dilluns, 28 de desembre del 2009

botifarres amb samfaina i botifarres amb bolets, versió 2009

Posar botifarra amb bolets i botifarra amb samfaina entre els entrants del dinar de Nadal pot semblar agosarat, però això és el que vaig fer; és clar que perquè 'colés' com un entrant festiu i al nivell de la data, em vaig haver d'empescar una versió 2009 d'aquests plats populars, en forma de broquetes de tres botifarres amb crema de bolets i amb crema de samfaina, com s'hauria d'anomenar aquest plat.
Només és qüestió de canviar la textura de l'acompanyament i de servir les botifarres en porcions petites, tallades a rodanxes i punxades en una broqueta.
Concretament, vaig fer servir botifarra negra i botifarra crua del meu poble, i botifarra blanca d'Avià, però també quedaria bé amb botifarra del perol, per exemple.
Vaig tallar les tres botifarres a rodelles d'un o dos centímetres, i vaig passar per una paella amb molt poc oli la botifarra blanca i una mica més d'estona la crua. Un cop fredes, en vaig punxar un tros de cada amb un de botifarra negra al mig i les vaig deixar a punt per donar-los un cop de foc abans de servir.
El dia abans vaig fer una bona samfaina amb ceba, pebrot verd, pebrot vermell, albergínia, carbassó i tomàquet, una bona estona perquè quedés ben cuita, si cal mullant-la amb una mica de brou. La vaig triturar amb el túrmix en un vas, afegint-hi una mica d'oli perquè quedés més lligada i es pogués treballar millor.
D'una altra banda, vaig fer un sofregit de ceba i un cop va estar mig cuita, hi vaig afegir bolets variats congelats de conserves Coll (ceps, rossinyols, xiitake..) i xampinyons frescos, i els vaig deixar fer una bona estona. Cap al final hi vaig tirar un bon raig d'oli d'all i julivert, i també ho vaig triturat tot amb el túrmix fins aconseguir una crema ben fina.
Abans de servir, es marquen les broquetes en una planxa o una paella antiadherent ben calenta, s'escalfen les salses al microones i s'estenen al fons de dues plates A sobre s'hi posen les broquetes calentes i es reguen les que porten salsa de bolets amb una mica més d'oli d'all i julivert.

10 comentaris:

  1. Uns entrants clàssics amb una bona presentació nadalenca
    Petons i Joiós Any Nou

    ResponElimina
  2. doncs a mi em sembla molt original, i segur que m'encantaria perque les dues salse m'agraden

    Feliç 2010 Manel

    ResponElimina
  3. Sí,sí, ben original aquest entrant, al menys jo no l'havia vist mai.
    M'has donat una idea per fer unes broxetes amb diferents botifarres per fer-les a la planxa.

    ResponElimina
  4. Que treballador que ets!!!!!
    Que tinguis una molt bona entrada d´any , i que siguis molt feliç amb tots els teus.

    ResponElimina
  5. Uns bons entrants i molt de casa nostra.
    Jo no vaig tenir tanta feina, perquè tant el pare com el sogre havien estat malalts i vaig decidir que, perquè no tinguessin temptacions de picar, el dia de Nadal només hi havia 1r i 2n plat. Res d'entrants. I ens va anar bé a tots, la veritat.

    Bon Any, Manel.

    ResponElimina
  6. Manel,
    Uns entrants magnífics. La broqueta de tres botifarres, original i temptador. Una abraçada

    ResponElimina
  7. Donçs és una bona versió i a més molt i molt vistosa.
    Bones festes!

    ResponElimina
  8. Quina feinada a preparar tot aixó, no m'estranya que tinguesis que suprimir coses...

    M'encanten aquests butifarres, quina idea més original.

    Que tinguis un molt bon any!!!!!!

    Ptnts

    ResponElimina
  9. mal m'està el dir-ho, que diuen a casa, però la veritat és que aquestes broquetes em va semblar el millor del dinar, i amb la salsa de bolets que em va quedar, aquests dies he estat fent proves i dóna molt de joc! ja us explicaré...

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte