dissabte, 26 de desembre del 2009

dinar de nadal

Després de molts anys, tota la vida de fet, aquest any el dinar de Nadal no el vam fer a casa els pares sinó a casa meva, amb l'excusa de l'estrena del pis i per evitar-los la feinada que suposa una trobada així encara que no siguem pas una família gaire llarga.
Com que no volia fer la típica escudella i carn d'olla i el pollastre rostit ( ja faré un plat de cullera i un rostit pel meu sant), vaig dissenyar un menú llarg, amb dos aperitius, deu entrants i un plat principal, però a l'hora de la veritat vaig acabar suprimint els aperitius i un parell d'entrants perquè tot i haver preparat algunes coses amb antelació, ni la cuina ni jo donàvem per més si volia servir-ho tot en condicions i al punt.
Deixo aquí el menú amb els enllaços als entrants que ja he publicat al bloc i un parell de receptes senzilles, i els pròxims dies ja penjaré algunes de les altres que van agradar més.

Entrants

- Delícies de crema de formatge i melmelada de tomàquet
- Formatges suecs (formatge amb aiguardent i formatge suau dolç)

- Volovants de crema de ceps i foie
- Canapès de foie mi-cuit amb reducció de vi Pedro Ximénez
- Triangles de salmó fumat amb salsa tàrtara
- Canapès de bacallà fumat, tomàquet, fulles i olivada
- Culleretes de botifarra negra amb poma i reducció de PX
- Tapeta de fideuada amb romesco
- Broquetes de tres botifarres sobre crema de samfaina i sobre crema de bolets

Plat principal

- Cassola de cues de rap amb gambes

Postres

- Pastís de coco, pinya i mascarpone

- Torrons

Vins
Vi negre Ondarre reserva 2004 (Rioja)
Vi blanc Terra d'ouro (Rías Baixas)
Cava Anna de Codorniu


Triangles de salmó fumat amb salsa tàrtara

A petició expressa de la mare, que li agraden molt, vaig posar uns canapès de salmó amb la meva versió de la salsa tàrtara. La faig amb ceba tendra, cogombrets en vinagre, tàperes i julivert, tot picat ben petit, i barrejat amb una maionesa suau. També hi vaig posar, però no ho faig sempre, una punta de mostassa de Dijon. S'unten amb aquesta salsa llesques de pa de motlle i es tapa amb el salmó. Es pot tallar a triangles com vaig fer jo, o amb la forma que es vulgui.

Volovants
amb crema de ceps i foie

En una paella vaig posar a sofregir ceba i ceps (eren congelats), i quan van estar ben fets, hi vaig afegir dauets de foie gras mi-cuit,
vaig esperar que es desfessin i hi vaig tirar un raig de crema de llet. Després de deixar-ho coure uns minuts al foc, ho vaig posar al vas de la batedora, vaig omplir els volotants i vaig posar una mica de parmesà ratllat al capdamunt. A l'hora de servir ho vaig gratinar uns minuts.

21 comentaris:

  1. Bravo!! La generositat que dona nom al títol portada a la pràctica. Cuinar per als estimats 'fins que un ja no dona més de si'. I quina pinta!!!

    ResponElimina
  2. I tant! A casa meva, per motius històrics, ho hem fet a casa ma germana, però l'any vinent espero prendre el relleu en algun dels àpats. I m'apunto les receptes! M'he fet adicta a la melmelada de tomàquet. Felicitats pel que queda de festes i que el 2010 correspongui a la teva generositat, Manel.

    ResponElimina
  3. Ö increïble. bones festes i feliç any nou

    ResponElimina
  4. Estimat, amic, quina manera més maca de fer la inauguració del pis! Segur que la família va quedar encantada!!
    Felicitats de tot cor, molt bona feina!!
    Esperem que l'any 10 et sigui fantàstic.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Manel, quina feinada!!! i és que aixó de fer varis entrants/aperitius porta molta més feina que fer un priemr, oi? Quin menú!!! Enhorabona per aquesta estrena de pis!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  6. Quin menú més variat!
    Jo no puc aquestes meravelles perquè els pares i els sogres són grans i els agrada el menjar més tradicional.I aquest any , a més, no estaven gaire fins. "Si jo amb una sopeta i un peix a la planxa ja en tinc prou el dia de Nadal", deia el meu pare. No va ser aquest el menú, és clar, però va quedar encantat amb el que vaig fer.
    Que puguis celebrar molts Nadals en família en aquest pis que acabes d'estrenar!

    ResponElimina
  7. És que els entrants, encara que siguin sense encendre el foc, donen una mica de feina, eh?. Però i el goig que segur que feia la teva taula, què?. Va valer la pena la feinada!. M'apunto les propostes per a la nit de cap d'any!.

    ResponElimina
  8. Uau, quin dinaràs per inaugurar el pis nou... segur que va ser una festa ben bonica.
    Aquests dinars amb tants entrants porten més feina de la que sembla, oi? Però la veritat és que m'encanten, et permeten tastar molts platets en un sol àpat. Ja m'imagino la tapetda de fideuà... et devia quedar boníssima!

    ResponElimina
  9. Manel; Un menú -com el nom del teu bloc- molt generós...digna d'un àpat de Nadal i també molt digna per l'estrena de la teva nova llar, que a la vegada hi voldràs fer, un plat de cullera i un rostit per el teu sant, bona entrada d'any -l'u de gener- per aquest menú¡¡. Salutacions ben coordials Manel¡¡.

    ResponElimina
  10. Caram, quin dinarot de Nadal!!! L'enhorabona!!! Fantàstic!!!

    ResponElimina
  11. Manel quin àpat!!! M'imagino tota la logística que ahs emprat a la cuina!!! Felicitats pel resultat!!
    I Feliç 2010!
    Ptnts

    ResponElimina
  12. Ostres Manel! Quin menú de luxe!!!!!
    A casa aquest any em toca el cap d'any amb tota la família i amb el teu permís t'agafaré algunes idees!

    Molts petons i bones festes!!!!!

    ResponElimina
  13. Ostres... quin assortiment..!!. Nosaltres varem fer el Nadal a casa... tota la familia... no va faltar ningú... Vaja... que varem ser 2 i prou... :-)))).
    Però em vaig currar uns canelons a base de galta de vedella en els que fins i tot em vaig fer la pasta a ma...I em van portar un munt d'hores... Si arribo a fer tants plats com tu, ja em cal posar-me a la cuina 2 dies abans... Felicitats pel menú...!!.

    ResponElimina
  14. eh blocaires, que jo vaig ser l'afortunada d'estar en aquest dinar i la veritat ni en un restaurant de 5 estrelles!
    el tito Manuel es supera cada cop més!
    Martines.

    ResponElimina
    Respostes
    1. caram!! adopteu-me!! q sóc de bon menjar i molt agraïda! segur que us falta a la family una balladora de swing acuariófila!
      Àfrikaa

      Elimina
  15. Carai Manel, un menú digne de reis, amb tots aquests plats. I segur que la presentació va ser magnífica, amb el que a tu t'agrada que tot quedi ben presentat.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  16. Hola! Aquest comentari sembla spam però no ho és, només una mica de publicitat: A Salsa Books (editorial de llibres de cuina) hem creat una pàgina facebook i us convidem a apuntar-vos-hi. Podeu participar en els concursos que hi fem i guanyar llibres. Si us plau, feu-ne difusió! Gràcies i perdoneu la intrusió. Ra mateix sortegem un llibre de Carme Ruscalleda si pengeu fotos dels vostres plats de Nadal.
    http://www.facebook.com/#/pages/Barcelona-Spain/Me-gusta-cocinar-con-Salsa/187723095792?ref=ts

    ResponElimina
  17. gràcies a tots per la visita i el comentari, estic content si us vaig donar alguna idea per als àpats d'aquests dies, la veritat és que va ser el primer convit una mica seriós a la nova cuina i em va portar molta feina però no ens hem pas d'enganyar, també m'ho vaig passar bé fent-ho!
    bon any a tots!

    ResponElimina
  18. M'agrada tot, tot...!!! La pròxima vegade em convides, i això no he de cuinar jo..jeje

    ResponElimina
  19. copiant exactament tot el menú!! on process.... gràcies mestre!!!
    Àfrikaa

    ResponElimina
    Respostes
    1. quin honor tan inmens! espero que et surti molt bé i en gaudiu moltíssim!

      Elimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte