dimecres, 5 d’octubre del 2011

un saltat de patata i verdura per no recórrer als congelats


Pas poc que tinc res en contra dels aliments de segona, tercera, quarta o cinquena gamma, és a dir, del menjar més o menys elaborat i més o menys a punt d'escalfar i consumir, tots hi hem recorregut alguna vegada (alguns, cada dia), des dels pots de cigrons cuits a les croquetes congelades o el foie micuit. Tots són productes elaborats, en major o menor grau, que ens faciliten la feina a la cuina o, directament, ens l'eviten, com els anomenat productes de cinquena gama, plats ja preparats, d'alta qualitat, sense conservants ni additius, a vegades amb la firma d'un cuiner famós.
Si ens agrada la cuina, però, i sempre que tinguem prou temps, és clar, preferirem acudir a l'aliment primari, és a dir, als cigrons crus abans que als cigrons cuits o a una amanida de cigrons de pot.
Pensava tot això dissabte al migdia preparant-me aquest 'platillo' per dinar, perquè em va recordar una línia de preparats congelats que es van posar de moda fa uns anys, i que se segueixen venent, suposo que bé, perquè se'n veuen molts als congeladors dels supermercats. Em refereixo als saltats de verdures amb diferents ingredients que el senyor findus va popularitzar fa un temps: res més còmode que posar el producte, sense ni descongelar-lo, en una paella amb una mica d'oli i saltar-lo tres minuts, o escalfar-lo al microones directament. Evita pelar les verdures, tallar-les, esperar que coguin... però fer tot això, quantes hores de feina porta? No pas cap, i sobre el gust no en diré res.... tampoc no em posaré ara a fer proselitisme. Només que aquest plat m'ho va recordar, es prepara en poca estona i tant et serveix per acompanyar una carn o un peix, convertint-ho en plat únic, com pot ser un plat principal, que és el que va ser per a mi aquest dia; després d'anar amb bici tot el matí, a vegades em complico la vida, però no sempre!
Per fer aquest saltat sense recórrer al congelador, vaig posar en una paella amb oli calent una patata tallada a trossos perquè es comencés a enrossir, ja que és l'ingredient que triga més a coure. Els vaig anar saltant movent la paella perquè es fessin de tots els costats i hi vaig afegir cansalada viada curada tallada a tires, dos minuts perquè també s'enrossís i va arribar el torn de la ceba, tallada a daus, com el pebrot vermell, l'albergínia, el porro i el carbassó, mig de cada i afegits per aquest ordre, sempre movent la paella amb un cop de canell per anar saltant les verdures.
Com que tenim el foc alt, un cop enrossit tot plegat i abans no es cremi, salpebrem, abaixem el foc i deixem que es vagi fent. Segurament el conjunt quedarà una mica sec i caldrà afegir-hi mig gotet d'aigua, o una mica més, fins que les verdures estiguin cuites. Poc abans d'acabar, hi vaig posar una branqueta de farigola, la mateixa que apareix a la foto, només uns minuts, a sobre mateix, perquè aromatitzés el plat.
I qui diu aquetes verdures, diu pebrot verd, espàrrecs, bolets si se'n troben... la varietat és infinita abans que recórrer al saltat congelat del súper. Si teniu els vint minuts que calen, és clar.

15 comentaris:

  1. tiene razon alguna vez todos probamos pero lo mejor y mas gustoso es la cuina primitiva elaborada desde la base hasta el final en el plato entonces para mi es divino.Yo creo que no hay una buena bolsa de salteado de verduras congelada mejor que esta que te has preparado tu hoy.

    ResponElimina
  2. El meu plat preferit i li dóna mil voltes a cap congelat.

    ResponElimina
  3. Tiene una pinta deliciosa esa verdura. casi puedo imaginar ese sabor de braseado tan rico. Nada como unas verduras frescas. Un beso.

    ResponElimina
  4. Si no som capaços de trobar 20 minuts per fer un plat així, anem ben malament!
    Petons

    ResponElimina
  5. Mmmm, la receta boníssima, però... MOLTES FELICITATS per la teva aparició a Generació Digital, del 33. Ho he vist al blog de la Gemma de La Cuina de casa. Està bé això que es faci ressó dels nostres blogs!
    Una abraçada! i a disfrutar de l'èxit!!!;-)

    ResponElimina
  6. Per menjar bé moltes vegades no fa falta molt de temps, si no ganes de fer-ho, aquest saltat es boníssim.
    Una abraçada

    ResponElimina
  7. Home, 20 minuts els té tothom!! I la veritat és que no té ni punt de comparació amb les verdures Findus, a casa no n'hem comprat mai i estic segura que mai ho farem! jaja Encara que és veritat que sí que caiem amb altres tipus de productes precuinats...

    en fi, m'encanta el teu saltat! :D

    ResponElimina
  8. peró si nomès es una vegada...

    petonets

    ResponElimina
  9. tens tota la raó! jo he caigut en la temptació poquíssimes vegades però alguna si i em sento culpable...
    Però com a casa diem un dia és un dia! encara que aqiest dia no arribi mai!

    ResponElimina
  10. Tenim 20 minuts per fer un munt de bestieses pero no per cuidar-nos la salud i donar-nos un plaer de gust i d'aromes? El mon no va massa bé ja t'ho dic ara.

    ResponElimina
  11. Els treuria d'on sigui aquests 20 minuts per menjar-me un plat tan senzill i sobretot tan i tan bo!! Quina pinta!

    ResponElimina
  12. M'he fet fan fa poc temps del teu blog, i el llegeixo sovint, tot és senzill, boníssim, i molt sa. Felicitats! Però...aquest ditxòs anunci em fa posar nerviosa,xq no marxa ni a trets i com que l'obro soivint algun dia m'ha portat problemes de bloqueix de tot plegat, i encara que ni el toquis s'obra i ja dic apart del que tarda a obrir-se la publi, a vegades m'ha bloquejat tot, i no sóc la unica. He recomanat el blog i m'ho ha dit més d'una persona. Gràcies i felicitats
    De Girona,però de pagès,i amb verdures a l'hort

    ResponElimina
  13. Hola Manel, guapo tu

    jo penso com tu, es millor una patata natural bollida, que un paquet de mig fregides congelades comprades al super....no m´agrada comprar menjar pre-cuinat , ni congelat...i si no un bon ou ferrat amb una llesca de pa amb tomàquet

    mil petonets SUsnna

    ResponElimina
  14. A casa només comprem els pèsols congelats. La resta de verdures, m'agrada que sigui ben fresca, per preparar plats tan bons com aquest.
    Les carbasses són tan bones! Aquest any n'he plantat i en tinc unes quantes!
    Petons

    ResponElimina
  15. Doncs jo dec ser la rara avis que sí que compra aquests saltats i que els troba força bons (de segons quina marca blanca, perquè n'hi ha alguns que sembla que mengis cartró).
    A vegades aquests 20 minuts que fan falta resulta que són força més, perquè fa falta anar a comprar la verdura, triar-la, netejar-la, salar-la (perquè perdi l'amargor, algunes) i fregir-la. Amb 5 boques a casa que tenen poca paciència, sovint sortim del pas amb la bossa de congelats.
    Ara, que m'estimo més donar-los aquesta verdura saltada que no pas qualsevol altre fregit, que encara es fa més ràpid i tothom es menja sense queixar-se, però que està farcit de calories inútils...

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte