, vaig pensar de fer una combinació nova a veure què tal sortia, i em va agradar força.
Les faves bullides les vaig passar per la paella amb oli i un gra d'all picat ben petit, mentre marcava el llom de lluç salpebrat en una paella calenta amb ben poc oli. Vaig posar les faves al fons del plat i el lluç a sobre, i el vaig amanir amb oli de pebre vermell; el faig posant oli d'oliva en un biberó amb pebre vermell, meitat dolç i meitat picant.
Per donar volum al plat i una textura diferent del peix i les faves, a sobre del lluç hi vaig posar un cruixent de porro que ja havia combinat amb peix i faves fa anys en aquest plat, que va tenir molt d'èxit (si el mireu, perdoneu per la foto, no recordo qui la va fer però no fa gens de justícia al plat). Per fer aquest cruixent, només cal tallar el porro en juliana fina i fregir-lo en oli abundant, vigilant molt perquè es fa de seguida i només s'ha d'enrossir, perquè si es crema amargueja.
Al voltant del plat hi vaig posar un cordó del mateix oli de pebre vermell.

10 comentaris:

  1. Manel, has fet una combinació genial. I si a sobre són de la própia collita millo encara. Quina enveja!
    Petonets,
    Esther

    ResponElimina
  2. Espectacular! El lluç és boníssim i l'has presentat amb aquest detallat apunt que encara ve més de gust. El cruixent de porro no l'he fet mai. Les verdures de l'hort, no tenen preu

    ResponElimina
  3. Verd els marges, blau l'horitzó, solitud en carretera i a cada pedalada un pensament potser perdut.
    Aquest plat que has presentat, juntament amb la foto i la cançó, de gossos, m'han transportat al passat.
    Cursi però que hi farem, quan surt, surt!!!!

    ResponElimina
  4. Es un delícia aquest plat, tan per la vista com pel gust que deu tenir amb aquestes textures i sabors diferents...

    ResponElimina
  5. Manel, Un plat de luxe, amb una presentació de luxe. Es veu deliciós.
    Una abraçada.
    Belén.

    ResponElimina
  6. Quin goig que fa aquest plat i no puc ni imaginar si a sobre es collit a casa ... insuperable!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Ves per on, avui he fet llom de lluç amb carbassó. Es veu que ahir em vas fer venir dentetes i al matí m'he llevat amb una idea fixa.

    ResponElimina
  8. Ja ho hem dit vegades, però les veritats son mantres que convé repetir de tant en tant. Per corporitzar-les.

    Tenir un pare amb hort és una joia doble que ens ha de fer somriure a la vida.Felicitats.

    ResponElimina
  9. A casa dels pares quan ens portaven faves acabades de collir també ens menjàvem las més tendres amb la tavella, un plat de 10 pel sabor i per els records.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. uaww!!! aquesta setmana faves per tots costats! quina pintaaa!. Només em falta tenir un lluç al acuari, i ja no cal q surti de casa per fer aquesta delícia!. Km 0 power!
    :)

    Àfrikaa

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte