En un anterior apunt parlava d'una desena de vins que m'agraden i que tenen una molt bona relació qualitat-preu (rqp), la majoria al voltant de 6 o 7 euros, però deia també que tenim la sort de viure en un país en el qual l'elaboració de vi és una tradició ancestral i alhora una gran indústria, amb una oferta tan àmplia que et permet beure bons vins sense sortir-te del teu pressupost, ni que sigui baix.
Jo no sóc un gran entès en vins, en una cata a cegues segur que endevinaria si el vi és blanc o negre, tot just sabria distingir un vi jove d'un criança o un gran reserva, però no sabria pas dir-ne la varietat del raïm, la zona d'on ve el vi, si ha estat criat en botes de roure francès o americà ni cap d'aquelles coses que un ull, un nas i un paladar ben entrenats capten en pocs minuts.
La Maria i jo, però, fa temps que provem vins, i a mi m'agrada entretenir-me entre els prestatges de les botigues, llegir les etiquetes i consultar llibres i guies quan trobo una ampolla que em sembla interessant.
Per això m'atreveixo a recomanar-vos aquests vins que no solen faltar mai a la nostra bodega i, per tant, estan àmpliament contrastats a les copes de casa.
Durant un viatge al País Basc, quan encara no teníem gaire afició als vins, ens vam acostumar a demanar en els àpats el Gran Feudo rosat (3 euros) un vi de Navarra considerat un dels millors rosats d'Espanya i que ens va fer gaudir molt del viatge; després de força temps sense beure'n, perquè ara preferim més els negres, aquest estiu hem repetit i segueix sent un vi excel·lent en un segment, el dels rosats, sempre un xic blasmat pels puristes.
De la mateixa bodega és un vi dolç excel·lent, el Gran feudo blanc dolç de moscatell (7 euros l'ampolla de 1/2 litre), una autèntica delícia, gens empallegós, tan adequat per acompanyar unes postres com per servir-lo amb un bon fetge gras.
Sense deixar el món dels dolços, el meu preferit és sens dubte l'Alvear Pedro Ximenez 1927, un vi dolç vell, dens, untós, ple, que t'omple la boca de gust de panses i no cal ser cap expert per trobar-hi tocs de mel, xocolata, fruita seca... una autèntica delícia que malgrat la seva llarga elaboració costa només uns 8 euros.
Passant als negres, un dels que fa més anys que bec és el Montesierra criança, un vi de la DO Somontano que per menys de 6 euros m'ha fet quedar sempre molt bé i molts amics l'han adoptat.
Igual de bé que el Museum de criança, de la DO Cigales, que per 7,5 euros t'ofereix molta personalitat, és saborós i amb un punt just d'acidesa i de notes de fusta i de fruita. Igual que Finca Resalso, de la DO Ribera del Duero, un vi que malgrat la seva joventut fàcilment es pot confondre pel seu color i sabor amb un vi de criança (7-8 euros).
Un dels nostres preferits dels darrers anys dins d'aquest capítol de la bona relació qualitat-preu és el Ramón Bilbao edición limitada, un Rioja modern sense renunciar al segell característic d'aquesta DO que li dóna l'elaboració amb una sola varietat de raïm, l'ull de llebre (el seu "tempranillo" o "tinta del país" a la Ribera del Duero). És altament recomanable, amb un preu, 8-9 euros, molt ajustat tractant-se d'un vi procedent de vinyes velles que està 14 mesos a la bota i 10 mesos més a l'ampolla abans de sortir al mercat. També ens ha fet quedar sempre bé.
I per acabar, una recomanació. El 5 d'octubre, ben a prop de casa, a Artés, fan la festa de la verema de la denominació Pla de Bages, durant la qual es poden visitar els cellers i degustar i comprar els vins de la DO. És una bona ocasió per adquirir vins blancs fets amb un raïm que pràcticament només es cultiva aquí, el picapoll, o comprar alsuns dels magnífics vins que el celler Masies d'Avinyó comercialitza amb la marca Abadal, alguns força assequibles, com el cabernet-merlot de criança (8,5 euros). L'any passat estava accidentat i no hi vaig poder anar, però fa dos anys vaig adquirir unes quantes ampolles d'un magnífic reserva de les bodegues Solergibert, que a la fira em sembla que sortien per menys de 6 euros, i que també és francament recomanable.
Si proveu algun d'aquests vins, espero que us agradin i en gaudiu tant com n'hem gaudit a casa.
Sempre són interessants les llistes de vins que han estat provats per algú de confinaça. Prenc nota d'aquests de denominació d'origen del Pla de Bages. Gràcies!
ResponEliminaJo també m'apunto les teves recomanacions. Com que sóc molt ignorant amb aquest tema, sempre van bé els consells de gent que hi entén. Llavors no és tan difícil triar un vi quan tens convidats, sobretot si la rqp és tan bona! ;)
ResponEliminaAvui lliço de tast de vins. Això dels blogs és massa, sempre aprens coses noves!
ResponEliminaEn prenc nota ja que hi ha vins de zones que no es coneixen gaire, i si estan provats per algú de solvència contrastada s'hauran de tenir en compte.
PTNTS
Dolça
enric, apunta't també els dolços i el Ramon Bilbao, com a mínim, encara que no siguin d'aquí, perquè valen molt la pena.
