diumenge, 7 d’agost del 2011

'ensaladilla' blanc-i-verda

A casa, sempre hem posat mongeta a l''ensaladilla' russa, però veig en blocs i pàgines de cuina que molta gent no n'hi posa i l'única aportació verda és la dels pèsols. 
Aquesta setmana passada tenia mongetes verda rodona, que no sé si té un nom, com la plana, que es diu perona. Doncs bé, ara a l'estiu, com més m'agraden les mongetes, planes o rodones, és en 'ensaladilla', i a més feia temps que volia introduir en aquest plat envinagrats, que també hi ha gent que en posa a la russa. D'aquí va sorgir aquesta idea, que m'ha agradat molt i repetiré més d'una vegada.
No té més secret que buscar-li un nom, sempre us dic que la cuina és diversió, i la diversió no és només en el fet de cuinar, sinó també pensar com pots fer una cosa nova, o introduir variants en plats consolidats; i posar-hi un nom forma part d'aquest exercici de revisió: 'ensaladilla' blanc-i-verda.
Es tracta de tallar les mongetes petites i posar-les a bullir en aigua amb sal; mentrestant, pelem patates i les tallem a daus petits, que posarem a bullir amb les mongetes així que les tinguem tallades.
Un cop bullida la verdura, l'escorrem bé i la posem a refredar, abans d'abocar-la en un bol, on hi afegirem ceba tendra picada petita, igual que alguns cogombres i tàperes amb vinagre. Hi afegim una maionesa suau, amb generositat, i deixem reposar el conjunt a la nevera.
També hi podríem posar pèsols, fins i tot olives, però així queda prou bé, i justifica el títol, ja que no porta ni pebrot, ni pastanaga ni tonyina ni altres ingredients que no siguin blancs o verds. I una petita amanida d'herbes del canonge per acompanyar i mantenir el color.

P.s.: a través del comentari d'una amable lectora he après que les mongetes rodones es diuen bobi. Moltes gràcies, Maria!


8 comentaris:

  1. Sempre paso a fer un cop d'ull pel teu bloc.M'agrada el que expliques.

    Les mongetes rodones es diuen boby.

    Salutacions.

    Maria

    ResponElimina
  2. Just avui hem bollit la verdura per fer-ne demà ensaladilla per dinar... i a casa sempre la fem amb variants i sense pèsols! Aquesta m'ha semblat ben original amb els colors
    Que vagi bé demà a la radio!
    Sandra

    ResponElimina
  3. Demà mirarem d'escolar-te en directe. Sino via podcast, es clar.

    Jo li poso mongeta i també variants. I pèsols. Em sembla que li poso de tot!! :D

    ResponElimina
  4. Hola: nosaltres posem mongetes, pèsols, ou, tàperes, all, però no pebrot (si de cas només per fer els adornos).
    Bé a cada casa un món!
    Sílvia

    ResponElimina
  5. Molt bona idea... tot verd!!! jo, com Starbase, hi poso de tot! la meva mare també posava trossets de pernil i xoriç... tot un món el tema de l'ensaladilla!
    Petonets

    ResponElimina
  6. maria, moltes gràcies per passar a fer un cop d'ull al bloc, m'agrada molt que t'agradi el que explico, i espero seguir comptant amb tu de lectora.
    i gràcies també per l'aclariment, ho he afegit al text i em sembla que no se m'oblidarà més.
    fins aviat!

    sandra, a casa no hem tingut mai costum de posar-hi això que anomeneu variants (tampoc no n'hi diem així), però la veritat és que un cop ho he provat m'hi agraden força.

    òscar, la teva ensaladilla ja la conec, però només pel bloc!!

    sílvia, e´s veritat, cada casa és un món i jo la faig normalment con a casa vostra, excepte avui, per variar...

    marylou, com diu també la sílvia, tot un món. un dia es podria organitzar un simposi sobre l'ensaladilla, o potser un concurs!

    ResponElimina
  7. Bon dia,
    de la mongeta plana aquí en diem bajoques perones, de la rodona s'en diu bajoca boby, i de 'aquella tan primeta i plena de dins en diem bajoca fina... l'estrella dels estius!!

    nosaltres si que en posem de bajoques a l'ensaladilla.
    PTNTS

    Dolça
    Dolça

    ResponElimina
  8. Mongeta baby sempre hi poso a l'ensaladilla, però ceba no. Crua no em senta bé.
    La presentació, genial :)

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte