dilluns, 18 d’abril del 2011

coca de botifarra negra, espinacs i pinyons



a sobre del pa (16)

Ja fa temps, suposo que us n'heu adonat, que gairebé m'interessa més la cuina de petit format que no pas els grans plats, en el sentit de grans racions de les quals en un àpat només en podem menjar una o dues. Suposo que és per una certa curiositat innata, però quan vaig a un restaurant nou, i encara més si ja hi he estat i m'agrada, em costa molt decidir-me per un parell de propostes, perquè això sempre suposa descartar-ne moltes d'altres i quedar-te amb un regust d'insatisfacció.
Per això m'agrada sempre provar el menú degustació dels restaurants que en tenen, i trobo a faltar que no n'hi hagi més que ofereixin els seus plats també en mitges racions.
Segur que a molta gent li passa igual, i potser això explica en part el boom dels locals de tapes, una autèntica 'pesta' que en algunes zones de Barcelona a vegades t'impedeix trobar cap restaurant d'una altra mena. Perquè un bon plat segur que es pot oferir en format tapa, però no sempre les tapes que s'ofereixen tenen prou categoria per oferir-se, si convé, com un plat.
Probablement alguns ja us heu adonat d'aquesta afecció meva a les racions petites perquè darrerament publico tot sovint gotets, plats amb mitges racions, culleres... però fa temps que no publicava cap coqueta, i aquest cap de setmana n'he apuntat unes quantes que se m'han acudit i que aniré presentant aquí els pròxims dies.
Una part principal en qualsevol coca és, sens dubte, la coca mateixa, és a dir, la base farinosa sobre la qual presentarem els altres ingredients.


En el cas d'aquesta coca d'avui, he fet servir massa de pa. Com que feia pa a la panificadora, he aprofitat quan ha acabat el llevat per treure'n una part, estirar-la ben estirada, tallar-ne rectangles de mida regular i posar-los a coure uns minuts al forn, fins que la massa ha estat cuita i es començava a enrossir. Però si no estem fent pa o no en volem fer expressament per a les coques, podem fer servir també pasta de full, i fins i tot a vegades he fet servir pa de pita, que ja es ven precuit i només cal acabar de coure al forn: en tallo rectangles regulars, els obro pel mig i els poso a coure al forn fins que estan fets. 
És clar que també podem posar-hi torradetes comprades ja fetes, però millor si fem servir una massa acabada de coure al forn.
A sobre d'aquesta coca casolana que he fet avui, hi he posat espinacs saltats amb pinyons prèviament enrossits a la mateixa paella, i uns talls de botifarra negra lleugerament passada per la mateixa paella. Abans de servir, un cop de forn amb el gratinador encès, i a taula. En algunes hi he posat unes gotes de reducció de vinagre de mòdena per sobre, i en d'altres, he posat els espinacs amb pinyons a sota i la botifarra a sobre.

18 comentaris:

  1. Guauuu boníiiiiissima coca !!! M'ha encantat la recepta.Moltes gràcies
    Petons
    Lily

    ResponElimina
  2. Manel, al meu home, que és molt fan teu, li cau la baba només de veure-ho! Bé i a mí també.
    Bravo!!
    Petonets,
    Esther,
    http://comosiempremadreando.blogspot.com

    ResponElimina
  3. A mi també m'agrada la cuina de petit format però a vegades, la tapeta és tan bona, que no em faria res que fos una mica més gran. Encara que això té solució... dues tapetes!. Jo d'aquesta teva repetiria!

    ResponElimina
  4. olor molt bona la del pa acabat de fer i casada amb la botifarra negra... no cal dir res més.
    que vagi de gust!!!!!

    ResponElimina
  5. Espectaculars aquestes fotos!! una proposta ben bona, petonets

    ResponElimina
  6. Hola, Doncs jo com la Glòria, necessitaria un parell d'aquestes!!! Una abraçada

    ResponElimina
  7. A mi em passa el que tu dius als restaurants... sóc una tastaolletes!
    Aquesta coca té un aspecte bestial!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  8. Si que darrerament veig que t'has tirat al "petit format"... Jo de moment no ho aconsegueixo pas... però una una dotzeneta de cques d'aquestes, ja em quedo be..:)

    ResponElimina
  9. Jo també sóc d'anar fent tastets. I amb el pa fet a casa... Vigileu! Crea adicció!!! Jajaja
    Una abraçada.
    Anna

    ResponElimina
  10. Una delícia! I les fotos avui són espectaculars, m'agraden molt!
    Tens raó, el tema del menú degustació és un gran invent.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  11. Ho compro tot menys la reducció de mòdena. Juntament amb el rul.lo de cabra han passat al costat fosc de la força gastronòmica.

    :-P

    ResponElimina
  12. Ostres quina coca!!! això és espectacular!! té un aspecte deliciós!!!
    Moltes gràcies per la teva visita i les teves paraules d'ànims!!!
    Un petó enorme!!

    ResponElimina
  13. Una servidora com l'Oscar, les que no porten reducció de mòdena!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. La vaig mirar ahir i he tornat avui, amb la son que tenia hi afegia la gana en veure la botifarra, ja saps com m´agrada i amb aquesta coca artesana devia ser caprice des dieux , sisplau si em convides tot i que m´agraden els mossets, aquesta per mi mida regular.
    ptns

    ResponElimina
  15. Menuda combinación,me encanta,la probaré sin dudas.

    Un saludo

    ResponElimina
  16. Boníiisima!!
    M'agrada molt!
    I les fotos.....genials.
    Petonets.

    ResponElimina
  17. Espectaculars fotos! I la coca, no cal dir-ho, es fa la boca aigua només veure-la!

    ResponElimina

Gràcies pel vostre comentari. Qualsevol crítica o suggeriment que em feu procuraré tenir-los en compte