ResponEliminagemma, amb un dels teus pastissos i una copa de pedro ximénez1927 de de gran feudo moscatell crec que es pot assolir l'excel·lència, per no dir la glòria.
dolça, a vegades a les denominacions que no es coneixen gaire és on trobes vins realment interessants i assequibles, perquè, en general, els priorats i companyia estan pels núvols, i la veritat és que no sé si val la pena pagar 50 o 10 euros per un vi.
Manel, per mi abans un Montsant que un Priorat, sempre més assequible i més del meu gust.
ResponEliminaaixò de pagar car els vins em va passar ara a França, una copeta d?un saint Emilion de 12 a 15 euros!! Jo ho trobo una salvatjada! o potser és que no sóc tant bona gormanda com per apreciar-ho.
Parlant de dolç, has provat DOLÇ DE L'OBAC dels Cellers Costers del Siurana? Me n'han regalat una botella i el trobem excel·lent!
PTNTS
Dolça
PTNTS
Dolça
Hi ha Priorats bastant bé de preu. Tasteu un Clos Mustardó, que trobareu a Casa Ametller Sense Intermediaris, per 10 euros.
EliminaA França els vins son més cars, jo demano vin du pays sempre.
Cordials salutacions.
Carai, veig que vas buidar moltes ampolles abans de fer l'article!
ResponEliminaQue t´haig de dir jo Manel , sóc Prioratina de neixement , el meu poble és un dels nou que conformen la D.O.Q PRIORAT, i m´agraden , no perquè estiguin tant de moda...perquè és el que he begut tota la vida a casa,reconec que això del màrqueting i les modes doncs en fan un gra massa i al cistell hi entren tots , bons, boníssims i no tant bons, tot és trobar-los en rel.lació qualitat preu que hi ha molts cellers,....jo dels meus no faig recomanacions per allò de que som pocs i no vull fer favoritismes en públic,en petit comité.....potser si,jajjaja.
ResponEliminaEn quan a Priorat i Montsant? Priorat sense dubtes, però potser no sóc objectiva Dolça.
Si he de recomanar un vi , doncs recomanaria una zona vitivinícola que és encara desconeguda per a molta gent "EL BIERZO " vins excel-lents d´una gran qualitat, de fet amb unes carácterístiques organolèptiques molt similars a les del Priorat,els cupatges són d´una varietat autòctona " la Mencía"amb algún altre que m´extenc massa, i el noms: "Tilenus","Dominio de Tares""Tierras de luna""Pittacum" ,però n´hi ha més probal´s si en veus qualsevol no et decepcionaràn.
Salutacions company
dolça, jo no sé quin triaria, però al montsant fan molt bons vins, i de fet, molts pobles d'una denominació i de l'altra estan a tocar, o sigui que les condicions són molt semblants.
ResponEliminaaquest dolç que em dius no el conec, i no sé si el podré tastar, excepte que me'l regalin com a vosaltres, perquè no baixa de 40 euros l'ampolla de mig litre, i en passa força si és de fa uns anys.
ptnts.
martina, només n'hi ha una de buida, perquè no me'n quedaven de plenes, però sí, són totes per beure. a la teva salut.
mai, quina sort tenir conèixer tan bé el priorat! a veure si em fas alguna recomanació ni que sigui en petit comitè; de fet, tinc pendent una visita a la comarca, que fa anys que no hi he estat, i m'agradaria saber on puc trobar bons vins als millors preus.
respecte als vins del bierzo, tens tota la raó, he provat el tilenus i el dominio de tares, i aquest últim és boníssim, però aquest últim ja pica força de preu.
salutacions, amiga.
Manel: Sóc un entusiasta dels vins de Ribera i dels dolços de Xerès. No sóc dels que miren d'on són les coses, ja que, per exemple, no tinc cap problema en menjar un pernil de Salamanca que venen en un bar-restaurant que hi ha al costat de casa i que és una delícia. Només faltaria que fes com el gili... de l'ex president de l'Estat, que en un sopar on va ser convidat es va fer canviar el vi de la terra que se li va oferir per un ribera.
ResponEliminaEt vaig comentar la qüestió dels vins del Bages perquè no els conec.
A mi també m'encanten els vins però encara em falta entrenar força el paladar, el nas i la vista... Prenc nota de les teves recomanacions. Sempre va bé tenir un tret segur quan ve gent a casa... Els experiments els solem fer quan mengem l'Aleix i jo sols. Algunes vegades surt bé i d'altres no tant. I a vegades ens sorprenem amb un vi de la casa deliciós. Per saber-ne una mica més, l'Aleix em va regalar el llibre CONOCER EL VINO, de Joanna Simon. Us el recomano, és molt complert i molt amè!
ResponEliminaanna, no tinguis manies, perquè a part de l'experiència o els coneixements que puguin tenir els professionals, el que importa és que t'agradi o un un vi, i experimentant en parella (nosaltres també ho fem) en un sopar tranquil a casa és com més es pot apreciar si hem fet una bona compra. l
ResponEliminagràcies pel comsell, ja me'l miraré quan vagi a la lliberia.
M'agraden aquests vins de bona RCP com dius.
ResponEliminaD'Abadal tasta el 5merlot, però tots els que te son prou bons. Del Bages hi ha bons picapolls i caves rosats de la varietat Trepat, com els de la Cooperativa d'Artés.
De Ramon Bilbao també m'agraden tots, un bé de preu es el San Millán. Els rosats de Navarra també estan bé. Tens bon gust.
Salutacions.
moltes gràcies pels consells, joan, els tindré en compte en les pròximes comptes!
Elimina