divendres, 26 de juny del 2009

coques de sant joan

L'any passat, semblava que tothom s'havia posat d'acord per publicar al seu bloc receptes per fer coques de Sant Joan, sobretot la de llardons que ens va ensenyar la Mireia Carbó; només vaig fallar jo perquè a darrera hora em vaig quedar sense llardons i sense llardons no hi ha coca. Aquest any, en canvi, gairebé no n'he vist, de coques de Sant Joan, però jo sí que n'he fet. Concretament, el dia de Sant Joan en vaig fer dues, de coques. Aquestes coques de pasta de full amb verdures, salsa romesco i bonítol o sardinetes.

Potser no són les coques que esperarà trobar un hipotètic visitant que hagi fet una cerca al google, però són coques i són de Sant Joan.
Primer, cal tallar la pasta de full (del Lidl, off course!) en rectangles i posar-los a coure al forn, amb paper de forn a sobre i a sota i un pes al damunt perquè no s'inflin. Han de quedar ben cruixents, però cal anar-los destapant sovint perquè no es cremin.
Mentrestant, tallarem en rodanxes albergínia i carbassó, i tallarem pastanagues per la meitat i després en tires llargues i primes. Ho passarem tot per una planxa calenta i reservarem.

A l'hora de muntar les coques, untem la base amb una fina capa de salsa romesco (jo vaig fer servir la de la casa Ferrer, ja l'he recomanat alguna altra vegada) i a sobre hi posem unes rodanxes d'albergínia, untem una mica amb romesco, i a sobre el carbassó. Tornem a posar una mica de salsa i les tires de pastanaga. Finalment, posem a dalt de tot uns trossos de bonítol conservat en oli d'oliva de bona qualitat, o unes sardinetes conservades també en oli. Si no és un dia de festa i podeu anar a la peixateria, s'hi escauria molt posar-hi sardines fresques o uns filets de verat simplement passats per la planxa o 'cuits' en una barreja d'aigua i vinagre, com fem amb els seitons.
Per decorar i per donar un contrapunt dolç, vaig creuar la coca amb unes línies de crema de vinagre balsàmic.

17 comentaris:

  1. Molt bones de gust amb aquesta combinació d'ingredients.
    I el vinagre hi dona aquell punt d'àcid dolç que agrada força.
    A reveure..

    ResponElimina
  2. Hola Manel!!! La Maria de La menta fresca i la Mercè des d'Irvine sí que n'han fet de coques! De tota manera jo em quedo amb la teva versió salada!
    molts petons.

    ResponElimina
  3. Je je je... tots fent coques dolces i tu en poses una de salada. Molt bones totes dues!
    Però sí que ha fet coques la gent, eh? Que passejant pels blogs n'he vist un munt... tot i que aquest any tothom s'ha posat d'acord per fer la de brioix amb fruites i crema, enlloc de la llardons.

    ResponElimina
  4. Molt bones aquestes coques SALADES, perfectes per a desembafar de tant de dolç! Jo si que en vaig fer de dolces però no les he penjat ja que ho vaig fer pel DIJOUS GGRAS i la massa que vaig fer és la mateixa!
    T'hauré de tornar a posar la recepta del romesco, el de la casa Ferrer és bo però com el romesco de "vellanes" fet amb oli de Siurana....!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  5. una coca de les teves per començar i una de llardons per acabar, el menús perfecte per sant joan!

    ResponElimina
  6. En la variació està el gust!. Per què no coques salades per Sant Joan?. S'ha d'innovar, oi?

    ResponElimina
  7. Em semblen unes coques boníssimes. Aquestes variacions salades sempre van bé. A Alacant ciutat i rodalies el típic és menjar coca de tonyina i bacores de postres. Salutacions

    ResponElimina
  8. Home Manel!!Aquestes són les coques que m´agradant a mi, les salades.Bonísimes.
    Si vols veure coques de sant Joan que no les hi fetes jo però si un que viu amb mi.Clica aquí http://dolors-elpa.blogspot.com

    ResponElimina
  9. Manel, et diré un secret...aquestes m'agraden moltíssim més que les dolçes...I la combinació que has escollit em sembla perfecta!!

    Núria

    ResponElimina
  10. Ja ja ja ets un crack !!!! doncs ojalà quan jo buscava receptes de coques per fer a sant joan amb el google m'haugés sortit la teva .. està genial i deu estar per llepar-se els dits !!!!!!!

    petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  11. La meva coca també és de brioix i de fruita, però....cap problema! Es pot menjar coca de primer (o segon) i coca de postres. Una de salada i una de dolça. Tothom content i sant Joan encara més en veure tantes coques dedicades a ell! I no es podrà queixar, que aquesta teva és ben original!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. Manel hola! Tens raó aquest aquest any no hi ha hagut tantes coques, en canvi de mones si que vaig veure un grapat per setmana santa. De totes maneres jo em quedo amb aquesta teva! Molt més bona!
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. Ole, Ole, quines coques salades més bones.

    Salut,
    Pepin

    ResponElimina
  14. La Margarida en te una de dolça amb fruita confitada que és brutal , he decidit , ni que quedi una mica empatxós, menjar la salada,que jo tiro cap al salat de primer, i allà de matinada doncs tirar cap a la dolça.
    Una abraçada amic meu

    ResponElimina
  15. A mi la coca tan m' és dolça com salada, totes dues versions m' encanten.
    Aquesta ha de ser molt bona, amb aquests ingredients... I ja veig que també fas servir la pasta de full del lidl. Jo també: és la millor.

    ResponElimina
  16. Una meravella de coca, Manel, jo aquest any ni dolça no salada.
    Però no cal que sigui sant Joan o San Pere per fer-la
    Aquesta que ens presentes m’agrada’t moltissim.

    Petons

    ResponElimina
  17. m'alegro que us hagin agradat, proveu de fer-les perquè són fàcils i surten molt bones per a un entrant o un primer plat, i ja em direu.
    gràcies per venir.

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte